Végre kiderült, hogy ki áll a kötelező visszaváltás mögött

  • 2024. október 17.
  • PKata

Már hónapok óta mindennapjaink része a kötelező visszaváltás, a Mohu által koordinált DRS-rendszer. Az Index megtalálta azt a norvég érdekeltségű multinacionális gyártót, amelyhez a Magyarországon telepített berendezések jelentős része köthető. A Tomra képviselői őszintén vallottak az első időszak nehézségeiről, de a további céljaikról, terveikről is beszámoltak.

Ha kötelező visszaváltás, akkor Mohu. Ezt a DRS-rendszer 2024. július 1-jei éles indulása óta mindenki tudja, arról viszont eddig nem sok szó esett, hogy ki gyártja az automatákat. Az Index megkereste azt a céget, amelynek a berendezéseivel gyakran találkozhatunk, amikor darabonként 50 forintért bedobáljuk a visszaváltási díjas italcsomagolásokat, legyen az műanyag, fém vagy éppen üveg, 0,1 és 3 liter közti űrtartalommal. A visszaváltó automaták meghatározó része mögött egy norvég gyökerű multinacionális vállalatra bukkantunk.

Jelentős tapasztalattal rendelkezünk a hulladékkezelés és újrahasznosítás terén, a Tomra több mint 100 országban van jelen, mintegy 105 ezer telepítéssel, és számos országban sikeresen működtetett betétdíjas visszaváltási rendszereket – közölték az Index érdeklődésére a Tomra képviselői. Emlékeztettek: Magyarországon a Tomra és a Mohu együttműködésével bevezetett DRS-rendszer célja, hogy 2029-re a műanyag italos palackok több mint 90 százalékát újrahasznosítsák. Van, ahol nem tapasztalnak fennakadásokat, mások számos problémára hívták fel a figyelmet.

Magyarország az európai DRS-térképen
Tapasztalataik szerint a rendszer hazai felfutása sokkal gyorsabb volt, mint más országokban, igaz, ez eleinte jelentős kihívások elé is állította a logisztikát és a kereskedőket. A gyártónál úgy látják, kulcsfontosságú a professzionális hozzáállás és az elkötelezettség a fenntarthatóság iránt. „A Mohu nemcsak a technológiai megoldásokban, mint például a bankszámlára történő azonnali kifizetés, hanem a közösségi szemléletformálásban és az edukációban is aktívan részt vesz, hogy a lakosság minél nagyobb arányban vegyen részt az újrahasznosításban” – jegyezték meg.

Arra kértük a gyártót, hogy külföldi példákhoz hasonlítva segítsen elhelyezni a nemzetközi térben az idén debütált hazai megoldást. Azt válaszolták, hogy A MAGYARORSZÁGI DRS-RENDSZER HATÉKONYSÁGA ÉS VERSENYKÉPESSÉGE SZEMPONTJÁBÓL ÖSSZEHASONLÍTHATÓ MÁS EURÓPAI ORSZÁGOK, ÍGY PÉLDÁUL LITVÁNIA ÉS SZLOVÁKIA RENDSZEREIVEL, ahol a Tomra szintén kulcsszerepet játszott az infrastruktúra kiépítésében. Ezek az országok hasonló célokat tűztek ki, és sikeresen növelték is az újrahasznosítási arányokat.

Kitértünk arra is, hogy Magyarországon milyen nem várt kihívásokkal szembesültek a visszaváltó automaták telepítése és üzemeltetése során. A vállalat szerint az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy a kereskedők megfelelő helyet találjanak az automatáknak. „Minden bolt saját döntése, hogy hová telepítsék az üvegvisszaváltót. Egyes rendszereink akár 10 méter hosszúak, azaz jelentős a helyigényük. De ezek az automaták előnyt is kínálnak, mivel nem igényelnek napi szintű, esetlegesen többszöri ürítést, így az üzemeltetés oldaláról hatékonyabbak, valamint a vásárlók szempontjából is, mivel nem alakulnak ki sorok a nem működő automaták előtt” – avattak be a részletekbe.

 

Forrás: index.hu