Használt holmik

Ha lehet, vásároljunk használt holmikat! Ez az egyik leginkább környezetkímélő megoldás.

Sokan ferde szemmel néznek a használt holmikra és azok vásárlóira. Pedig környezetvédelmi szempontból nagyon is jó megoldás, ráadásul pénztárcánkat is kíméli... Ha új helyett használt cikket vásárolunk, kisebb környezetterhelést idézünk elő. Azaz nincs szükség újabb alapanyag előállítására és újabb gyártási folyamatra; nyersanyagot, energiát, vizet, levegőszennyezést, stb. "spórolunk" meg. A használt termék ebben az esetben csak később válik hulladékká, így kevesebb lesz a szemét is. 

 

TIPP

 

  • Tartós cikkek beszerzése előtt gondoljuk végig, hogy az adot terméket megvehetnénk-e használtan is.
  • Vásároljunk antikváriumokban (könyv, magazin, stb.), zenei antikváriumokban (CD, DVD, stb.), műszaki bizományiban.
  • Használt könyvet vásárolhatunk könyvtárak kiárusításain is.
  • Jó lehetőséget kínálnak az internetes használttankönyv portálok is. Itt diákok adnak el/vásárolnak egymástól, közvetítő kereskedők nélkül. Általános iskolától a felsőoktatásig könyvek, jegyzetek... 
  • A kisbabák, kisgyerekek hamarabb növik ki ruháikat, minthogy elkoptatnák azokat. Rájuk érdemes használt ruhácskákat beszerezni: ezek olcsóbbak, mint az újak; de ugyanolyan jó állapotúak is lehetnek. Szintén érvényes ez a megunt gyerekjátékokra, mesekönyvekre. Látogassunk el a művelődési házak által szervezett baba-mama börzékre vagy keresgéljünk az on-line adok-veszek portálokon.
  • Manapság számos használtruhaboltban, turkálóban válogathatunk kedvünkre való darabokat. Az, aki még nem próbálta, nézzen körül ilyen helyen legalább egyszer... még meg is kedvelheti.
  • Az interneten számos használt cikket ajánlanak fel megvételre, használjuk ki a világháló nyújtotta lehetőségeket. Ebben segít a HuMusz listája is (jobb oldali menüsor "Használtcikk fórumok").
  • Országszerte több használtcikk bolt, bizományi üzlet működik. Ezekbe is érdemes betérni és körülnézni. A budapesti használtcikkesek címeit a HuMuSz igyekszik adatbázisba rendezni.