Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy lépéseket tettek Franciaországban a tartósságért és javíthatóságért

  • 2020. február 03.
  • Csilla

Múlt év december 19-én a francia parlament megszavazta a “hulladékmentesség a körforgásos gazdaság érdekében” jogszabálytervezetet. Bár a bizottságnak még jóvá kell hagynia, szakértők úgy vélik, csak nagyon kis változások várhatóak 2020 első negyedévében.

Ez a törvény viszonylag széleskörű: az idő előtti elavulást megfékezendő a hulladékokat övező általános problémák mellett a gyártói és fogyasztói szokásainkkal is foglalkozik. A 2019 júliusában a kormány elé vitt jogszabályt a parlamenti tagok is támogatták, akik számos úttörő irányelvet is hozzáadtak, hogy a termékek tartósabbak és könnyebben megjavíthatóak legyenek, ezzel a lakosoknak és a bolygónak is kedvezve. 

 

Egy, a tartósságot értékelő pontrendszer, hogy könnyebben megtalálhassuk azokat a termékeket, amik nem mennek gyorsan tönkre

Kezdetben a jogszabály csupán egy kötelező, megjavíthatóságot értékelő pontrendszer bevezetését kezdeményezte. 2021-től az elektronikai cikkeket 1-től 10-es skálán értékelnék az alapján, hogy mennyire könnyű a javításuk (figyelembe véve az alkatrészeket, a szétszerelés könnyűségét, technikai információkat stb.).

Számos fejlesztést adtak hozzá a jogszabályhoz: kötelezni fogják a gyártókat a pontozás részleteinek feltüntetésére, ezzel megkönnyítendő a fogyasztók és civil szervezetek tájékozódását a termék megbízhatóságáról, és hogy a termék valóban javítható-e. Az alkatrészek árait, ami kulcsfontosságú egy olyan döntésben, hogy megjavíttassuk-e az elromlott terméket vagy sem, szintén kötelező lesz feltüntetniük. 

Mindig hasznos tudnunk a vásárlás pillanatában, hogy a termék mennyire könnyen javítható. Azonban azt még jobb tudni, hogy melyik termék fog a legtovább működni mindenféle javíttatás nélkül. 

Éppen ezért volt a HOP (Halte a L'Obsolescence Programmee) első követelései között az, hogy bevezessenek egy tartósságot jelölő pontrendszert. Ez a pontrendszer figyelembe venné a javíthatóságot és az alapanyagok szilárdságát is. A lakosság nagy részének lenne erre igénye: az európaiak 92%-a szeretné, ha kötelezően jelölnék a termékek tartósságát (Eurobarometer 2014). A parlamenti tagok felfigyeltek ennek szükségességére, és törvényjavaslatot fogalmaztak meg a jelölésre vonatkozóan, mely 2024-ben lépne életbe.

 

Fontos intézkedések, hogy a javíttatást részesítsék előnyben a lecseréléssel szemben

Ez a tövényjavaslat a megjavíttatásról szól, annak érdekében, hogy minimalizálják a termékek felesleges lecserélését, ebből kifolyólag pedig a hulladéktermelést is.

A kiskereskedőknek egyenesen, átláthatóan kell kommunikálniuk arról, hogy az alkatrészek mennyi ideig lesznek elérhetőek. Ennek minimum 5 évnek kell lennie némely elektronikai cikk esetében, például az okostelefonoknál és a laptopoknál, illetve orvosi termékeknél. Ez egy hatalmas mérföldkő a Javításért való jog mozgalom (Right to Repair) életében. 

Azokat a termékeket, melyek alkatrészei például ragasztva vannak, és emiatt lehetetlen a javításuk, be fogják tiltani. Az alkatrészek törvény szerinti szállítási idejét 60 napról 15 napra korlátozták. Az állam támogatja, hogy válasszuk a javítást, az újrahasználást és a szolgáltató gazdaságot.

Az egyik legnagyobb változás, amire számíthatunk a törvény kapcsán, a “gyártó fizet”-elv: a kiterjesztett gyártói felelősség nem fog megállni az újrahasznosításnál. A tartósabb, könnyebben javítható termékeket jutalmazni kéne az eldobható termékekénél alacsonyabb adóval. 

Ez a törvény egy újfajta finanszírozási mechanizmust is létrehoz, hogy olcsóbb legyen a javítás: azoknak a lakosoknak, akik szakszervizekbe mennek, kedvezményt fognak biztosítani.

Megerősítették a jogi garanciákat, ezzel is bátorítva a javíttatást: azok a fogyasztók, akik a javítást választják a lecseréléssel szemben, további 6 hónap garanciát kapnak a termékükre. A használt termékek vásárlását szintén támogatni fogják, a jelenlegi 6 hónapos garanciaidőt 12 hónapig meghosszabbítva.

A jogszabály továbbá bátorítaná a fiatalok oktatását a hulladéktermelés megelőzéséről iskolai programokon keresztül, hogy tudatosabb fogyasztókká váljanak.

 

További lépések szükségesek a dizájn, a reklámozás és a szoftverelavulás terén

A körforgásos gazdasági törvény számos pozitív eredményt tartalmaz a fogyasztókra és a bolygónkra nézve, mely hatásait immár kézzelfoghatóvá kell tenni.

Azonban a szöveg elmulasztott megemlíteni számos fontos témát, mint a dizájn, a reklámozás és a szoftverelavulás.

Először is, parlamenti képviselőktől származik egy ötlet, hogy bizonyos termékeknél használati számlálót vezessenek be. Ennek lényege hasonlítana az autók kilométerórájához: használt mosógépek vagy tévék esetén segítene a tárgy értékének objektív megítélésében (attól függően, hogy azelőtt mennyit használták) és még pontosabb tanácsokat tenne lehetővé azzal kapcsolatban, hogy hogyan őrizzük meg a tárgyak állapotát. Azonban ezt a hasznos javaslatot viták után eltörölték. Egy egyszerű, önkéntes használati számlálót indítványoztak egy jobb tartóssági pontrendszeren belül. A HOP kéri, hogy ezt a számlálót tegyék kötelezővé új termékek esetében, hogy megkönnyítsék azok összehasonlítását az életidejük szerint. Ennek a mérési formának a lehetőségét európai szinten át kéne gondolni.  

A reklámok sokszor arra ösztönöznek minket, fogyasztókat, hogy többet vásároljunk, mint amennyire szükségünk van - ami egy fenntarthatatlan mintát eredményez. A HOP támogatja a reklámozások szabályozását és a nagyobb következetességet a fogyasztóknak szánt üzenetekben (egyrészről a vásárlóknak azt üzenik, hozzanak jobb döntéseket a környezet érdekében, másrészről pedig folyamatosan reklámokkal bombázzák őket). Ezzel a problémával nem foglalkozik hatékonyan a jogszabály, mely csupán azokat tiltja, amelyek a még működő termékek lecserélését reklámozzák.

Végül pedig a szoftverelavulás az oka annak, hogy a fogyasztók körében egyre nő a frusztráció amiatt, hogy nem tudják használni a készüléküket, mert a hardver és a szoftver már nem kompatibilisek egymással, vagy mert a szoftverfrissítések lelassítják azt. A francia törvényjavaslat csupán részben foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, miszerint a fogyasztóknak lehetővé teszik a szoftverfrissítések elutasítását. Azonban továbbra is nagyon fontos lenne különválasztani a két frissítést: azt, amelyik a biztonságot szolgálja, és azt, amelyik a működést. Valójában a működéssel kapcsolatos frissítések általában plusz funkciókat is adnak, de le is lassítják a telefont vagy a laptopot, míg a biztonsági frissítések elengedhetetlenek. Emiatt érdekes lenne bemutatni ezt a kettősséget európai szinten, és még tovább menni, és létrehozni a szoftvergaranciát, mely biztosítaná a termék működését megfelelő szoftverrel hosszú évekig.

 

Ezt a cikket a HOP kampány egyik tagja írta, amely egy francia elavulásellenes civil szervezet, ami aktívan lobbizott az ígéretes, tartósságot és javíthatóságot biztosítani akaró irányelvek mellett.

További információkért olvassák el a HOP állásfoglalását, ami 50 intézkedést foglal össze, melyek a termékek tartósságát és javíthatóságát segítenék elő, 2019 februárjában közzétéve (franciául).

 

Forrás: https://repair.eu/news/major-steps-taken-for-durability-and-right-to-rep...
Fordította: Varsányi Katalin