Vegyszerek a háztartásban

Amennyire csak lehet, kerüljük a vegyi anyagokat vagy azok hozzáadásával készült termékeket!

Tisztítószerek, élelmiszeradalékok, növényvédőszerek, kozmetikumok, gyógyszerek... Az utóbbi években egyre többször derül ki, hogy korábban ártalmatlannak tartott vegyi anyagok (...egyben veszélyes hulladékok)  komoly egészségügyi és környezeti problémákat okoznak. Tény, hogy a ma világszerte forgalomban lévő mintegy 100 000 vegyi anyag zöméről nem tudjuk, hosszú távon milyen egészségügyi és környezeti hatást fejtenek ki. Az egyik legelgondolkodtatóbb kérdéskör, hogy a (hétköznapi használatban lévő) vegyi anyagok kis mennyiségben, de hosszú időn át tartó fogyasztása vajon milyen hatást gyakorol ránk vagy az élővilág egészére. És sajnos arról sincsenek biztos ismereteink, hogy az egymással keveredő, kölcsönhatásba lépő különféle kemikáliák mit okozhatnak.

Napjainkban az átlagember tevékenységei során - étkezéstől a tisztálkodáson át az orvosi kezelésekig - egész sor vegyi koktélt fogyaszt vagy alkalmaz nap, mint nap - anélkül, hogy tisztában lenne ennek következményeivel. Ha fontos számunkra egészségünk és az élhető környezet, akkor figyeljünk oda  a vegyi anyagok használatára! Vannak mással nem kiváltható kemikáliák, de létezik sok olyan is a boltok polcain, melyek nem elengedhetetlenek... Utóbbiak esetében legyünk tudatosabb vásárlók és fogyasztók!

 

TIPP

 

 • Vásárlás előtt tájékozódjunk a termékek összetételéről. Ha csak tehetjük, válasszuk a szelíd szereket, környezetkímélő termékekeket!  
  • Takarításhoz, tisztításhoz keressünk régi, bevált módszereket és "recepteket":  ahol lehet, ott használjunk természetes anyagokat (ecet, citromlé, citromsav,  mosószóda, szódabikarbóna, stb.) a művileg előállított kemikáliák helyet.
  • Keressük, vásároljuk a vegyszermentesn előállított ellenőrzött bio- vagy organikus termékeket.
  • Ne vásároljunk és használjunk műtrágyát, növényvédő szereket; kertünk növényeit inkább növénytársítással, a humusz visszaforgatásával óvjuk. Ha elkerülhetetlen a növényvédőszer használata, akkor olyat vegyünk, melyek ökológiai gazdálkodásban is engedélyezettek.
  • Konzerv vagy más módon tartósított ételek helyett lehetőleg vásároljunk frisset! A tartósítószerek, adalékanyagok és egyéb E-számok lassan halmozódnak szervezetünkben, s egyre több embernél allergiás reakciókat vagy egyéb egészségügyi problémát váltanak ki. A többszörösen feldolgozott élelmiszerek ráadásul kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
  • Vásároljunk természetes, növényi alapanyagú kozmetikumokat!
  • Keressük az Öko-Tex 100 minősítéssel rendelkező textiliákat, ruhaneműket. Az ilyen emblémával jelölt áru egészségre káros anyagokat nem tartalmaz.
  • Néhány nagyobb üzletláncnál már itthon is megjelentek a BIO COTTON ("biopamut") jelzéssel ellátott ruhaneműk. Az ilyen termékek előállításához ökológiai gazdálkodásból származó pamutot használnak. Ez a művelési mód segít abban, hogy a talaj ökológiai egyensúlya újra helyreálljon; kevesebb vegyszer kerüljön a környezetbe; emellett az ilyen ültetvényeken dolgozó emberek sem érintkeznek tovább kémiai anyagokkal.
  • Ne vásároljunk mérgeket, erős vegyszereket, potenciális veszélyes hulladékokat! Ha feltétlenül szükség van rájuk, először kérdezzünk körbe, hátha ismerőseink között akad olyan, aki épp rendelkezik felesleges mennyiséggel. A vegyi anyagokból származó veszélyes hulladékokat nem dobhatjuk a rendes szemetesbe! Várjuk meg a helyi veszélyeshulladék gyűjtést, s akkor adjuk le. Ha nincs ilyen, kérjük az önkormányzatot, hogy szervezzen évente legalább egyet!  AJÁNLOTT IRODALOM ÉS LINKEK