Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb helyén

  • 2018. május 16.
  • PKata

uanyagzacsiKutatók egy csoportja 30 évnyi adatot elemezve mérte fel az óceánok legmélyének szennyezettségét. A szakértők összesen mintegy 3500 hulladékdarabot találtak az elzárt környezetekben.

 

A kutatás eredményei azt igazolják, hogy már valóban nincs olyan hely a Földön, melyet ne érintene a környezetszennyezés. Az új vizsgálat során a legmélyebben azonosított hulladék egy egyszer használható nejlonzacskó volt, amely közel 10,9 kilométer mélyen, a Mariana-ároknál került elő – számol be a ScienceAlert.

Az árokban található a világ legmélyebb pontja. A különleges, nehezen tanulmányozható ökoszisztémáról még napjainkban is csak keveset tudnak a kutatók, a jelek alapján azonban a régió a szennyeződéstől nincs védve. 

Az új kutatásban a Japán Tengertudományi és Tengeri Technológiai Intézet (JAMSTEC) munkatársai a szervezet mélytengeri hulladékokra vonatkozó adatbázisát elemezték. A több mint 5000 merülés során készített felvételek analízisével a szakértők összesen 3425 hulladékdarabot mutattak ki. A törmelékek több mint egyharmada úgynevezett makroműanyag volt – ezek szabad szemmel is látható, 5 milliméternél nagyobb objektumok.

muanyagzacsi

A minden idők legmélyebb pontján megfigyelt zacskót 1998 májusában örökítették meg. Az eltelt 20 év alatt a hulladék feltételezhetően bomlani kezdett, és kisebb részekre hullott szét. A létrejött apróbb darabok rendkívül veszélyesek lehetnek a helyi élőlényekre.

Az adatbázisban talált mélytengeri képek 17 százalékánál a csapat organizmusokat is felfedezett a hulladékok közelében. Ez azt jelenti, hogy az élőlények közvetlen érintkezésben vannak a szennyező anyagokkal. A kutatók úgy gondolják, hogy a hulladékok tengeri sodródásuk végén rendszerint az óceán mélyére süllyednek. Az áramlatok miatt a szennyeződések igen gyakoriak lehetnek a lakott partoktól távoli területeken is. A szakértők szerint a problémára egyetlen megoldás van: az egyszer használható műanyagok gyártásának szigorúbb szabályzása.

 

Forrás: https://24.hu/tudomany