Változások jönnek a műanyag csomagolásban a gyümölcsöktől az elviteles dobozokon át a reptéri bőröndfóliázásig

  • 2024. augusztus 08.
  • PKata

Idén tavasszal az Európai Parlament új, a csomagolás teljes életciklusát szabályozó rendeletet fogadott el. Néhány éven belül komoly tilalmak lépnek életbe bizonyos egyszer használatos műanyag csomagolásokra a friss gyümölcsöktől a reptéri bőrőndfóliázásig, kötelező lesz a saját dobozban lehozni az elviteles ételt, és az egyik legfontosabb előrelépésként betiltják az örök vegyi anyagok használatát az élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagokban. Ezek lesznek a legfontosabb változások.

A sok évnyi vita után 2024 tavaszán elfogadott Csomagolási és Csomagolási Hulladék Rendelet (European Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR) környezetvédelmi szempontból sok előrelépést tartalmaz. A PPWR teljes hatálybalépésével felváltja majd a Csomagolási Irányelvet (94/62/EK).

A jogszabály csökkentési célokat és tilalmakat is tartalmaz. Konkrét csökkentési cél a csomagolásokra

  • 5%-os csökkentés 2030-ig,
  • 10%-os 2035-ig,
  • 15%-os 2040-ig,
  • valamint kötelezi az EU tagállamokat, hogy különösen csökkentsék a műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Eltűnik az egyszer használatos műanyagok egy része, így 2030-tól a következő termékeken tilos lesz az egyszer használatos műanyag csomagolás

  • a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek;
  • az éttermekben és kávézókban fogyasztott ételek és italok;
  • egyéni adagok (pl. fűszer, szószok, kávétejszín, cukor);
  • a szálláshelyeken használt miniatűr termékek,
  • a repülőtereken használt bőröndök szorító fóliázása.

Szintén betiltják bizonyos kivételekkel az ultra könnyű műanyag zacskókat is. A fogyasztási cikkek és elviteles ételek végleges forgalmazóinak kötelezővé kell tenniük a fogyasztók számára, hogy saját tárolóedényeiket használják. Emellett törekedniük kell arra, hogy 2030-ig az áruik legalább 10%-át újrahasználható csomagolásban kínálják. Italcsomagolás esetén is kötelező előírás is született, 2030-ra az italok (mind alkoholos mind nem alkoholos) 10 százalékát, 2040-re pedig 40 százalékát újratölthető csomagolásban kell forgalmazni. A tagállamoknak továbbá ösztönözniük kell az éttermeket, menzákat, bárokat, kávézókat és étkeztetési szolgáltatásokat, hogy a csapvízet (ingyen vagy alacsony szolgáltatási díjért) újrahasználható vagy újratölthető formában kínálják.

Élelmiszerrel érintkező műanyagok
A csomagolásnak bizonyos százalékban újrahasznosított műanyagokat kell tartalmaznia, amelyet különböző csomagolástípusokhoz határoznak meg. Sajnos korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy az újrahasznosított műanyagok gyakran tartalmaznak szennyeződéseket (mint például biszfenolokat, égésgátlókat, ftalátokat), így ezek élelmiszerrel érintkezve újabb kockázatokat hordoznak. Az élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagokban egy átfogó PFAS tilalom lép életbe. A konkrét anyagokról és a határértékekről az ECHA az Európai Vegyianyag Ügynökség fog dönteni az átfogó PFAS korlátozás részeként.

 

Forrás: tudatosvásárlo.hu