Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Létezik-e környezetbarát lufieregetés?

  • 2020. március 10.
  • Csilla

A Rádió 1 és a Bubbles „nagy durranásra” készül március 13-án: 1600 darab, cédulákkal és kuponokkal megtöltött, környezetbarát lufit eresztenek szélnek Budapesten. Vajon mennyire lehet egy természetbe kikerülő lufi környezetbarát, és egyáltalán szükség van-e hasonló akciókra? Mivel továbbra is népszerűek világszerte a léggömbök eregetése különböző rendezvényeken, érdemes a témáról egy kicsit többet beszélni.

Pontos információnk nincs arról, hogy mit takar környezetbarát lufi, de tapasztalataink szerint a biológiailag lebomló műanyagokat szokták ezzel a jelzővel illetni, legyen szó szívószálról, műanyag zacskóról vagy bármi egyéb, egyszer használatos műanyag eszközről.

Több környezetvédelmi civil szervezettel közösen a tavalyi évben kiadtunk egy állásfoglalást a biológiailag lebomló műanyagokkal kapcsolatban, amelynek fő üzenetei:

-ezek általában továbbra is egyszer használatos termékek, így minden egyes alkalommal újra és újra elő kell állítani őket, ezzel jelentős terhet róva a környezetre;

-megfelelő hulladékkezelésük (ipari komposztálásuk) a legtöbb helyen (Magyarországot beleértve) nem megoldott, így nem jelentenek valós környezetbarát alternatívát;

-megtévesztően hasonlítanak műanyag társaikhoz, amely komplikációt okozhat a hulladékgazdálkodók számára, sokkal nagyobb odafigyelést igényel a fogyasztók megfelelő tájékoztatása a termékekről;

-a fogyasztók hajlamosabbak e termékek eldobására, így a szemetelésre, mondván „úgyis lebomlik”.

 

A léggömbök esetében a latex számít természetes, lebomló alternatívának, ami a gyártók állítása szerint a „tölgyfalevéllel azonos lebomlási idővel rendelkezik”.

A legfontosabb információt azonban a legtöbbször elfelejtik feltüntetni a biológiailag lebomló, környezetbarát termékeken, mégpedig azt, hogy csak bizonyos környezeti feltételek mellett valósul meg a biodegradáció. A termékek lebomlásának meghatározására használt sztenderdizált tesztek általában gyorsított tesztek, amit „optimális körülmények között” hajtanak végre, így nem alkalmasak a természetes környezet pontos replikálására[1]. Ez azt jelenti, hogy bár hiába van egy terméken feltüntetve, hogy XY idő alatt természetes úton lebomlik, a valóságban ez az idő sokkal hosszabb lehet[2]. A teljes biológiai átalakulás előtt azonban a termék ugyanúgy viselkedik, azaz ugyanolyan veszélyt jelent az élővilágra, mintha hagyományos műanyagból készült volna (az egyéb kiegészítőkről pl. madzagokról nem is szólva).

 

lufi ártalmai

Balloons Blow/Pam Bedsole

 

A lufiknál ez utóbbi eset még inkább fennáll, hiszen azzal, hogy szélnek eresztjük őket, garantáltan a természeti környezetbe kerülnek, ahol a vizuális szennyezés mellett gondolnunk kell az élőlényekre jelentett veszélyekre is. A biológiai lebomlás nem fog pár héten belül megtörténni, és azt sem tudja senki garantálni, hogy hónapok múlva eggyé válik a természettel. Arról nem is beszélve, hogy az összes eleregetett lufi helyzetét sem fogja senki felkutatni és ellenőrizni, hogy valóban megfelelően lebomlottak-e. A gyakorlatban tehát nem a latex lufik egyáltalán nem úgy viselkednek, mint a falevelek, az összehasonlítás csupán zöldrefestés, szélnek eresztésük nem lesz tőle kevésbé környezetterhelő.

A fő kérdés nem az, hogy mennyire lehet a lufieregetés környezetbarát, hanem hogy milyen más, akár hagyományteremtő alternatívák léteznek, amellyel eseményeket meg lehet olyan módon ünnepelni, hogy azok ne jelentsenek fölösleges kockázatot a természetre.

A szemetelés hazánkban továbbra is nagy problémát jelent, a hasonló kezdeményezések pedig nem a megfelelő üzenetet közvetítik a fogyasztók felé. A hulladék eldobása semmilyen esetben sem elfogadható, legyen szó szerves vagy lebomló anyagokról. Utóbbi esetekre is megvannak a helyes hulladékkezelési gyakorlatok.

 

[1] Bio-based and Biodegradable Plastics in Denmark Market, Applications, Waste Management and Implications in the Open Environment, The Danish Environmental Protection Agency, February 2020 

[2] Vízben általában még hosszabb a lebomlási idő, különösképpen, ha az üledékbe ágyazódik bele.

egy százalék