Vásárlás

Vegyszerek a háztartásban

Amennyire csak lehet, kerüljük a vegyi anyagokat vagy azok hozzáadásával készült termékeket!

Tisztítószerek, élelmiszeradalékok, növényvédőszerek, kozmetikumok, gyógyszerek... Az utóbbi években egyre többször derül ki, hogy korábban ártalmatlannak tartott vegyi anyagok (...egyben veszélyes hulladékok)  komoly egészségügyi és környezeti problémákat okoznak. Tény, hogy a ma világszerte forgalomban lévő mintegy 100 000 vegyi anyag zöméről nem tudjuk, hosszú távon milyen egészségügyi és környezeti hatást fejtenek ki. Read more about Vegyszerek a háztartásban

Megelőzéses címkék: 

Tudatos vásárlás

Legyünk tudatos vásárlók! Csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van.

Az esetek többségében a vásárlás 70 százaléka (!!) a bevásárlás helyszínén dől el, vagyis ún. impulzív vásárlás, ami egy-egy jó marketingfogásnak „köszönhető". A boltokban meglehetősen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyasmit is megvásároltassanak velünk, amit egyébként a bejáratban még nem állt szándékunkban megvenni. Egész sor olyan "bolti trükk" létezik, mely tudatalattinkra hatva "habzsolásra" késztet bennünket, így általában - egy kevéssé tudatos vásárlót - sikeresen el is csábulunk... Read more about Tudatos vásárlás

Megelőzéses címkék: 

Ökocimkék, minősítések

Tájékozódjunk a megvásárolni kívánt termékekről! Keressük a környezet- és állatvédelemre utaló termékjelzéseket, címkéket.

Tudatos vásárlóként környezetvédelmi szempontok alapján IS dönthetünk arról, mit veszünk vagy nem veszünk meg. Ha termékválasztásaink alkalmával mérlegeljük az adott áruféleség főbb környezeti hatásait (milyen messziről érkezett, mennyire energiatakarékos, legyártása/hulladékká válása milyen/mekkora környezetterhelést okoz), és az eredmény alapján választunk, akkor hosszú távon sokat teszünk környezetünk állapotának javulásáért. Ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzunk, információkra van szükségünk adott termékkel kapcsolatban - ebben segíthetnek a termékjelzések, lógók, címkék... Read more about Ökocimkék, minősítések

Megelőzéses címkék: 

Ami elromolhat... azt meg is lehet javítani

Vásároljunk tartós, javítható termékeket. Ezek később kerülnek a kukába, így kevesebb lesz a szemét...

Manapság sok az olcsó, silány vagy gyenge minőségű termék, mely meglehetősen rövid használatot követően landol a kukában. Ha belegondolunk, az ilyen áru előállításával járó környezetterhelés (energiaigény, szállítás, raktározás, csomagolás, stb.) egyáltalán nincs arányban annak élettartamával; azaz energia- és nyersanyagforrások felelsleges pocsékolásával rengeteg szennyezést és szemetet termelünk... futószalagon, és jó gyorsan. Mindez anyagilag nagyon hasznos a gyártóknak és befektetőknek, de egyértelműen károsnak mondható, ha a környezet állapotát vesszük górcső alá.

  Read more about Ami elromolhat... azt meg is lehet javítani

Megelőzéses címkék: 

Csomagolás

Ha odafigyelünk arra, milyen csomagolásban vásároljuk meg a termékeket, akkor jelentős mértékben csökkenhet a háztartásunk, családunk által "termelt" hulladék mennyisége.

A háztartásokban keletkező hulladékok FELE csomagolási hulladékból áll. Ez meg hogyan lehetséges? Az üzletekben kapható termékeket többnyire jelentős mennyiségű többletcsomagolás fedi: a fogkrémet tubusán kívül kartondoboz és celofán óvja; a lapka sajt minden egyes szeletét műanyag fólia borítja; a gyümölcsöt vehetjük fóliával betekert, habosított tálcán vagy esetleg öntapadós árcédulával ellátott zacsiban. Read more about Csomagolás

Megelőzéses címkék: 

Válaszd a hazait!

Keressük a hazai, a helyi termékeket, hogy kisebb legyen a környezetterhelés!

Minél több helyben, vagy tartózkodási helyünkhöz közelebb készült, termelt árut vásárolunk, annál kisebb - előállításhoz, szállításhoz, eladáshoz kapcsolódó - környezetszennyezést "támogatunk" pénzünkkel és fogyasztói döntéseinkkel. A környezetvédelmi szempontokon kívűl a hazai termékek vásárlása társadalmi és gazdasági előnyökkel is jár - tegyünk hát érte! Legyünk tudatos vásárlók ezen a téren is!

 

TIPP

  Read more about Válaszd a hazait!

Megelőzéses címkék: 

Használt holmik

Ha lehet, vásároljunk használt holmikat! Ez az egyik leginkább környezetkímélő megoldás.

Sokan ferde szemmel néznek a használt holmikra és azok vásárlóira. Pedig környezetvédelmi szempontból nagyon is jó megoldás, ráadásul pénztárcánkat is kíméli... Ha új helyett használt cikket vásárolunk, kisebb környezetterhelést idézünk elő. Azaz nincs szükség újabb alapanyag előállítására és újabb gyártási folyamatra; nyersanyagot, energiát, vizet, levegőszennyezést, stb. "spórolunk" meg. A használt termék ebben az esetben csak később válik hulladékká, így kevesebb lesz a szemét is. 

 

TIPP

  Read more about Használt holmik

Megelőzéses címkék: 

Kerüljük az egyszer használatos termékeket!

A boltok polcain se szeri, se száma az egyszer használatos termékeknek. Van borotva, üdítős palack, tányér, kontaktlencse de még fényképezőgép is. Nos, bár az eldobható termékek végtelenül praktikusnak tűnhetnek, valójában óriási nyersanyag- és energiapazarlást, valamint hulladéktöbbletet jelentenek. Mindezekeből kifolyólag pedig meglehetősen környezetterhelők... Amikor csak lehet, ugyanabból a termékből válasszuk hát a tartósabb, többször használatos változatot.

  Read more about Kerüljük az egyszer használatos termékeket!

Megelőzéses címkék: 

Oldalak