Ökocimkék, minősítések

Tájékozódjunk a megvásárolni kívánt termékekről! Keressük a környezet- és állatvédelemre utaló termékjelzéseket, címkéket.

Tudatos vásárlóként környezetvédelmi szempontok alapján IS dönthetünk arról, mit veszünk vagy nem veszünk meg. Ha termékválasztásaink alkalmával mérlegeljük az adott áruféleség főbb környezeti hatásait (milyen messziről érkezett, mennyire energiatakarékos, legyártása/hulladékká válása milyen/mekkora környezetterhelést okoz), és az eredmény alapján választunk, akkor hosszú távon sokat teszünk környezetünk állapotának javulásáért. Ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzunk, információkra van szükségünk adott termékkel kapcsolatban - ebben segíthetnek a termékjelzések, lógók, címkék...

 

TIPP

 

  • Vásároljunk energiatakarékos eszközöket! Az energiatakarékossággal csökkentjük a klímaváltozást okozó hatásokat. Az elektronikus- elektromos eszközök többségén ma már energiacímke található; ez segít eligazodni a készülék energia-felhasználásáról. Az „A" vagy „A+" kategóriás gépek a legtakarékosabbak, s bár általában ezek a legdrágábbak, áruk megtérül a villanyszámlán...
  • Kerüljük a génmanipulált élelmiszereket, azaz (GM vagy GMO) növényekből, állatokból készült termékek vásárlását, fogyasztását. Az ilyen élelmiszerek, élőlények előállítása etikai, ökológiai, társadalmi, stb. szempontból erősen megkérdőjelezhető; ökológiai hatásuk kiszámíthatatlan. A szabadban termesztett GM növények termesztésének, fogyasztásának hatásait nem ismerhetjük pontosan, ezért a következmények veszélyességét sem tudjuk megbízhatóan megítélni, ráadásul a különböző hatások sokszor csak hosszú idő után jelentkeznek. Emeljünk hangot annak érdekében, hogy a GM élelmiszerek címkéin minden esetben kerüljön feltüntetésre a génmódosítás ténye.

  • Ne vegyünk állatokon tesztelt termékeket! Ma már léteznek olyan háztartási és kozmetikai termékek, amelyek előállításhoz nem volt szükség állatkísérletekre. Ezeket védjeggyel látják el: általában egy nyúl ábra vagy "Not tested on animals" felirat jelzi, hogy a termék nem állaton tesztelt. Ha kíváncsiak vagyunk, mely gyártó tesztel/nem tesztel állatokon, olvassuk át a Tudatos Vásárlók szervezetének  felsorolását. Készíthetünk kozmetikumot saját magunk is, ebben az Ökotárs Alapítvány által kiadott, terjesztett „Testápoló kislexikon" nyújthat segítséget.
  • Ha az adott termékből nincs hazai, akkor keressük a méltányos kereskedelemből származó (fair trade) termékeket! A méltányos kereskedelem - Fair trade - az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű termelők számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.

  • Keressük a bio- vagy szabadtartásból származó tojásokat a boltok polcain. Tojásvásárlásnál mindig ügyeljünk a tojásra nyomott bélyegző első számjegyére: míg a 0 az ökológiai gazdálkodásból, az 1 szabadtarásból, a 2 a zárt istállós (mélyalmos) tartásból származó baromfi tojását jelöl, addig a 3 a ketreces tartást takarja. Utóbbi a legkíméletlenebb tartási forma... Több mint 300 millió tojótyúk él Európában, melnyek háromnegyedét ketrecben, kegyetlen körülmények között tartják. Ezekben a madarak egy A4-es lapnál kisebb területen élnek, összezsúfolva és megfosztva minden természetes viselkedési formától.
  • Ne vásároljunk olyan cégtől, amelyről tudni lehet, hogy éhbérért, rossz körülmények között dolgoztatja alkalmazottait; vagy egyenesen gyermekeket dolgoztat! Sokat megtudhatunk a témáról a NO LOGO című könyvből.
  • Már haznánkban is kaphatók olyan ruházati- és egyéb textilipari termékek, melyek rendelkeznek az Öko-Tex 100 minősítéssel. Az ilyen emblémával jelölt áru egészségre káros anyagokat nem tartalmaz.
  • Néhány nagyobb üzletláncnál már itthon is megjelentek a BIO COTTON ("biopamut") jelzéssel ellátott ruhaneműk. Az ilyen termékek előállításához ökológiai gazdálkodásból származó pamutot használnak. Ez a művelési mód segít abban, hogy a talaj ökológiai egyensúlya újra helyreálljon; kevesebb vegyszer kerüljön a környezetbe; emellett az ilyen ültetvényeken dolgozó emberek sem érintkeznek tovább kémiai anyagokkal.
  • Vásárlás előtt tájékozódjunk a faáru típusáról, származási helyéről. Az ún. fenntartható erdőgazdálkodású ültetvényről származó fából készült termékek az  FSC jelzést viselik. Ha az árun nincs ilyen jelölés, akkor keressünk inkább másik terméket; ellenkező esetben a gyakorlati résztvevői (okozói) leszünk az esőerdők pusztításának.
  • Ne vásároljunk soha egzotikus állat- és növényfajokból készült dísztárgyakat (hamutartók, trófeák, kagyló és koralldíszek, rovargyűjtemények, szobrok, preparátumok, stb.), hisz ezek - gyakran veszélyeztetett - állatfajok elpusztítása révén kerültek a polcokra.
AJÁNLOTT LINKEK