Vízhiányt okozhat a mesterséges intelligencia

  • 2023. december 26.
  • Jakab János

A technológiai forradalom furcsa fejleménye, hogy a nagy szerverparkok vízhűtése miatt komoly környezetvédelmi problémák alakulhatnak ki.

Milyen ökológiai lábnyoma van a mesterséges intelligenciának? A Google és a Microsoft környezetvédelmi jelentései szerint drámai mértékben megnőtt a vízfogyasztás azóta, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazások megjelentek, és azonnal cégek milliói kezdték el használni.

 

A Microsoftnál nagyon hamar kiderült ez a probléma, amikor a ChatGPT fejlesztése idején megnőtt a vízfogyasztás a cég szerverparkjában, Iowa államban. Egyszerre csak kiderült, hogy a helyi víz 6%-át elfogyasztja a szerverpark.

 

Miért? Ha a ChatGPT-nek feltesznek 25-50 kérdést, akkor függetlenül attól, hogy azok mennyire észszerűek, elfogy 500 milliliter víz. A legújabb GPT4-es rendszernek ennél is nagyobb a vízfogyasztása.

 

Erre persze a mesterséges intelligencia fejlesztői azt válaszolják: egy ember 20 liter vizet fogyasztana hasonló problémák megoldásával. Ettől függetlenül ez komoly környezetvédelmi gondot jelenthet. Mind a Google, mind pedig a Microsoft és a Meta megígérte, hogy 2030-ra pozitív eredményt produkál a vízháztartásban, de egyelőre ebből kevés látszik.

 

Az informatikai óriások mindinkább a szerverparkok exportjában gondolkodnak, annál inkább, mivel az USA nyugati részét természeti katasztrófák fenyegethetik – mutat rá a Politico. A Microsoft ezért a tengerek mélyére süllyesztett adatközpontokban gondolkodik, a Meta, a Facebook anyavállalata az Északi sarkvidékre telepít szerverparkot. A Google Latin-Amerikát célozta meg: Chilében és Uruguayban helyeznek el szerverparkokat. Csakhogy ott is kevés a víz, ezért a helyi lakosság gyakran tiltakozik az adatközpontok telepítése ellen.

 

Globális vízhiányt okozhat a mesterséges intelligencia? Erről közölt tanulmányt az Analytics Vidhya indiai informatikai cég. Ebből kiderült: a Microsoft globális víz fogyasztása 34%-kal emelkedett egyetlen év alatt, a Google esetében ez 20%. Az ok egyértelműen a mesterséges intelligencia, noha az csak most indult be igazán a világban.

 

Miután globális vízhiány van, amely különösen fenyegeti Indiát és Kínát, ezért a mesterséges intelligencia növekvő vízfogyasztása mindenütt problémát jelent. Az Egyesült Államokban ezt az árak emelkedésével oldják meg: Des Moines városában, ahol nagy szerverparkok vannak, 2007 óta 80%-kal emelkedett meg a víz ára – írja az indiai informatikai portál.

 

Cikk és képek forrása: hvg.hu