Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öko-Pannon roadshow

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Rozgonyi Zoltán

Az Öko-Pannon és még néhány cég roadshow-t szervezett a fehérvári úti mûvelõdési házba. Mivel volt a dolognak némi környezetvédelmi beütése, úgy gondoltam, megnézem, mi zajlik egy ilyen helyen.

Az egész napos rendezvényre a délután közepén értem ki. A mûvház melletti gesztenyés kertben összesen öten voltunk: egy aludobozokat gyûjtõ cég képviselõje, az ökopannonos pultnál ácsingózók, egy fogkrémes cég által fizetett fogorvos és jómagam. Szóval, nagy agymosás maximum délelõtt lehetett, amikor állítólag iskolás csoportok is voltak.

Ami az aludoboz gyûjtést illeti, egy kicsit hibás és az újrafeldolgozást kiemelten szépnek mutató tesztet lehetett kitölteni mind a gyerekek, mind a felnõttek számára. Természetesen azt, hogy ez a legdrágább valamint borzasztóan pazarló és gyártása során környezetszennyezõ csomagolás, az valahogy elsikkadt.

Az Öko-Pannon szelektív gyûjtõ bemutatója és játszóháza hasonló képet mutatott. Megelõzésrõl mélyen hallgattak, csak a szelektív gyûjtést istenítették. Elhallgatva néhány fontos dolgot, mert ugyan tényleg lehet PET-palackból termopulcsit készíteni, de ehhez elõbb elszállítják az itthon gyûjtött, válogatott, darált és mosott alapanyagot Kínába, majd onnan a pulcsit vissza. Kína pedig elég messzi ország ahhoz, hogy a szemetet odaszállítgasuk. A többi mûanyag, ami nem PET, az a budapesti gyûjtõedényekbõl, pl. tömörítés után az égetõbe megy fûtõanyagnak. A fémet és az üveget (a színes üveg részét teljes egésszében) persze megint határainkon túl hasznosítják. Ha egyáltalán hasznosítják, mert ha mindent feldolgoznának, amit hajóra tesznek, nem hánykolódna Közép-Európa méretû szemétsziget Kalifornia partjainál, de errõl már írtunk.

Visszatérve a roadshow szelektív gyûjtésére, a komposztálásról és így a biológiailag lebomló hulladékok gyûjtésérõl megfeledkeztek, pedig ez is fontos lenne. Pláne annak tükrében, hogy ránk is vonatkoznak a szervesanyag-csökkentést elõíró direktívák. A tejesdobozról (kombinált csomagolás) külön szövegrészek voltak: például, hogy minden része külön-külön hasznosítható, a papír újra papírnak, a mûanyag égetéssel hõnek és a fém kötõanyagnak cementgyártáshoz. Na, ennek a valóságtartalma még annyi sincs, mint Anettka holdra szállásának. Mert ezek az anyagok csak olyan drága eljárással választhatók szét, hogy azt még a leggazdagabb olajsejk sem tehetné meg. Rakjuk csak nyugodtan a papír közé és akkor papírként feldolgozza a papírgyár. Érdekes, hogy a papírátvevõk azt mondják, tõlük ezt a szemetet nem veszik át. Na, igen, ha a beszállított papírban a szennyezés több mint 3%, nem kell a gyárnak és érdekes, hogy a tégladoboz itt már szennyezõ. Csepelen van olyan technológia, amit a tégladobozok papírtartalmának feldolgozására építettek, de az csak dobozt „eszik” és a mûanyag- és fémrészek szennyezõként jönnek ki vegyes iszap formájában, és – mint tudjuk – a nagy víztartalmú iszapok rendkívül gazdaságosan égethetõek, hasznosíthatók...