Újabb szégyenlista: arcpirítóan kevés szemetet hasznosítanak újra a magyarok

  • 2018. december 04.
  • CsViki

Elég rosszul állunk újrahasznosítás tekintetében a többi EU-s országhoz képest. Ugyan a műanyagok feldolgozása tekintetében még vannak páran mögöttünk, de összességében tökutolsók vagyunk, hazánkban használják fel újra a legkevesebb, erre alkalmas hulladékot.

Elég szomorú adatokat közölt az Eurostat: kiderült ugyanis, hogy Magyarország az utolsók között kullog az EU-ban az újrahasznosított műanyagok tekintetében. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 százalékát hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 százalékos - Írországhoz hasonlóan.

Nálunk rosszabbul csak Málta (29 százalék), Franciaország (26 százalék), valamint Finnország és Észtország (25-25 százalék) áll. Ellenben nyolc EU-tagállamban a műanyaghulladékok több mint felét hasznosították újra: Litvániában a legmagasabb ez az arány, 74 százalékos. A második helyen Ciprus (64 százalék), a harmadikon pedig Szlovénia áll 62 százalékkal. Jól szerepeltek még a csehek (59 százalék) és a bolgárok (53 százalék) is.

Összességében a műanyagok újrahasznosítási aránya 18,4 százalékkal nőtt az EU-ban 2005 óta, így értünk el a fentebb már említett 2016-os, 42,4 százalékos szintre. A tendencia minden tagállamban nőtt, kivéve Észtországot, ahol 2005 óta majdnem egy százalékkal csökkent az újrahasznosított műanyagszemét aránya.

 

 Eurostat - műanyaghulladék újrahasznosításának aránya

 

Van, amiben csont utolsók vagyunk

A műanyagon kívül minden más, újrahasznosítható hulladék feldolgozását is megvizsgálta az Eurostat. Kiderült, hogy az összes ilyen szemét mintegy 67 százalékát használják fel újra az EU-ban. Ugyanakkor ezen a listán sem az élvonalba kerültünk, sőt, Magyarország 49,7 százalékos aránnyal tök utolsó. Előttünk Izland áll, ahol az újrahasznosítható szemét 51,6 százalékát dolgozzák fel, a harmadik legrosszabb ilyen szempontból Horvátország 54,7 százalékkal. Belgiumban ezzel szemben, szinte hihetetlen, de az ilyen szemetek 81,9 százalékát hasznosítják újra, nem sokkal marad le Dánia 79 százalékkal, és Csehország 75,3 százalékkal.

 

Forrás: penzcentrum.hu