Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A textilhulladék-képződés megelőzése a gyakorlatban

  • 2020. szeptember 04.
  • Gyuri

Hartay Mihály, a Humusz Szövetség szakértője a Magyar Textiltechnika c. folyóirat legfrissebb (2020/3) számában megjelent cikkében részletesen mutatja be a textilhulladékok jelenlegi helyzetet Magyarországon, valamint ismerteti az Európai Unió terveit a körforgásos gazdaság kapcsán.

A cikk felsorolja a jelentősebb hazai textil- és ruházati ipari hulladékfeldolgozó cégeket és technológiákat: A székesfehérvári Textrade Kft. esetében pl. évi 40 000 tonna használt ruha begyűjtését, feldolgozását, válogatását, végzik. A technológia során a ruhák 70–80 %-a ismételten ruhaként hasznosul (megelőzés!), 15–20% géprongyként, kárpitos termékként kerül felhasználásra (anyagában történő hasznosítás!), 5%-a cementgyári erőműbe kerül elégetésre (termikus hasznosítás) és csupán 1%-a kerül hulladéklerakóba.

 

A cikk megállapítja, hogy a körforgásos gazdaságra való áttéréshez mind az Európai Unióban, mind hazánkban mielőbb meg kell teremteni a fejlődéshez szükséges jogszabályi feltételeket.

 

Európai uniós feladat a textil- és ruházati ipari hulladékstátusz meghatározása, a gyártói felelősség elvének alkalmazása ezen a területen is és egy működőképes textilstratégia* megalkotása.

 

A technológiai fejlesztés feladataként tovább kell építeni a hazai begyűjtő hálózatot, a feldolgozási technológiát korszerűsíteni kell, például a szálak elemi bontási technológiájának megteremtésével, a válogatásban a mesterséges intelligencia bevezetésével. A megtett intézkedésekkel, a textilhulladék érdemi csökkentésével az iparág jelentősen hozzájárulhat a környezet megóvásához és egy jól működő körforgásos gazdaság megteremtéséhez.

 

A teljes cikk a Magyar Textiltechnika oldaláról letölthető: http://tmte.hu/magyar-textiltechnika/

Kép forrása: textilhulladek.hu

 

* Az uniós textilstratégiával kapcsolatban korábban itt írtunk:

https://humusz.hu/hirek/nyilvanossagra-kerult-fenntarthato-textilipar-ar...