Csomagolás

Ha odafigyelünk arra, milyen csomagolásban vásároljuk meg a termékeket, akkor jelentős mértékben csökkenhet a háztartásunk, családunk által "termelt" hulladék mennyisége.

A háztartásokban keletkező hulladékok FELE csomagolási hulladékból áll. Ez meg hogyan lehetséges? Az üzletekben kapható termékeket többnyire jelentős mennyiségű többletcsomagolás fedi: a fogkrémet tubusán kívül kartondoboz és celofán óvja; a lapka sajt minden egyes szeletét műanyag fólia borítja; a gyümölcsöt vehetjük fóliával betekert, habosított tálcán vagy esetleg öntapadós árcédulával ellátott zacsiban.

Ez a túlzásba vitt csomagolás egyetlen célt szolgál: eladhatóvá kell tennie az árut. Minél színesebbnek, ígéretesebbnek tűnik külseje alapján a termék, annál kívánatosabb a vevő számára, aki a mai áru kavalkádban már többnyire nem a tartalom, hanem az esztétikai érték és a márkanév alapján választ. Szépnek tehát szép, de vajon jó is ez a sok csomagolás? A válasz rögtön két problémát is felvet. Az egyik a háztartási szemét jelentős mértékű növekedése; a másik, hogy a fogyasztó kétszer fizet a csomagolóanyagért - a boltban, amikor megveszi, majd szemétdíj formájában, mikor a kukás elviszi... Az "agyoncsomagolt" termékek vásárlása tehát nem kifizetődő sem a vevő, sem a környezet számára.

 

TIPP

 

 • Környezettudatos vásárlóként igyekezzünk olyan csomagolású termékeket vásárolni, melyekkel minél kisebb szennyezést és energiapazarlást okozunk.
 • Ne a reklámok, a tömegtrendek alapján vagy épp az akciós árakon felbuzdulva döntsünk: csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van. Így jóval kevesebb lesz a szemét... Az otthon megírt bevásárlólista segít abban, hogy a boltban már ne "engedjünk a csábításnak".
 • A pénztárnál felajánlott műanyag szatyor nagyszerűen helyettesíthető az otthonról hozott vászontáskával vagy fonott kosárral. Világszerte egyre több országban ismerik fel a műanyag zacskók és szatyrok által okozott környezeti problémákat, s tiltják be vagy korlátozzák erőteljesen azok használatát.
 • Kerüljük az „agyoncsomagolt" termékeket. A polcokon nagy az árubőség, mindig akad valami, amit kevesebb csomagolóanyag borít. Pl. fogkrémet lehet kartondoboz, gyümölcsöt háló nélkül venni. A boltban vásárolt gyümölcsöt, zöldséget lehetőség szerint ne tegyük külön zacskóba, hanem az elektromos mérleg által kiadott ármatricát ragasszuk közvetlenül a termékre.
 • Sok hulladék megspórolható, ha piacon - vagy máshol, közvetlenül termelőtől - vásárolunk, ahol az árut csomagolás nélkül adják. Jó megoldás saját vásárlói körök kialakítása vagy ilyenekhez történő csatlakozás!
 • Vásároljunk friss, szezonális gyümölcsöt és zöldséget; fogyasszunk minél kevesebb primőr árut, konzervet, félkész- és mélyhűtött élelmiszert! Így kevesebb csomagolási hulladék marad vissza és - hűtés, feldolgozás hiányában - kevesebb energia kerül elhasználásra. A primőr áru előállítása jóval energia- (fóliasátrak fűtése) és vegyszerigényesebb!
 • Egyre több piacon árusítanak házi tejtermékeket (pl. tej, tejföl, túró). Ha ezeket otthonról vitt tárolókba kérjük, szintén kevesebb lesz a hulladék.
 • Egyes nyugati országokban megszokott dolog, hogy a vevő a magával vitt, többszöri használatra alkalmas edényekbe (befőttes üveg, fém ételhordó, stb.) kéri a felvágottat, sajtot, savanyúságot, cukrászsüteményt - kiiktatva ezzel a járulékos csomagolási hulladékot.
 • Kerüljük a társított - kombinált - csomagolásokat, mivel ezek feldolgozása és hasznosítása túlságosan drága vagy megoldatlan. Ilyenek pl. a papír, műanyag és esetenként alumínium rétegekből készült kombinált italosdobozok (pl. tej, gyümölcslé csomagolása); vagy a fémgőzölt műanyagok (pl. chipses zacskó).
 • Az alumínium italos doboz előállítása nagy mértékben terheli a környezetet, gyártása közben jelentős mennyiségű veszélyes hulladék (vörösiszap) keletkezik és nagyon sok energiát igényel. Kerüljük vásárlását!
 • A tubusos élelmiszerek (mustár, paprikakrém, sajt, stb.) nagy része is kiváltható üveges változatokkal, vagy csomagolásmentes termékkel (pl. fokhagyma a tubusos hagymakrém helyett).
 • Keressük a természetes alapanyagú csomagolásokat! Ha ilyen nincs, válasszuk az újrahasznosított vagy könnyen újrahasznosítható anyagúakat. A természetes alapanyagú termékek előbb-utóbb lebomlanak; az újrahasznosítható anyagok pedig - szelektív gyűjtő helyre juttatva - elsődleges nyersanyagok kiváltására alklamasak.
 • Gyümölcsléhez, üdítő italokhoz nem csak egyszer használatos csomagoláson keresztül vezet az út. Használhatunk mechanikus gyümölcsprést vagy -centrifugát, ihatunk házilag készített ivólevet, szörpöt.
 • Megelőzhető a csomagolási hulladék keletkezése, ha a termékeket betétdíjas, visszaváltható kiszerelésben vásároljuk. Egy visszaváltható üveg akár 40 újratöltést is kibír. Éppen ennyi eldobó csomagolást kerülünk ki, ha a visszaválthatót választjuk...
 • Hajtógázas palackok helyett a pumpásakat, golyósakat válaszunk! A jelenlegi hajtógázok (pl. propán-butánról) környezeti problémákat  - üvegházhatás, felmelegedés fokozása - okoznak. Illatosítónak vásároljunk vagy készítsünk potpourrit, használjunk szárított levendulát.