Válaszd a hazait!

Keressük a hazai, a helyi termékeket, hogy kisebb legyen a környezetterhelés!

Minél több helyben, vagy tartózkodási helyünkhöz közelebb készült, termelt árut vásárolunk, annál kisebb - előállításhoz, szállításhoz, eladáshoz kapcsolódó - környezetszennyezést "támogatunk" pénzünkkel és fogyasztói döntéseinkkel. A környezetvédelmi szempontokon kívűl a hazai termékek vásárlása társadalmi és gazdasági előnyökkel is jár - tegyünk hát érte! Legyünk tudatos vásárlók ezen a téren is!

 

TIPP

 

  • Részesítsük előnyben a hazai előállítású árut! Minél többet utazik a termék vagy annak alapanyaga, annál nagyobb a járulékos légszennyezés és több a szállításhoz felhasznált energia, főként ha az áru hűtőkamionban érkezik (mint például a halak). Így több vegyi anyaggal kezelik a gyümölcsöt, zöldséget (hogy megelőzzék az utaztatás alatti penészedést, rothadást, stb.) illetve több tartósításra van szükség.
  • Keressük a helyi termékeket! A nagyüzemihez képest kisebb környezetterheléssel járó helyi termelés (és elosztás) ösztönzi a biológiai sokféleséget a mezőgazdaságban (nincs intenzív földhasználat, kisebb víz- és vegyszerhasználat, természetközelibb biotópok), csökkenti az energiaigényes szállítást, és segíti a helyi gazdaságok és a helyi közösségek megerősödését.
  • Ha nincs lehetőségünk helyben készült terméket vásárolni, válasszuk a hozzánk legközelebb előállítottat!
  • Vásárláskor részesítsük előnyben a kistermelőket, a kis üzleteket! A globalizált kereskedelem a nagy áruházláncoknak, a multinacionális cégeknek kedvez, s rontja a helyi iparosok, termelők - s végső soron a hazai termelés - helyzetét.
  • Amikor csak tehetjük, vásároljunk piacon vagy közvetlenül a termelőtől! Így kereskedelmi láncolat kiiktatásával, közvetlenül a terméket előállító gazdát, családi vállalkozást támogatjuk; kisebb a környezetterhelés, mert nincs "nagybani" szállítás, tárolás; frisebb és minőségibb élelmiszerhez juthatunk.
  • Készítsük magunk ételeinket! A gondosan kiválasztott alapanyagokból otthon készült élelmiszer a legmegbízhatóbb... akár a téli befőttről, akár az ebédről van szó. A tartósított kész- és félkész élelmiszerek helyett fogyasszunk frissen készültet!

 


KAPCSOLÓDÓ LINKEK