Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miért fontos a Globális Műanyagegyezmény a fiatalok számára világszerte?

  • 2022. október 08.
  • Jakab János

Bethany Spendlove Keeley interjút készített a 22 éves, Washingtonban élő Rachel Radvany-val, aki a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központnak (Center for International Environmental Law, CIEL) dolgozik. A CIEL a jog erejét használja a környezetvédelem, az emberi jogok előmozdítása, valamint az igazságos és fenntartható társadalom biztosítása érdekében.

Rachel Radvany tavaly, az egyetem elvégzése után csatlakozott a CIEL-hez, hogy a műanyagokkal kapcsolatos irányelveken dolgozzon. Érdeklődését az a felismerés hozta, hogy a műanyagválság mennyire elválaszthatatlanul kapcsolódik a bolygót érintő egyéb válságokhoz. Bár a műanyagot a nyilvánosság számára nagyrészt hulladékproblémaként állítják be, ez egyben éghajlati, egészségügyi és környezeti igazságossági probléma is. Nemcsak az óceánba kerülő műanyagról van szó, hanem az emberek telkei mögött megjelenő petrolkémiai létesítményekről, a gyermekjátékokban lévő mérgező vegyianyagokról és a fosszilis tüzelőanyag-ipar B-terveként működő műanyagról is. A műanyagtól való megszabadulás azt jelenti, hogy véget vetünk a műanyag mérgező hatásainak az egész életciklusa során.

 

Augusztus 12-én ünnepeljük a Nemzetközi Ifjúsági Napot, ezzel kapcsolatban Rachel a fiatalok műanyaggal kapcsolatos elkötelezettségéről beszélt. Hihetetlenül sok ifjúsági vezető van szerte a világon, akik a műanyag problémájával foglalkoznak. Aktivisták, pedagógusok, tudósok és más fiatal vezetők a műanyag teljes életciklusa során szorgalmaznak fellépést és jogalkotást– egyszer használatos műanyag tiltása, újrahasználati rendszerek fejlesztése, a műanyagban lévő mérgező vegyi anyagok és adalékanyagok korlátozása, valamint a fosszilistüzelőanyag-gazdaság megszüntetése. A fiatalok részvétele kulcsfontosságú ezekben a témákban, mivel ők a jövő generációinak szószólói. A fiatalok bevonása azonban fokozható lenne. 

 

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjában (UNEP) az ifjúsági szervezetek a Gyermek- és Ifjúsági Főcsoporton keresztül vesznek részt, amely a Főcsoportok rendszerének kilenc csoportja közül az egyik, és amely lehetővé teszi a fiatal érdekeltek számára, hogy részt vegyenek az UNEP folyamataiban, és értékes hozzájárulást nyújtsanak a vitákhoz.

 

A május végi nyílt munkacsoport ülésen, amely a Globális Műanyagegyezményől szóló tárgyalások előkészítését szolgálta, az ülés egyik párbeszédes szekciója a fiatalok bevonására összpontosított a válság megoldása érdekében. Az egyik felszólaló rámutatott az ülésen a fiatalok hiányára, és hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a jövőben a fiatalok aktív bevonása ezekbe a folyamatokba. Egyes országok dolgoznak azon, hogy proaktívan bevonják a fiatalokat ezekbe a találkozókba, de ez még nem általános. A fiatalok, különösen a Globális Dél fiataljainak hangját meg kell hallgatni ebben a beszélgetésben.

 

A Global Plastic Treaty (Globális Műanyagegyezmény) hihetetlen lehetőséget kínál a műanyagszennyezés elleni globális fellépés koordinálására és katalizálására. A CIEL és partnerei a civil társadalmi szervezetek erős koalíciójával együtt dolgoznak a lehető legambiciózusabb megegyezés érdekében.

 

A BFFP (Break Free from Plastic, amelynek a Humusz Szövetség is tagja) a rendszer megváltoztatása és a műanyagprobléma gyökereinek feltárása felé tolja el a narratívát. A műanyag-ellátási lánc a kizsákmányolás és a gyarmatosítás globális rendszereire épül, és mélyen összefonódik azokkal. A műanyaggyártás mérgező hatásai aránytalanul nagy mértékben károsítják a gyárak közelében élő közösségeket világszerte, a műanyaghasználat mérgező hatásai különösen a nőket és a gyermekeket érintik, a Globális Észak (a centrumországok) pedig a Globális Dél (a periféria) országaiba exportálja műanyaghulladékát. Teljesen világossá vált, hogy a műanyagválság megoldása együtt jár korunk más egzisztenciális válságainak kezelésével.

 

A BFFP és tagjai által világszerte végzett munka, amely felelősségre vonja a műanyagipart, és valódi megoldásokat követel, megalapozza egy ambiciózus egyezmény létrejöttét. Ennek egyik legjobb példája az egyezmény felhatalmazásában olvasható: az egyezménynek a „műanyag teljes életciklusával” kell foglalkoznia, nem csak az óceánokban lévő műanyaggal. Ez hatalmas szemléletváltás, ami nagyrészt a BFFP és tagjai munkájának köszönhető.

 Miért fontos a Globális Műanyagegyezmény a fiatalok számára világszerte?

A #breakfreefromplastic tagjai örömmel fogadják a Globális Műanyagegyezményt az UNEA 5.2. ülésén, 2022 márciusában, CIEL 2022

 

Jelenleg a BFFP elkezdett felkészülni az egyezményről szóló tényleges tárgyalásokra. A civil társadalom eddig is nagymértékben részt vett a folyamatban, de a BFFP-nek most lehetősége van arra, hogy még több csoportot, szervezetet és egyént elérjen. Ez az egyezmény várhatóan a műanyagválsággal foglalkozik majd a termeléstől az ártalmatlanításig, de közös erőfeszítésre lesz szükség ahhoz, hogy néhány kulcsfontosságú rendelkezés bekerüljön az egyezménybe. Mivel a műanyagok károsító hatásának rengeteg aspektusa és módja van, nagyon fontos, hogy minél többféle nézőpont – köztük a fiataloké is – megjelenjen ezekben a megbeszélésekben, hogy az egyezmény teljesíthesse feladatát a műanyagszennyezés okozta károk felszámolásában. Ha támogatjuk ezeket a tárgyalásokat, és világossá tesszük a delegációk számára, hogy a valódi, ambiciózus megoldások iránt határozott igény van, az erősíteni fogja az egyezményt.

 

Ugyanakkor ez egy kétéves folyamat, és a műanyaggyártás folyamatosan növekszik. A mai országos, regionális és helyi szintű cselekvés alapvető fontosságú lesz az egyezményről szóló tárgyalások kiegészítéséhez – mind a szöveg megírása közbeni cselekvéshez, mind pedig ahhoz, hogy az egyezmény számára a BFFP példákat szolgáltasson a helyben működő valós megoldásokra. A jogalkotás, a mozgalomépítés és a narratívaváltás – a BFFP munkájának valamennyi pillére – nélkülözhetetlen lesz az egyezményes munka támogatásához és természetesen a műanyagválság kezeléséhez.

 

A fiatalok bevonása a környezetvédelmi munkába nagyon fontos. A világ népességének 42%-a 25 év alatti, ami azt jelenti, hogy a valaha gyártott műanyag termékek több mint felét az ő életükben gyártották. A rendszer, amelybe beleszülettek, hozzájárul az egész bolygónk jövőjét és a jövő generációk túlélési és boldogulási képességét fenyegető válsághoz.

 

A fiatalok várhatóan életük hátralévő részét nehéz egzisztenciális kérdésekkel birkózva töltik. Elég ijesztő belegondolni abba, hogy egy olyan világban élünk, ahol a természeti katasztrófák gyakori előfordulása az új normális, a Föld egyes részei lakhatatlanná válnak, a csecsemők szervezete már születésükkor mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, és így tovább.

 

Egyidejűleg azonban a tudatosságban is változás látható. A műanyagproblémát évekig hulladékproblémaként kezelték, és a fogyasztókra hárult a felelősség, hogy minden egyes megvásárolt műanyagdarabot szétválogassanak és újrahasznosítsanak. A narratíva azonban változik: az emberek végre felismerik, hogy félrevezettek minket. A műanyagválság megoldásához többre lesz szükség, mint egyéni cselekvésre, mozgalomra. A fiatalok már most is szerves részét képezik ennek a mozgalomnak, és ennek továbbra is így kell lennie.

 

Rachel a beszélgetésben két meglepő idézetet idézett fel, amelyeket véleménye szerint mindenkinek hallania kellene:  

„Komoly kétségek vannak afelől, hogy [a műanyag újrahasznosítása] valaha is gazdasági alapon életképessé tehető”, 

„Ha a közvélemény úgy gondolja, hogy az újrahasznosítás működik, akkor nem fog annyira aggódni a környezetért.”

 

Az első idézet egy 1974-es műanyagipari beszédből származik, a második pedig a Műanyagipari Szövetség, egy ipari kereskedelmi csoport korábbi elnökétől. A műanyagiparban tudták, hogy az újrahasznosítás nem fog működni, mégis megpróbálták meggyőzni a fogyasztókat az előnyökről, hogy eltereljék a felelősséget a válságért. E megtévesztés miatt a kaliforniai főügyész jelenleg is vizsgálatokat folytat.

 

Fordította: Uray Katalin

Forrás: BFFP