Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen az értelmes egyéni cselekvés?

  • 2022. július 12.
  • Jakab János

Temérdek tippet hallunk arról, hogyan tehetjük környezetbarátabbá az életünket: kezdve a lebomló szívószálaktól egészen a társadalomból való kivonulásig. Minek van értelme? Talán azoknak van igazuk, akik szerint minden egyéni tett haszontalan csepp a tengerben?

Az első kérdés: mi a cél?

Ha a cél pusztán annyi, hogy csökkentsük valamennyivel az általunk okozott környezeti károkat, akkor megelégedhetünk azzal, hogy két termék közül az inkább környezetbarátot választjuk. Ez azonban még akkor is kevés lesz az ökológiai válság érdemi kezeléséhez, ha velünk együtt minden más ember is így tesz. Azért nem elég, mert a probléma jóval mélyebben van annál, minthogy miként döntünk a hétköznapokban a vásárlásaink során. Az ökológiai válság társadalmunk válságának tünete, és ahhoz, hogy ezt enyhíteni tudjuk, rendszerszintű változásra van szükség. Ahogyan nem elég a technológiákra hagyatkozni, ugyanúgy tévedés a teljes megoldást az egyének sokaságától várni. De ez véletlenül sem azt jelenti, hogy nincs értelme az egyéni cselekvésnek!

 

Nem csak fogyasztók vagyunk!

Tekintsük magunkat a társadalom tagjának, állampolgárnak, ahelyett, hogy csak fogyasztóként tekintenénk magunkra! Valójában nem csak abban van választásunk, hogy a szupermarketekben mit emelünk le a polcról. Ha újragondoljuk a szerepünket, akkor a hétköznapokban legtöbbet hangoztatott zöld tippeken túl is nyílnak meg lehetőségek. David Suzuki genetikus és természetvédő szerint három fő cselekvési irányt érdemes kiemelni: a politikai aktivitást, a közösségépítést és az egyéni életmódváltást. Ezek nem kizárják, hanem épp ellenkezőleg: erősítik, kiegészítik egymást.

lila

A helyi piacokon való vásárlással kis léptékű rendszerszintű alternatívák létrejöttét is segíthetjük; ebben az esetben a nagyüzemi mezőgazdaságra.

 

A politikai aktivitás többről szól annál, minthogy négyévente elmegyünk szavazni, és igyekszünk ilyenkor figyelembe venni a zöld szempontokat is. Valójában a politizálás azt jelenti, hogy a közügyeinkkel foglalkozunk. Ide tartozik például az, hogy igyekszünk hatni a politikai döntéshozókra, lakóhelyünk, tágabb térségünk ügyeire. Akár akkor, amikor épp beépítések veszélyeztetik településünk természeti értékeit, akár akkor, amikor épp várostervezési folyamat zajlik. Álljunk ki a számunkra fontos értékekért! Ne csak a problémákra összpontosítsunk! Kezdeményezzünk, tegyünk javaslatokat a változtatásra!

 

A teljes cikk folytatását ide kattintva elolvashatod.

Kép és cikk forrása: greendex.hu