Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Termékteszt: Csokitojások

  • 2015. március 30.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje a csomagoláson feltüntetett információk alapján készült. A tesztalany tojásokat a nagyobb szupermarketláncokban, független édességboltokban és bioboltokban szerezték be. A teszt főbb szempontjai a termékminőség, az egészségi szempontok, a fenntarthatóság és a fogyasztók tájékoztatása voltak. Az információ hiányát, azaz a hiányzó vagy nem kellően részletezett címkét minden szempontnál negatívan értékelték. Ezért az ilyen termékek súlyos vereséget szenvedtek. 

A teszt különböző szemponjai alapján vegyes képet kapunk. Nincs olyan termék, amelyik mindegyik elvárásnak jól megfelelt volna.

Termékminőség: kakaó szárazanyag tartalom

Tesztünk során értékeltük a tojások kakaó szárazanyag tartalmát. Minél magasabb ez a százalékban megadott érték, annál jobb minőségű csokoládéról van szó. A Magyar Élelmiszerkönyv előírja az elvárt kakaó szárazanyag mennyiséget a különböző csokoládéknál. Az étcsokoládénak legalább 35% összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia. A tejcsokoládénak legalább 25%-ot, a kakaótartalmú és egyéb bevonómasszáknak 5%-ot.

A tesztben azok a termékek kaptak jó pontot, amelyek az elnevezésük alapján elvárható szárazanyag tartalomnál többet tartalmaztak. Például ha egy tejcsokoládé szárazanyag tartalma több, mint 25% volt.

Ha megnevezése alapján elvárható kötelező kakaó szárazanyag tartalomnak megfelelt a tojás, a kötelezően elvárható kakaótartalom feletti rész százalékértékének tízszeresét is megkapta pontban. Például 40% kakaó szárazanyag tartalmú tejcsokoládé esetén: 40%-25%=15%, azaz 0,15*10=1,5 pont. Ha nem felelt meg az elvárható értéknek, vagy nem tüntette fel a kakaó szárazanyag-tartalmat -1 pontot kapott a termék.

A kakaó szárazanyag tartalom szempontjából a legjobb termék a Tojás figura étcsokoládéból (I-KA Ker Bt.) lett. A tejcsokik közül a Szerencsi Tojás Figura Tejcsokoládéból, a Diabetikus tejcsokoládé tojás és a Diabon tojás figura fruktózos tejcsokoládéból végzett az élen.

A kakaó szárazanyag tartalom szempontjából a sereghajtók népes táborát több csoportra oszthatjuk. Egyrészt idetartoznak a bevonó masszások: a Diabette Tojás figura kakaós tejmasszából, Tojás Kakaós tejmasszából készült üreges tojás (Linga Élelmiszeripari Kft.). Azok, akik egyszerűen nem tüntették fel a kakaó szárazanyag-tartalmat, és emiatt értékelhetetlen volt a minőségük: a Milka Löffel Ei Kakaókrémes 4 db alpesi tejcsokoládé tojás kakaós krémmel, a Nesquik tej (60%) és fehércsokoládé (40%) tojás, a Zizivel (10%) töltött tejcsokoládé tojás (Microse Kft.) és a Ponchito meglepetés.

Termékminőség: növényi zsiradék

A termék gyengébb minőségéről árulkodik, ha a jó minőségű, drágább kakaóvajat növényi zsiradékkal helyettesítik. Ez legtöbbször pálma, kókusz, vagy több itt szereplő tojásnál shea alapú zsiradék. A pálmaolaj-tartalmat a fenntarthatósági szempontoknál értékeltük negatívan.

Azoktól a termékektől, amelyek a pálmaolajtól eltérő növényi zsiradékot tartalmaztak 0,5 pontot vontunk le: a Kinder és a Milka tojások shea, a Diabette kókusz alapú zsiradékot kevertek az összetevőkhöz. Azok, amelyek nem nyújtottak pontos tájékoztatást a növényi zsiradék eredetét illetően 1 pontot veszítettek. Ezen az információhiányon vesztett a Nesquik tej (60%) és fehércsokoládé (40%) tojás, a Tojás Kakaós tejmasszából készült üreges tojás (Linga Élelmiszeripari Kft.) és a Ponchito meglepetés.

MINŐSÉGI TOP 3:

1.   Tojás figura étcsokoládéból (I-KA Ker Bt)

2.   Fehér csokoládé (50%) és tejcsokoládé (50%) tojás meglepetéssel

3.   Megosztott harmadik hely: Szerencsi Tojás Figura Tejcsokoládéból, Diabetikus tejcsokoládé tojás, Diabon tojás figura fruktózos tejcsokoládéból

 Fenntarthatóság: fair trade

A csokoládé legfontosabb alapanyagát, a kakaót, többnyire fejlődő országokban állítják elő, sokszor borzasztó és méltatlan munkakörülmények között, figyelmen kívül hagyva a munkásokat érintő egészségi ártalmakat és a környezeti károkat. A fair trade, méltányos kereskedelmi minősítés garancia arra, hogy az alapanyagok méltányos, az emberi jogokat tiszteletben tartó körülmények között készültek. Az egyik minősített termék az Oster zauber MilchCreme Eier Tejcsokoládé tejkrém töltelékkel (42%) volt, amely a hagyományos fair trade minősítésnél valamivel gyengébb UTZ minősítéssel rendelkezett. Azért ennek is örültünk, és adtunk érte egy plusz pontot.

Nagy bánatunkra a másik fair trade, azaz méltányos kereskedelmi minősítéssel is rendelkező tojás, a Ponchito meglepetés elvérzett a teszten. A terméknek ugyanis fogyasztóvédelmi szempontból teljesen szabálytalan címkéje volt, nem tartalmazta például az összetevők listáját. A fair trade minősítést egy ponttal jutalmaztuk.

Fenntarthatóság: bio

Díjaztuk volna, ha találunk bio csokitojást, de sajnos hiába jártunk be tucatnyi üzletet, egyetlen ilyet találtunk, a már említett Ponchito-t. Egy pont járt a bio minősítésért.

Fenntarthatóság: pálmaolaj-mentesség

A pálmaolaj a második leggyakrabban használt növényi olaj a világon. Rengeteg élelmiszerben ott van, de termesztésének esőerdők és a kihalás szélén lévő állatok esnek áldozatul. A termékekben lévő pálmaolaj oroszlánrésze nem fenntartható forrásokból származik, és a tojásokon sem találtunk semmilyen fenntarthatóságra utaló jelzést. Ezért a fenntarthatóságban is az elővigyázatosság elvét követve minden pálmaolajas terméktől levontunk egy pontot, és azoktól is, akik nem tüntették fel az összetevőket a címkén, illetve nem részletezték, hogy a termékben lévő növényi zsír milyen forrásból származik. Pontlevonást szenvedett el a Nicole Húsvéti tojás kakaós tejbevonómasszából, a Boci tejcsokoládé tojás, a Nestlé tejcsokoládé tojás, a Milka Löffel Ei Kakaókrémes 4 db alpesi tejcsokoládé tojás kakaós krémmel, a Smarties Tejcsokoládé tojás tejcsokoládés drazséval (16,6%), a Kinder meglepetés belső tejes réteggel bevont tejcsokoládé tojás, a Diabette Tojás figura kakaós tejmasszából fruktózzal és az Oster zauber MilchCreme Eier Tejcsokoládé tejkrém töltelékkel (42%), illetve a Nesquik tej (60%) és fehércsokoládé (40%) tojás, a Tojás Kakaós tejmasszából készült üreges tojás (Linga Élelmiszeripari Kft.) és a Ponchito meglepetés

FENNTARTHATÓSÁG TOP3: 

Siralmas a mezőny, nem hirdetünk győztest. A reménykeltő Oster zauber MilchCreme Eier Tejcsokoládé tejkrém töltelékkel (42%) elcsúszott a pálmazsíron, a Ponchito a magyar címke hiányán.

 A fogyasztók tájékoztatása, a termékcímke részletezettsége

Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók minél részletesebb fogyasztóvédelmi, egészségi és fenntarthatósági információkat kapjanak a termékekről. A címkék részletezettségét és fogyasztóvédelmi megfelelőségét több szempontból értékeltük.

Egy pontot vontunk le, ha a címkén nem szerepelt a termék összetevőinek listája: ennél az alapvető szempontnál bukott a Nesquik és a Ponchito.

A Nesquik tojást az egyik nagy szupermarket lánc dobozból árulta. A dobozon szerepeltek az összetevők, de a tojáson már nem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a csomagolás legnagyobb felülete 10 négyzetcentiméter alatti, így a termék nevét, az allergének nevét, a nettó mennyiséget és a minőség-megőrzési időt kell megadni a szabályok szerint. Az összetevőket elég más eszközzel megadni vagy a fogyasztó kérésére rendelkezésre kell bocsátani. A termék címkéje tehát szabályos, de a tudatos vásárlóknak nem elég. A TVE szerint, mivel a fogyasztók darabonként is hazavihették a termékeket, elvárható, hogy otthon is tudjanak tájékozódni az összetevőkről. A címkén egyébként szerintünk elfért volna az információ.

Fél pontot vontunk le, ha a következő kötelezően feltüntetendő vagy a fenntarthatóság szempontjából fontos információk hiányoztak a címkéről vagy olvashatatlanok voltak: tápanyagtartalom vagy kalória jelzés, tárolási feltételek, minőségmegőrzési határidő, a gyártó vagy a forgalmazó neve, származási hely magyar nyelven. Szintén fél pont levonás járt, ha részben vagy egészben nem volt olvasható a címke.

Fél ponttal jutalmaztuk, ha szerepelt a terméken külön allergiára felhívó mondat (földimogyorót tartalmaz…), INBÉ vagy hasonló táplálkozási ajánlás az elhízás megelőzését segítendő. A Nestlé nagy tejcsoki tojásán például ez szerepelt: javasolt 3 nap alatt, 20g-os adagokban elfogyasztani.

A tájékoztatásban a legrosszabb összpontszámot (-3) a Ponchito kapta a teljesen szabálytalan címke miatt. A sereghajtók közé tartozott a Zizivel (10%) töltött tejcsokoládé tojás (-1,5), a Nicole Húsvéti tojás kakaós tejbevonómasszából (-1), a Kinder meglepetés (-1) a Tojás Kakaós tejmasszából készült üreges tojás (-1, Linga Élelmiszeripari Kft.) és a Nesquik (-1). A Nesquik és a tejmassza tojás kivételével mindegyiknél a tápanyagértéket és a származási helyet hiányoltuk, a Nesquik-nél az összetevők felsorolásának hiánya okozott veszteséget, a tejmasszás nagy tojásnál a címke olvashatatlansága. A legjobbak amellett, hogy nem veszítettek pontot, mindkét pontszerző kategóriában jól teljesítettek.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÁS TOP3:

1.     Megosztva: Smarties Tejcsokoládé tojás tejcsokoládés drazséval (16,6%), a Nestlé tejcsokoládé tojás és az Oster zauber MilchCreme Eier Tejcsokoládé tejkrém töltelékkel (42%)

2.     Megosztva: Vadász húsvéti hímestojás csomag (3x20g) Tejcsokoládé figurák, Nestlé tejcsokoládé tojás

3.     Nincs, mert nulla vagy az alatti összpontszámuk volt ebben a kategóriában

 Egészségi szempontok: allergének

2014 végétől új szabályok vonatkoznak az allergének jelölésére: a termékek címkéjén szereplő összetevők között ki kell emelni az allergén összetevőket, például aláhúzással vagy vastag betűvel. Magát az allergén összetevők számát azért nem értékeltük, mert így a tejcsokoládé termékek eleve hátránnyal indultak volna.

Fél pontot vontunk le, ha jelölték az allergéneket, de valamilyen hibát találtunk.

A Nestlé Hungária termékeinél (Boci, Nestlé, Smarties tojás) általában megvolt a kiemelés, de az emulgeálóként használt szójalecitint csak E-számmal jelölték, és nem is emelték ki. A NÉBIH jogszabály-értelmező útmutatása szerint nem elegendő csak az E-szám kiírása. Hozzá kell tenni, hogy mindhárom terméknél szerepel külön allergiára felhívó mondat, amelyben kiemelik a szója összetevőt, tehát az allergiások kiszűrhetik a kellemetlen anyagot. Hasonló a Tojás figura étcsokoládéból (I-KA Ker Bt.) esete is: az összetevők között nem emelték ki az allergéneket, csak külön mondatban említették őket.

A Vadász tojáson nem sorolták az allergének közé a zsíros tejport. A kakaómasszából készült nagy tojáson (Linga Élelmiszeripari Kft.) nem emelték ki a tejmassza összetevőt; ennek összetevői között kiemelten szerepel a savópor, ami valószínűleg tejsavópor lett volna, de gyűrött a címke miatt nem volt olvasható rendesen.

Egy pont levonás járt, ha nem emelték ki az összetevők közül az allergéneket (akkor is, ha nem volt feltüntetve az összetevők listája), vagy ha olvashatatlan volt a kiemelés. Itt veszített a Nesquik és a Ponchito tojás, mert nem sorolta fel az összetevőket, és a Zizivel töltött tojás (Microse Kft.), mert kivehetetlen volt a címkén a kiemelés.

Egészségi szempontok: adalékok

Összesen 13 adalékfélét fedeztünk fel a tojásokban. A TVE E-szám adatbázisa szerint ezek mind veszélytelen adalékoknak számítanak, ám az elővigyázatosság elve miatt azt tartjuk jónak, ha minél kevesebb hozzáadott adalékot tartalmaz egy élelmiszer. A leggyakrabban alkalmazott adalékok a többnyire szójából előállított E322 (lecitin, 16 termékben) és az E476 (Poliglicerin-poliricinoleát, PGPR, 11 termékben) voltak.

Attól 7 a csokitojástól, amelyek 1 adalékot tartalmaztak, nem vontunk le pontot. 8 tojás tartalmazott 2 adalékot, ezek 0,5 pont levonást kaptak. Három tojás, a Milka Löffel Ei Kakaókrémes 4 db alpesi tejcsokoládé tojás kakaós krémmel, a Smarties tojás és a Zizivel (10%) töltött tejcsokoládé tojás tartalmazott 4-7 adalékot. Tőlük 1 pontot vontunk. Csakúgy, mint azoktól a tojásoktól, amelyek címkéje nem tette lehetővé a tájékozódást, és nem szerepeltek rajta összetevők: Nesquik és Ponchito tojások.

A kiegyenlített mezőny miatt itt nem állítottunk TOP3-as rangsort.

A pontozás összefoglalása

A pontozás során minden termék 7 pontról indult, ehhez adtunk hozzá vagy vettünk el pontokat.

 Kakaó szárazanyag-tartalom:

0 pont: ha megfelelt a termékmegnevezés alapján elvárható értéknek (pl. a tejcsoki 25% szárazanyag-tartalommal),

-1 pont, ha nem felelt meg a termékmegnevezés alapján elvárható értéknek (pl. a tejcsoki 25%-nál kevesebb szárazanyag-tartalommal) vagy nem tüntette fel a kakaó szárazanyag-tartalmat.

 A kötelezően elvárható kakaótartalom feletti rész százalékértékének tízszeresét is megkapta. Például 40% kakaó szárazanyag tartalmú tejcsokoládé esetén: 40%-25%=15%, azaz 0,15 pont x 10 = 1,5 pont.

 Növényi zsír tartalom:

-0,5 pont, ha a pálmaolajon kívül más növényi zsírt tartalmaz

-1 pont, ha tartalmaz növényi zsírt, de nem derül ki, hogy milyet

 Fenntarthatóság:

+ 1 pont, ha a termék minősített bio

+ 1 pont, ha a termék minősített fair trade

-1 pont, ha tartalmaz pálmaolajat (pálmamag-olaj, pálmaolaj, növényi zsírok: pálma, pálmamag, pálmazsír), vagy ha a címke alapján nem eldönthető (nincsenek összetevők vagy csak nem részletezi a növényi zsír összetételét)

 Fogyasztói tájékoztatás:

-1 pont, ha hiányzik az összetevők felsorolása

-0,5 pont, ha bármelyik hiányzik ezek közül: tápanyagtartalom vagy kalória jelzés, tárolási feltételek, minőség megőrzési határidő, a gyártó vagy a forgalmazó neve, származási hely megnevezése magyarul

-0,5 pont, ha nem olvasható a címke

+0,5 pont, ha bármelyik megjelenik: külön allergiára felhívó mondat, INBÉ vagy hasonló táplálkozási ajánlás

 Allergének jelölése:

- 0,5 pont, ha kiemelték az összetevők között az allergéneket, de hiba csúszott a rendszerbe

- 1 pont, ha nem emelték ki az összetevők közül az allergéneket (akkor is, ha nem volt feltüntetve az összetevők listája), vagy ha olvashatatlan volt a kiemelés

 Adalékok

-0,5 pont, ha legfeljebb 2-3 adalék van benne

-1 pont, ha legfeljebb 4-7 adalék van benne

Forrás: tudatosvasarlo.hu