Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ullmann Mónika redizájn tippjei

  • 2015. február 13.
  • Csilla

Van már ötleted, csak nem tudod, hogyan kezdj neki? Vagy éppen az inspiráció hiányzik? Bárhogy is legyen, Ullmann Mónika redizájn tippjei mindenképp hasznodra fognak válni!

 

0. szabály: Nem kell mindent megvenni!

0.1 szabály: Ha már megvetted, használd ki/föl minél jobban, hogy a lehető legkésőbb végezze a kukában!

 Az újrahasználat tulajdonképpen a hulladékmegelőzés egyik módja, hiszen ha egy adott tárgyat nem veszünk meg újra, hanem többször felhasználjuk, vagyis meghosszabítjuk az élettartamát, azzal nyersanyagot és energiát takarítunk meg. Az újrahasználatnak van azonban egy kreatívabb, szórakoztatóbb formája is, ez a redizájn: a termékeknek az eredetitől eltérő funkciójú újrahasználata/hasznosítása, a művészet és a környezetvédelem csodálatos házassága

5 jó érv

Általában a legnehezebb "hozzávaló" maga az ötlet. Két féle módon juthatunk el arra az elhatározásra, hogy redizájnra adjuk a fejünket.

- Elromlott, meguntuk, feleslegessé vált - mit lehetne még vele kezdeni? (0.1 szabály)

- Szükségem van valamire (főleg dekorációnál érdemes ebben a lehetőségben gondolkozni), ezt az otthon már meglévő anyagokból hogy tudnám megoldani? (0. szabály)

 

A karácsonyi "különkiadásért" látogass el IDE!

DIY karácsony 

 

 

Ragadj szerszámot és alkoss!

Ullmann Mónika

Ha megvan a megfelelő inspiráció, eszközkészlet, még mindig van néhány szempont, amit érdemes végiggondolni, hogy valóban ökofrankó legyen a remekmű. Alább olvashatsz olyan ötleteket, gondolatokat, amelyek akár útmutatóként is szolgálhatnak a munkád során.

 

 

 

ALAPANYAGOK

Forrás: dvice.com

- Mielőtt nekikezdenél, nézz körül otthon, nagyinál, ismerősöknél, hiszen a pincékben, padláson sok kincs rejtőzhet, ami csak arra vár, hogy Te felfedezd a bennük rejlő lehetőségeket.

- Olyat érdemes kreatívan újrahasznosítani, ami folyamatosan, nagy mennyiségben keletkezik otthon, és még a szelektív gyűjtése sincs megoldva, így mindenképpen az égetőben vagy lerakóban végezné pl. CD, harisnya, esernyő.

forrás: etsy.com

- Meglévő anyagokból indulj ki, tehát ne azért vegyél pl. PET palackos vizet, bőröndöt, hogy utána "újrahasználhasd"! Alapvetően kerüld a csomagolóanyagokat, és csak végső esetben dizájnold újra azokat!

- A régi, törött tárgyak alkatrészeit, darabjait is használd fel nyugodtan! A képen található fürdőszobai polc/fogas például egy székből készült, aminek vélhetően eltört a lába.

- Ne egy alapanyagból dolgozz! Ha több anyagot kell venni hozzá, mint amennyiből kiindulsz, akkor nem biztos, hogy érdemes nekikezdeni. Mindenképp több régi kacatot szedj össze, és azokat formáld újjá! A lent található madáretetőhöz a hozzávalókat is több helyről "kukázta" az alkotó.

forrás: hometalk.com

- Természetes anyagokat használj!

- Akármennyire jópofa, lehetőleg ne közterületekről, tömegközlekedési járművekről, engedély nélkül vigyél el alapanyagnak valót. :)

- Ne használj föl veszélyes hulladékot, gondoskodj inkább annak megfelelő elhelyezéséről!

 

- A kartonlap kiváló teherbíró anyag, főleg ha vastag vagy ha többet helyezünk egymásra.

- A papír is remek alapanyag, amit különböző módokon lehet felhasználni pl. masé, fonás. 

- A lyukas, elnyűtt ruha, textilrongy pl. nagyszerű töltőanyag!

 Magazinokból font kosárforrás: coolthings.com

 

 HOGYAN DOLGOZZUNK KÖRNYEZETBARÁT MÓDON?

 

hulladék piramis- A hulladékhierarchiát mindig tartsd szem előtt!

- Egy többfunkciós eszköz minden létező - és nem hivatalos - funkcióját használd ki!

- Törekedj arra, hogy a végtermék tartós, könnyen javítható legyen!

- Oldószer alapú festékek helyett vízbázisút válassz!

Kalapálj!

- Ragasztás helyett inkább használj csavarokat, szögeket, tűzőgépet! Utólag könnyebb lesz javítani, szétszerelni. 

- Jó minőségű alapanyagokat, eszközöket válassz! A 'többet kapsz olcsóbb áron' akciók termékeinél a mennyiség a minőség rovására mehet.

- Műanyag melegítésénél, olvasztásánál (pl. PET palack) figyelj oda, mert veszélyes anyagok szabadulnak fel!

forrás: duchesandduchesses.com

- Elektromos eszközök használata előtt kérd ki szakember véleményét!

- Ha nem rendelkezel megfelelő szerszámokkal, ne a boltba indulj először, hanem kérdezd meg szomszédaidat, ismerőseidet, biztosan kölcsönadják! Ebben segíthet a Miutcánk közösségi oldala is.

- Igyekezz, hogy minél kevesebb anyag maradjon a végén, azok újrafelhasználására is gondolj!

 

- Pl. a kosárfonás technikáját sok alapanyagnál fel lehet használni! pl. papír, textil, tetrapak, gumiabroncs, vékonyabb, hajlékonyabb műanyag.

forrás: bluevelvetchair.blogspot.com

 Tippjeidet ne tartsd magadban, oszd meg velünk lent, a hozzászólásoknál!


Re-design Vándorkiállításunkon élőben is lehetőség van szemügyre venni megvalósult ötleteket. Utána garantáltan más szemmel fogsz a tárgyakra tekinteni! :)

Pályázati felhívás

 

Kedvcsinálónak íme néhány megvalósított ötlet:

 forrás: bitrebels.com forrás: decoratingyoursmallspace.comforrás: pinterest.comforrás: morningbymorningproductions.blogspot.huforrás: lushome.comforrás: century21.caforrás: justimagine-ddoc.comhordóasztalforrás: pinterest.comforrás: buzzfeed.com