Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem biztos, hogy a műanyag betiltásával elérhető a fenntartható csomagolás

  • 2021. november 17.
  • Gyuri

Visszagyűjtésre, környezetbarát módon lebomló anyagokra és a CO2-egyenérték feltüntetésére lenne szükség.

A környezettudatos vásárlás sokat javult az utóbbi évtizedben, de a fenntarthatóságért aggódó felhasználók és vállalatok számára a csomagolás még mindig rémálom. A boltokban számtalan árut, főként élelmiszert műanyagba csomagolnak, és az internetes vásárlással is évente sok száz milliárd polietilén zsákot és zacskót használnak fel, hiszen ez a víz- és szakadásálló anyag az, amely megfelelő védelmet nyújt például a megrendelt elektronikai termékeknek.

A műanyag csomagolásoknak csak egy része újrahasznosítható, és általában is csak a zacskók néhány százaléka jut el az újrafeldolgozásig. Megoldásnak tűnhet a „biológiailag lebomló műanyag”, amely nővényi alapú alternatívája a szénhidrogénből készült plasztiknak. Ám szakértők szerint nem mindig lehet tudni, hogy ezek közül melyik az, amelyik valóban le is bomlik.

Míg egy felmérés szerint a fogyasztók négyötöde véli úgy, hogy a biológiailag lebomló és komposztálható műanyagok környezetbarátok, valójában nagy részüknek az újrafeldolgozása csak ipari körülmények között valósítható meg, amire nincs elegendő kapacitás. A laboratóriumban lebomló műanyagtípusok némelyike pedig valós körülmények között nem a várt módon „tűnik el”.

 

A cikk folytatását a múlt heti HVG hetilapban vagy a hvg360-on lehet elolvasni.

Cikk és kép forrása: hvg.hu