Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen szatyorral menjünk most bevásárolni?

  • 2020. április 19.
  • PKata

A koronavírus előtti időkben világszerte, így Magyarországon is eltűntek a boltokból az egyszerhasználatos műanyag szatyrok. Ezek valóban rendkívül környezetszennyező termékek, egyetlen előnyük azonban van: újonnan használva higiénikusak. 

 

Számos országban a koronavírus-járványra hivatkozva ezért átmenetileg feloldották vagy fel fogják oldani a tiltásukat. Illetve éppen a többször használható szatyrokkal nem engedik be a vásárlókat az üzletekbe, mondván, nincs arra garancia, hogy a többször használható, műanyag- vagy textilszatyor makulátlanul tiszta. Sok helyütt pedig az egyszerhasználatos, de szelektíven gyűjtve újrahasznosítható papírszatyrokban és papírdobozokban látják a megoldást, ezek használatát legfeljebb a készlethiány akaszthatja meg.

Magyarországon nem oldották fel az egyszerhasználatos műanyag szatyrok tilalmát, így aztán az üzletekben mindenféle szatyrot látni. Heti bevásárlásra legtöbben erős (többször használható) műanyag- vagy vászonszatyrokkal érkeznek, illetve lehet már egyes hipermarketekben kartonpapír bevásárlódobozt is kapni, amely olyan erős, hogy többször is használható – lenne. De szabad-e?

 

Az, hogy a koronavírus mennyi ideig marad életképes, fertőző az egyes felületeken, több tényezőtől függ: ilyen a hőmérséklet, a páratartalom, a felület anyaga.

Legtovább, akár 7 napig a rozsdamentes acélon és a műanyagon marad meg, továbbá a sebészi maszk felületén, olvasható a The Lancet orvosi folyóiratban. A 2020. április 2-án megjelent tanulmány szerint 21 Celsius-fokos, 65%-is relatív páratartalmú szobában a koronavírus újságpapírról és papír törlőkendőről 3 óra alatt tűnt el. Fafelületen és textilen nagyjából 2 napig életképes. Üvegen és papírpénzen 4 napig is megmaradhat. Egy korábbi vizsgálatban szintén 21 Celsius-fokos, de 40% relatív pártartalmú szobában a koronavírus 4 órán át maradt életképes rézfelületen, 1 napig kartonpapíron, és 3 napig műanyagon és rozsdamentes acélon. 

 

Tehát akkor mivel menjünk bevásárolni?

New York állam egészségügyi minisztériuma (New York State Department of Health) továbbra is okos választásnak tartja az újrahasznosítható szatyrokat, feltéve, hogy minden vásárlás után alaposan megtisztítjuk, kimossuk, fertőtlenítjük ezeket az alábbiak szerint:

1. Az egyes élelmiszertípusokhoz külön szatyrot használjunk: például a zöldségek mellé ne tegyünk péksüteményt, még papírzacskóba csomagolva se. A húst és tejterméket tegyük (egyszerhasználatos, tekercsben kapható) műanyagszatyorba, amelyet vásárlás után azonnal dobjunk a szelektív műanyagos kukába. 

2. A vászonszatyrokat minden használat után legalább 60 Celsius-fokos vízben mossuk ki mosógéppel, vagy kézi mosás esetén jó meleg hipós (vagy más fertőtlenítős) vízben alaposan mossuk ki őket. A tökéletes higiénia érdekében át is vasalhatjuk a vászonszatyrokat gőzölős vasalóval.

3. A többször használható műanyag szatyrokat használat után mosogatószeres vízzel (vagy más fertőtlenítővel) dörzsöljük át, hagyjuk rajta legalább 15 percig, majd öblítsük le, és szárítsuk ki a szatyrot. A művelethez mindenképpen használjuk gumikesztyűt!

4. A többször használható szatyrokat tisztítás után tároljuk hűvös, száraz helyen (például a spájzban) a következő vásárlásig. Az élelmiszervásárláshoz használt szatyrokat ne használjuk más célra (például játékok vagy edzőcucc tárolására).

 

Kiegészítés: 

Nem tudhatjuk, hogy a tökéletesen higiénikus szatyrunkba mi kerül. Lehet, hogy előttünk valaki piszkos (vagy vírusos) kézzel tapogatta össze az almát, dobozos üdítőt, tejfölt. Érdemes ezért otthon fertőtlenítős szivaccsal áttörölgetni minden olyan árut, ami mosható, az előre csomagolt felvágottat és zacskós kenyeret beleértve. A zöldségeket és gyümölcsöket is alaposan mossuk meg folyó víz alatt, és teljesen csöpögtessük le, töröljük szárazra a felületüket, mielőtt a hűtőbe vagy a spájzba tennénk őket.

 

Forrás:https://365.reblog.hu