A Humusz 2023. évi szakmai beszámolója

  • 2024. június 21.
  • Gyuri

Elérhetővé vált a szervezet 2023. évi közhasznúsági jelentése. Aki viszont szeretne a számok mögött rejlő tevékenységekről többet megtudni, azok számára itt van szakmai beszámolónk a tavalyi évről.

Szakmai célunk 2023-ban is arra irányult, hogy Magyarországon a fenntartható, természeti erőforrásokkal takarékosan bánó életmód napi gyakorlattá váljon. Azért dolgozunk, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat a döntéshozókban, közösségekben, egyénekben, valamint az oktatási szektor szereplői körében, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti feltételrendszer. A nulla hulladék felé vezető úton eszközünk a példamutatás, valamint a közösségi együttműködések ösztönzése, amellyel hazánkban képviselhetjük a nemzetközi zero waste mozgalmat is.

A COVID-19 járványt immár teljesen magunk mögött tudva a szervezeti élet pezsgett, számos program, eseményt tudott így megvalósulni. A komposztálás témája ebben az évben is kiemelt szerepet kapott, illetve 2023-ban az újrahasználat is kiemelt fókuszba került.

 

OKTATÁS, SZEMLÉLETFORMÁLÓ KOMMUNIKÁCIÓ (ALAPTEVÉKENYSÉGEK):

  • Pedagógusoknak szóló hírlevelünket kishíján 2000 regisztráltnak küldjük ki kb. negyedévente.
  • Az Ökohírnök programon belül ismét pályázatot hirdettünk iskolák számára komplex környezeti nevelési programok megvalósítására, melynek keretén belül 3 iskola kapott támogatást, képzéssel és mentorálással egybekötve. A 2022-es nyertes iskolák projektjei és mentorálása ebben az évben záródott.
  • A Humusz Ház kertjében megépült a Nulla Hulladék Tanösvény, amelyhez kapcsolódóan szeptemberben megnyitó ünnepséggel avattuk fel az új környezeti nevelési programunkat, és azóta is fogadunk iskolás csoportokat vezetett tanösvénytúrára.

  • Újbuda Önkormányzatának támogatásából az Insert projekt keretében óvodás csoportok részére ismét megtartottuk a „komposztbulit”, ahol a kerületi óvodákba járó mintegy 25 kisgyermek ismerkedhetett meg játékosan a komposztálással, komposztlakó élőlényekkel.
  • Lakossági tanácsadó tevékenységünket napi szinten folytattuk telefonon, e-mailben és személyesen. Adatbázisaink közül a legnépszerűbbek a javítóműhelyes és hulladékátvevős, valamint a közösségi komposztpontokat felsoroló adatbázis.
  • A www.humusz.hu honlapunk látogatottsága 2023. január 1. és december 31 között meghaladta a 98.000 egyedi felhasználót, az oldalmegtekintések száma pedig megközelítette az 570 ezret. Az elmúlt időszakban a közösségi médiában továbbra is  népszerű a Humusz Szövetség, így a Facebook oldalunkon a követőink száma meghaladta a 25.000 főt (jan. 1. és dec. 31. között 1039 új követő), az Instagram oldalunké pedig a 2700 főt (147 új követő).
  • A sajtómunka 2022-ben a következő eredményeket hozta: rádióban 11, podcastban 3, tévében 9 alkalommal szólaltunk/jelentünk meg; nyomtatott sajtóban 17, online sajtóban pedig 203 cikk jelent meg munkánkról.
  • A Humusz Ház kertjében lévő, 2022-ben megújult közösségi komposztpont továbbra is nyitva állt a használók előtt. Év elején komposztképzéssel egybekötött regisztrációs alkalmat is tartottunk, illetve magbörzével is készültünk a lakosság számára. De tartottunk komposztképzéseket vidéken is (pl. Szeged, Törökbálint). Továbbá használt farmereket is gyűjtünk, amelyet a társadalmi vállalkozó Old Blue részére továbbítjuk értéknövelt újrahasznosításra (upcycling). Ez 2023-ben megközelítőleg 301 kg volt. A Passzold vissza, tesó! program keretében használt elektronikai eszközöket is gyűjtöttünk. Ebből 2023-ban mintegy 5 kg gyűlt össze.
  • Áprilisban 5 helyszínen tudtuk játékosan képviselni a környezetvédelem ügyét a Föld napja alkalmábaól. 
  • Májusban hagyományteremtőnek szánt családi napot tartottunk első budapesti  Giliszta Fesztivál néven a Humusz kertjében, főszerepben a komposztálással.

giliszta fesztivál 2023

  • Meghívtuk a környékbeli közösségi komposztpontok vezetőit egy Komposzt Fórumra, ahol azt jártuk körbe, milyen nehézségekkel néznek szembe ezek a közösségek, és hogyan lehetne segíteni ezeknek a komposztpontoknak a fennmaradását, növekedését.
  • Önkéntes adatbázisunk 2023 év végén továbbra is meghaladja a 200 főt. Több alkalommal is szerveztünk találkozót, kirándulásokat önkénteseinkkel, és egy egész napos képzést tartottunk a részükre. Önkénteseink 2022-ben 733 munkaórával segítették a szervezetet. Intenzív, jól szervezett, napi szintű önkénteskoordináció folyik.
  • Online kampányaink közül kiemelésre érdemes a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnapot népszerűsítő kampányunk, valamint a komposztálható zacskókat vizsgáló, a Greenpeace-szel közösen végzett kísérletünk és az ehhez kapcsolódó sajtóanyagok, médiaszereplések. De a hulladékmegelőzés és az újrahasználat a Black Friday-jal szemben meghirdetett Green Friday kampányunkban is előkerült, illetve az Újratöltés Napjára is külön cikkel és posztokkal emlékeztünk meg.

A Humusz és a Greenpeace megnézte, mi történt 45 nap után a lebomló zacskókkal a komposztálóban

  • 2023 őszén is megrendeztük a Komposztálás Ünnepnapját, amelyre pályázatot hirdettünk, erre 49 nevezés érkezett osztályok, óvodai, bölcsődei csoportoktól és civil szervezetektől. A beérkezett beszámolók alapján 1683 fő biztosan részt vett a komposztünnepben! Köztük 2 bölcsőde (4 bölcsődei csoporttal), 2 civil szervezet, 7 iskola (teljes iskola vagy osztály) és 15 óvoda (25 csoport).
  • Zöld szülinapokat tartottunk a Humusz Házban és kertjében, illetve Jane Goodall magyarországi előadását, a vele történt beszélgetését is streameltünk, illetve a Levél c. filmet is levetítettük a Humusz Házban.
  • Novemberben az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából esti tanösvénytúrát tartottunk, amivel elnyertük a harmadik helyezést civil kategóriában.
  • Több fesztiválra, rendezvényre és programra is meghívást kaptunk. Kitelepültünk többek között a Szelaví és a Bartók Fesztiválra is.
  • Társadalmi vállalkozásunk keretében vállalatoknak is tartunk szemléletformáló programokat, előadásaink, szabadulószobánk, kiállításaink általában a legnépszerűbbek.

 

HÁLÓZAT:

  • Üzemeltetjük levelezőlistáinkat, ezeken és a hírleveleinken keresztül szolgálunk hírekkel, javaslatokkal a tagságunk és hálózatunk számára, és kérjük véleményüket. Szakmai és szemléletformálási programokban szoktunk együttműködni.
  • Áprilisban részt vettünk a Zero Waste Europe (ZWE) éves megbeszélésén Portugáliában, emellett a ZWE és a Break Free From Plastic webináriumain, online megbeszélésein is rendre részt veszünk.
  • A Zero Waste International Alliance, a #breakfreefromplastic mozgalom és az európai RReuse hálózat hírfolyamát, belső kommunikációját is folyamatosan követjük, továbbá tagjai vagyunk a Global Alliance for Incinerator Alternatives égetőellenes nemzetközi szervezetnek. 
  • Júniusban részt vettünk a Zöld Civil Mozgalom Országos Találkozóján Székesfehérváron, ahol szekciót is tartottunk a biohulladék témájában, valamint elvállaltuk a 2024-es találkozó szervezését. A Zöld Civil Együttműködés Koordinációs Tanácsának vagyunk tagja.

Zero Waste találkozó Portugáliában

 

 

HULLADÉKOS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG:

  • Munkatársainkat több előadás megtartására kérték fel szakértőként, valamint résztvevőként több szakmai konferencián, programon is képviseltük magunkat, pl. a Megelőzés Platform ülésein és a Bioeconomy és CEE2ACT workshopok, KSZGYSZ és Zöldszíves konferencia.
  • Sajtókampányt folytattunk azért, hogy felhívjuk a figyelmet: 2023. december 31-től uniós tagállamként hazánkban is kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése, és sikerült elérnünk a jogszabályalkotóknál, hogy a házi és közösségi komposztálás fogalmai tisztázódjanak.
  • A betétdíjas rendszerrel kapcsolatos állásfoglalásunkat és javaslatainkat 2023-ban is igyekeztünk minél több fórumon a döntéshozók felé eljuttatni.
  • A betétdíjas rendszerekkel és a biohulladék környezetbarát begyűjtésével és kezelésével kapcsolatosan több alkalommal is megkerestük az illetékes EP-képviselőket és hazai minisztériumokat.
  • Rendszeresen fordítunk le nemzetközi szakanyagokat, cikkeket magyar nyelvre.
  • 27 nyílt levelet írtunk alá a 2023-as naptári évben, amelyekben a környezettudatosság, a döntéshozói felelősségvállalás, a zöld eszmék képviselete mellett foglaltunk állást.

 

Működésünk 2018-ban fenntarthatósági és esélyegyenlőségi tervünknek megfelelően folyt.

A szervezet 2023. évi közhasznúsági jelentése itt olvasható.