Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálási program Pécsett

Év: 
2004
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Dr. Pánovics Attila (Pécsi Zöld Kör)

Harmadik alkalommal igényelhetnek komposztládát azok a pécsi lakosok, akik szívesen tennének valamit saját környezetük védelmében.

Táplálkozási szokásaink és életmódbeli változásaink miatt nagymértékben megnövekedett a lakossági hulladék mennyisége. A lakosság egy (kis) része tisztában van azzal, hogy a tőlük elszállított hulladék lerakóba kerül, melynek befogadóképessége véges. Ha valaki hajlandó külön kezelni a szerves hulladékot, akkor értelemszerűen a saját háztartásából elszállított hulladék mennyisége is csökken, és  ideális esetben  kevesebbet fizet a szolgáltatásért. Becslések szerint a komposztálható anyagok legalább 20 %-át teszik ki a kommunális hulladéknak.

A pécsi program városi összefogással valósult meg: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a BIOKOM Környezetgazdálkodási Kft. biztosítja az anyagi hátterét, a lebonyolítást pedig a Környezetünkért Közalapítvány és a Pécsi Zöld Kör együtt vállalta. Bárki hozzájuthatott egy ilyen komposztládához, aki felvállalta, hogy azt rendeltetésének megfelelően, folyamatosan használja.

A ládák esztétikus, kemény fából készültek, háztartási körülményekhez alkalmazkodva 1 köbméteresek. A ládákat a Pécsi Zöld Kör gyártotta. A Környezetünkért Közalapítvány pályázatot írt ki a lakosságnak: a tavalyi évben 190 pécsi háztartás jelentkezett, ami csaknem kétszeres túljelentkezés, mivel a forrás csak 100 db láda elkészítésére volt elegendő. Akiknek nem sikerült ládához jutniuk, azok bízhattak benne, hogy az akció a következő évben is folytatódni fog. Két kiadvány is készült, melyek a városi rendezvényeken és a tájékoztató irodákon keresztül jutottak el a lakossághoz. A ládákat a nyertes pályázók egy hulladékudvarban vehetik át, ezzel is szélesítve látókörüket, hiszen ha egyszer már ott vannak és körülnéznek, tudni fogják, hogy még milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A ládákat a nyertesek praktikusan, szállítható formában kapják kézhez, az összeállításhoz komposztálási útmutató nyújt segítséget. A nyilvántartás megkönnyítésére 1000 Ft-os bérleti díjat fizetnek egy-egy ládáért, mely 3 évre szól. Aki a kezdeti lelkesedés után mégsem tudja használni, lehetősége van a ládát visszaadni, természetesen visszakapja a bérleti díj arányos részét. Eddig még senki sem adta fel! A 3 év lejártával a láda saját tulajdonba kerül.

Bennünket is meglepett a lakosság nagyfokú érdeklődése. A program segítésére felkértünk egy szakértőt, Buzás László kertészmérnököt. Naponta csengett a telefon, keresték tanácsért, hívták, hogy segítsen személyesen. 56 helyszínt látogatott meg, gyakorlati tanácsokat adott a locsolásról, forgatásról, aprításról. Véleményünk szerint jó dolog, hogy a nyomtatott és mozgóképes világunkba visszatért az igény a személyes beszélgetésre. Aki igényli, hogy környezetünkről beszélgethessen, az már másképp gondolkodik, szóval, van remény, mindenkit bíztatunk, a környezettudatosság igéjének hirdetése nem hiábavaló.

Az idei évben a növekvő anyagköltségek miatt sajnos mindössze 80 db láda elkészítésére és kiosztására nyílt lehetőség. A lakosságtól folyamatosan érkeznek a pályázatok, melynek tapasztalatairól a későbbiekben még beszámolunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a komposztládák iránt megnyilvánuló lakossági igény egy idő után csökkenni fog.