Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újragondolt Karácsony - Redizájn tippek Ullmann Mónikától

  • 2015. december 15.
  • Csilla

Ha karácsony, akkor ajándékozás. Ez egy nagyon szép hagyomány, amely során összegyűlik a család apraja-nagyja, esetleg régi jó barátok, és ezzel a gesztussal fejezik ki, mennyire fontos számukra a másik. Az utóbbi időben azonban egy kicsit átestünk a ló túloldalára, és egyre kevesebbet jelent a gesztus maga, és egyre nagyobb a hangsúly az ajándékok vásárlásán. Hogyan lehet magát az ajándékozást gazdagabbá, de egyben hulladékszegényebbé tenni? Erre ad nekünk néhány tippet Ullmann Mónika.

Tartalom

1. Készítsd magad!
- Ajándékok házilag
- Dekoráció házilag
- Csomagolás házilag
2. Ajándékozz adományt!

 

1. Készítsd magad!

redizájn Ullmann Mónika

 

Ajándékok házilag

A Csináld magad (DIY - Do It Yourself) mozgalom egyre népszerűbb, és ennek több okból is örülünk. Elsősorban a kreativitásunk, ügyességünk fejlődik, de hasznos időtöltést jelent a gyerekek és felnőttek számára is (pl. televíziózás helyett). Ha pedig kézműveskedés, akkor miért ne kössük össze a környezettudatos életmóddal?

Nézz körül otthon, mi porosodik már évek óta használatlanul. Talán elromlott, elkopott vagy meguntad, de nem volt szíved kidobni? Javíttasd meg vagy kölcsönözz neki új külsőt! Bár sajnos a köztudatból kezd kikopni, de még mindig rengeteg javítóműhely áll rendelkezésre, ahol meg tudják javítani a kedvenc táskádat vagy rádiódat. Az is lehet, hogy csak egy kis csiszolás és új festés kell az éjjeli szekrényednek, székednek ahhoz, hogy ismét jól mutasson. Minél többet használsz újra egy tárgyat, annál kevesebb hulladék termelődik, ami nem csak a pénztárcádnak jó, de a Földnek is!

 

Tipp: Ajándékozz szívességet! Kérdezd meg családtagjaidat, barátaidat, hogy mire van szükségük. Néhány ötlet, amiben tudnál segíteni: varrás, süteménykészítés, takarítás, kép/polc/szekrény falra szögelése, bébiszitterkedés.

 

Korábban már írtunk tippeket arról, hogy hogyan érdemes otthon nekikezdeni a tárgyak újragondolásának, ahol nem csak az alapanyagokra, de készítési technikákra is adunk ötleteket.

 

Konkrét ajándékötleteket nehéz adni, mivel az attól szép, hogy személyes, így mindenkinek más. Azonban Tőletek érkeztek be olyan újragondolt tárgyak, amelyek inspirációként hathatnak.

 

babaház

Melyik gyermek ne szeretne egy saját babaházat? Nem kell játékboltba menni hozzá, otthon is elkészíthető pl. régi bőröndből. A legérdekesebb benne, hogy a játékbútorok is újrahasznosított anyagból készültek (teadoboz, gyufásdoboz, textilanyagok, fakockák), és már maga a babaház elkészítése is szórakozás az egész család számára. A Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanulói készítették (Horváth Eszter, Horváth Johanna, Nagy Eszter,Timár Tirza, Glettler Ariane, Szalai Krisztián, Németh Lili, Varga Cintia, Lakics Szebasztián és Máté Péterné).

vállfa képtartó

Túl sok otthon a felesleges vállfa? Kellemes emlékeket őrző képtartó, kulcstartó is lehet belőle! Az ötlet Murin Katától származik.

bébijáték esernyőből dartstábla redizájn

Mindkét alkotást a zalaegerszegi Ady Endre Iskola diákjai készítették (Kóczfán Hanna, Miszori Kíra, Virrasztó Sára és Szabó Barnabás, Böcskei Bálint, Török Tamás). Az első egy, a gyerekágy fölé akasztható bébijáték törött esernyőből. A dartstáblát bicikliküllő felhasználásával készítették a fiúk.

ékszertartó képkeretből

 Ékszertartót is könnyen készíthetünk otthon található alapanyagokból. László Emese egy képkeretet használt fel hozzá.

táska farmerből

Végül, de nem utolsó sorban régi farmerek, ruhák felhasználásából sok mindent készíthetünk. Percze Andrea táskát készített, de akár papírzsebkendő-tartót, mobiltokot is varrhatunk szerettünk számára.

 

Dekoráció házilag

A hangulathoz kell az, hogy az otthonunk karácsonyi pompába boruljon. Azonban itt sem kell rögtön megrohamozni az első üzletet, vonjunk be másokat is a készülődésbe!

Íme néhány ötlet, amelyekre a Re-design - Gondold újra! pályázat zsűrizése közben találtunk rá, és otthon könnyen elkészíthetőek.

újrahasználat dísz

"Recycloszaurusz" - Kisgyörgy Orsi régi játékokat öltöztettet új ruhába, így már karácsonyfadísznek is használhatóak

 

redesign gyertyatartó

Gyertyatartó bicikli fogaskoszorúkból - Nagygyörgy Anna alkotása

dekoráció upcycling

Gyarmati Erika kiégett izzófejeket és elhasználódott ruhaanyagokat használt fel karácsonyi dekorációjához.

 

Gondoltad volna, hogy karácsonyfát is lehet házilag készíteni? Az ÚjraSzedve egy korábbi lapszámában már írtunk ezekről a lehetőségekről, itt újra/elolvashatod őket!

Karácsonyfa

 

Tipp: Illatosító-készülékek, füstölők helyett cseppents illóolajat párologtatóba, vagy helyezz ki kis tégelyekbe aromás fűszereket (fahéj, szegfűszeg)!

 

Csomagolás házilag

 

Ha karácsony után belenézünk a szemetesbe, a legtöbb hulladék, amit benne találunk, az bizony csomagolóanyag. Hogyan tudjuk ezt elkerülni?

A csomagolás legfőbb funkciója, hogy az ajándék minél tovább rejtve maradjon, így okozva meglepetést. Azonban ehhez nem kell drága, színes-szagos csomagolóanyagot venni, főleg, hogy úgyis mindenkit az érdekel, hogy mi lapul benne. Néhány alternatíva, amelyek még egyedibbé teszik az ajándékod.

- Csomagolj újságpapírba! - Akár montázsszerűen, akár simán, de ha elég türelmes vagy, akkor üzenetet is hagyhatsz kivágott betűkből.

újságpapír csomagolás

Forrás: haltonrecycles.wordpress.com

- Használj fel megmaradt textilanyagot! - Ullmann Mónika családjánál régóta szokás, hogy batyuba csomagolják egymás ajándékát, és végül az összegyűlt anyagokból terítőt varrnak. (Interjú Ullmann Mónikával)

textil csomagolás

Forrás: craftshub.com

- Keress otthon heverő dobozokat pl. cipősdoboz, alkatrészek, kisgépek dobozai. Díszítésnek itt is lehet újságpapírt, textilt használni.

dobozba csomagolás

Forrás: paperchase.co.uk

- Apróbb tárgyakat wcpapír gurigába is el lehet rejteni.

wcpapír guriga csomagolás

 

Tipp: Kérd meg családodat, ismerőseidet, hogy ők is környezetbarát módon csomagolják az ajándékodat! Így tudod a legjobban elkerülni, hogy megteljen a szemetesed csomagolással.

 

2. Ajándékozz adományt!

Sokszor a hagyomány kedvéért akkor is veszünk valamit, ha nincs is jó ötletünk vagy az illetőnek nincs szüksége rá. Ehelyett gondoljunk azokra, akiknek nagyobb szüksége lehet az ajándékokra, legyen az akármilyen kicsi vagy nagy. Beszéljétek meg egymással, hogy azt az összeget, tárgyat, amelyet a másiknak adnátok karácsonyra, adományként ajánljátok fel a rászorulóknak!

Adományozni nem csak pénzt lehet, de tárgyat, szakértelmet és időt is lehet. A tárgyi adományozás egyelőre a legkevésbé elterjedt forma hazánkban, pedig nem csak szociális, de környezeti szempontból is hasznos. Mielőtt egy számodra fölöslegesnek ítélt tárgyat kidobnál, gondold végig, hogy kinek lehet még hasznos! Ezzel nem csak hulladékot csökkentesz, de a rászorulókon is segíthetsz. Azonban itt is van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.

Hogyan légy jó adományozó:

- Lomtalanítás másként! A kuka vagy utca helyett a még ép, használható tárgyaknak keress új gazdát.

- Gondold végig, mire lehet másoknak szüksége! És ne csak a "legnépszerűbb" tárgyakban gondolkodj (pl. ruházat, tartós élelmiszer), rengeteg olyan tárgy van, amelyre másoknak szükségük lehet pl. függöny, asztal, szekrény.

- Tájékozódj! Törekedj arra, hogy valóban a rászorulókhoz kerülhessen el adományod. Ez sok esetben több időt vesz igénybe, ugyanis nekik nincs lehetőségük reklámozni magukat. Vedd a fáradságot, kerülj közvetlen kapcsolatba az adományfogadóval, ismerd meg pontos igényeit! Az interneten segítő szervezetekre (pl. hajléktalanszálló, otthonok) is rá tudsz keresni.

- Épen, tisztán! Az adományozás nem azt jelenti, hogy a hulladékodat másra hárítod. Ha valóban segíteni szeretnél, akkor a tárgyakat, eszközöket működőképes, tiszta állapotba juttasd el.

- Gondolj a szállításra is! Sajnos sokszor itt bukik meg az adományozás. A fogadói oldalon ritkán van lehetőség, kapacitás szállításra, gondolkozz olyan körben, ahol könnyen meg tudod oldani.

 

Tipp: A www.tulsokcucc.hu online tárgyiadomány-koordinátori rendszer segít neked megtalálni azokat az adományfogadó szervezeteket, amelyek szívesen fogadják adományodat. Nézd meg kéréseiket vagy ajánlj fel számukra tárgyakat! Az oldal partnere az Oszkár - magyar telekocsi-rendszer. Együttműködésüknek köszönhetően az oldalukon adomány szállítására is van már lehetőség. Tudj meg többet: www.oszkar.com/tulsokcucc

tulsokcucc.huoszkar.com