Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legyen-e betétdíj???

Év: 
2009
Szám: 
Tavasz

Alább a válaszadók hozzászólásaiból szemezgettünk. Azóta sokkal több vélemény gyűlt össze, ezeket közzétesszük a www.kukabuvar.hu-n.

„Jó lenne, ha minél szélesebb körben terjedne a környezeti felelősség „forintosítása”, anyagi alapokra helyezése- a puszta szemléletformálás, meggyőzés sajnosnem elég. Sz. M.”

„Szerintem 10-20 Ft-ért az emberek többsége nem viszi vissza a betétdíjas holmikat. Talán 100 Ft/db-ért már megérné mindenkinek, sőt vásárláskor is meggondolnák, hogy mennyi felesleges dolgot vesznek. Csak akkor működne a dolog, ha a betétdíjas árunak nem lenne betétdíjmentes alternatívája.”

„Vissza kellene térni több termék esetében az üveges módszerre, mert még a termékek íze is másabb!”

„Ne legyen betétdíj, mert bonyolultabbá teszi a rendszert, hosszadalmas, hely és időigényes a fogyasztónak. Egyébként lelkes híve vagyok a szelektív hulladékgyűjtésnek, magam is nagyüzemben gyakorlom, a gyerekeimet is erre tanítom, én ezt terjeszteném méginkább, plusz a hulladék újrahasznosítást.”

„Törvényt hoznék arról, hogy minden üzletnek kötelessége legyen minden csomagolóanyagot visszavenni. A kereskedelmi munka jelentős részben hulladékkezelést jelentene.„

„Számomra semmi jelentősége nincs a betétdíjnak, én annak örülnék, ha a lakásomhoz minél közelebbre tudnám visszavinni az összes fajta szelektíven gyűjthető hulladékomat, és ott díjmentesen átvennék. Ha viszontmásokat a betétdíj ösztönöz a visszavitelre, akkor szükség van rá. A betétdíjnak a csomagolás előállítási költségénél kisebbnek, a visszavitelre fordított idő órabérénél (átlagjövedelemmel számolva) nagyobbnak kellene lennie. Tehát ha otthon összegyűjtök 20-50 italos dobozt, és a visszavevőhely negyed órányira van a lakásomtól, a visszavitelért kapnom kell minimum 500 Ft-ot. Ha a hely a város másik végén van, pénzügyileg még a100 Ft/db sem biztos, hogy megéri, pedig ez az összeg az előállítási költséget is jóval meghaladja.”

„Akkor lehetne változást elérni, ha divatja lenne a környezettudatosságnak, „sikk” lenne ez a viselkedés.”

„El kell felejteni, hogy a szelektív gyűjtésnek nyereségesnekkell lennie. A környezetvédelem közfeladat, amiben az önkéntes részvételt kell támogatni, de nem az anyagi érdekeltség a megoldás, hanem a környezettudatos nevelés.”

„Az eddiginél több visszatölthető italcsomagolás fölött eljárt az idő. Szkeptikus vagyok élelmiszercsomagolás betétdíj ügyben, mert egyrészt az emberek dög lusták üres üvegeket visszahordani, másrészt az ipar és a kereskedelem iszonyatosan ellen fog állni. Csak az lehet reális, hogy a szelektív visszagyűjtőket sűrítjük, visszük házhoz, esetleg a betétdíjas flakonokat, dobozokat az üzletekben gyűjtik vissza. Az elhasználódó „MÁS” termékek betétdíjasítása jó ötletnek látszik, de ezt az iparés kereskedelem nem fogja végrehajtani.”

„Terméket akarok venni, nem csomagolást!”

„Minél több termékre betétdíjat kell bevezetni, hogy az emberek rájöjjenek, mennyit is ér nekik ha károsítjáka környezetet.„

„Nem hiszem, hogy a betétdíj nagysága érdemben befolyásolná a fogyasztói magatartást, sokkal inkább a tudatosságra nevelés a fontos.”

„Csak abban az esetben vagyok a betétdíj mellett, ha automatizálni lehet, és nem kell rá külön szervezetet létrehozni.”

„Szerintem az állam feladata lenne a befizetett termékdíjakbóla probléma megoldása (pl: profi szakemberekre bízni a megoldást és nem hozzánemértő hivatalnokokra, esetleg politikusokra [brrr]).”

„Sajnos az emberek nem érzik a saját, személyes felelősségüket, mert alig találkoznak a következményekkel, vagy nem ismerik fel őket.”

„A régi szokásaimmal ellentétben manapság már egyre ritkább az, hogy betétdíjas üdítőt vásárolok, mivel gyakran kényelmi szempontok alapján választok, vagy pedig az a márka nem gyárt betétdíjas italt, amit fogyasztok. Rengetega műanyag, eldobható palack, és sajnos leginkább az ásványvizekre igaz ez, amit ma már szinte mindenki vesz.”

„A betétdíj csak egyes olyan termékek esetében hatékony eszköz az általunk megtermelt hulladékmennyiség ellenőrzésére (a „csökkentés” szó erős túlzás lenne), amelyek nagy mennyiségben termelődnek és újrafelhasználásuk rövid idő alatt következik be, továbbá az újrafelhasználás során a használatból eredően minimálisa minőségi veszteség (kopás, elhasználódás). Mindenegyéb termék esetében a szelektív hulladékgyűjtésttartom a legjobb megoldásnak.”

„A médiában kellene népszerűsíteni egy-két „őrültet”,akik viszik magukkal saját csészéjüket, tejeskannájukat, kosarukat... mint a régi szép, szennyezés előtti időben.”

„Nincs bővebb vélemény, a józan paraszti ész döntsön! :)”