Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A klímaváltozásért 10%-ban az élelmiszerpazarlás felelős.

  • 2022. január 02.
  • Jakab János

A klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok 10%-át az élelmiszerpazarlás okozza. Az EU-ban keletkezett élelmiszerhulladék 53%-áért a háztartások felelősek.

A forró nyár egyenesen az enyhe télbe torkollik, a hőmérséklet 15 fokot változhat egyik napról a másikra. Az elektromos autók tulajdonosai azt gondolják, máris sokat tettek a klímaváltozás ellen, a világ legnagyobb dohánytermék gyártója is a környezetvédelem jegyében fejleszti újabb és újabb elektromos „zöld” termékét. Ne becsüljük le ezeket az erőfeszítéseket. De lássuk be: a tehetősebb emberek többsége autóval gurul be a fitness terem parkolójába, hogy egy árammal működtetett gépen futhasson pár kilométert, egyebek közt azért, hogy a túlfogyasztásból eredő testi problémáit kezeltesse, és az edzés végén műanyag palackba töltött, előre gyártott, aromákkal és vitaminokkal dúsított citromos műteát bont. Mikor és miért válhattunk ilyen kényelmessé? 

 

Egy budapesti óvoda dajkájával beszélgettem nemrég, aki elmondta, hogy a gyerekek többsége csak a formára alakított, reklámspotokból ismert sültkrumpliról tudja biztosan megállapítani, hogy milyen élelmiszer. Ugyanez a helyzet a húsokkal is. A baromfi csak csirke nuggets, a marha pedig szabályos kör alakú hamburger hús lehet, de a dínó formájú felvágott is népszerű. Vajon el tudják képzelni ezek a gyerekek, hogy mennyi idő, munka és természeti erőforrás kell ezen élelmiszerek megtermeléséhez?

 

Félve teszem fel a kérdést: Hová tűnt az élelmiszerek valódi jelentőségének, az éhség csillapításának, az erőnlét megőrzésének, azaz a túlélést szolgáló alapvető szükségleteknek az elismerése? Van-e még kellő tisztelet az étel iránt, a természet iránt, ami megteremtette és a gazda iránt, aki gondozta? Vagy, ha göcsörtös a répa, mócsingos a hús, vagy foltos a körte, akkor azt már kidobjuk? Miért nem szereti senki a hibátlan étel maradékát másnap fogyasztani? Miért versengenek a fine dining éttermek, hogy ki tud meghökkentőbb ételdíszt készíteni a tányér szélére, amit a hallgatólagos megállapodás szerint úgysem illik elfogyasztani?

 

A teljes cikket (Rajna Ági, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkéntesének írását) az elelmiszerbank.hu honlapján, IDE KATTINTVA tudjátok elolvasni.