Világnapot kapott a hulladékmegelőzés!

  • 2023. március 20.
  • Csilla

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) 2022. december 14-én hivatalosan elismerte a zero waste kezdeményezések fontosságát, és március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak majd meg. A Humusz Szövetség üdvözli, hogy ilyen magas szintű láthatóságot kap a hulladékmegelőzés témája, amivel több mint 25 éve foglalkozik napi szinten. Március során online kampányt indítunk, hogy felhívjuk a figyelmet az új zöld jeles napra.

“A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik. A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat. A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.” (Zero Waste International Alliance hivatalos definíciója)

 

  Nulla Hulladék Hierarchia

 

 

Ha hulladékról és környezetvédelemről beszélünk, mindenkinek elsőre a szelektív gyűjtés és az újrafeldolgozás jut eszébe. Bár kétségkívül nagyon fontos a hulladék elkülönített gyűjtése és anyagában hasznosítása, a gyakorlatban a legtöbbször azt látjuk, hogy a körforgás csak kis százalékban valósul meg. Az évek óta tartó kampányok ellenére sem gyűjtjük olyan mennyiségben és minőségben a hulladékot, ami elégséges lenne, illetve a feldolgozási rendszer sem működik megfelelően. Arról nem is beszélve, hogy az esetek döntő többségében olyan tárgyakkal, csomagolásokkal árasztanak el bennünket, amelyek újrahasznosítása egyszerűen nem megoldott.

A hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik. Ha ezt nem ismerjük fel, és csak olyan megoldásokban gondolkozunk, amelyek a már keletkezett hulladék kezelésére koncentrálnak, akkor sose fogjuk tudni a hulladékproblémát valójában megoldani.

A nulla hulladék egy olyan újfajta szemlélet, amelynek végső célja nem a hulladék kezelése, hanem a keletkező mennyiség csökkentése megelőzéssel, felelős erőforrás-gazdálkodással. És ebben mindenki kiveheti a részét! A jogszabályalkotástól és tervezéstől a gyártáson és szállításon át a forgalmazásig és fogyasztásig rengeteg olyan lehetőség van, amellyel csökkenteni tudjuk a hulladék keletkezését és ezzel a környezetterhelést. Itt az ideje, hogy a már működő jó gyakorlatok szélesebb körben elterjednek, és a még nem megoldott problémákra új megoldások szülessenek!

  

A nulla hulladék szemlélet megjelenhet a döntéshozatalban, üzleti modellekben, de az életmódunkban is. Mindannyian tehetünk valamit a hulladékmegelőzésért, tűnjön az elsőre akármilyen kis lépésnek. Egyedül valóban lehetetlennek tűnik a hulladék minimalizálása, de nem kell és nem is lehet ezt a problémát egyedül megoldani. Gondoljunk csak bele! A tárgyak megosztása, használt termékek beszerzése, bevásárlóközösségek alkotása nem is lehetséges egyedül! A nulla hulladék egyik legkevésbé ismert, de legfontosabb "mellékhatása" a közösségépítés, hogy a hangsúly a fogyasztásról a minőségi emberi kapcsolatokra kerüljön.

 

Mit tehetsz Te a nulla hulladékért?

A Hulladékmegelőzési Világnap (#NuHuNap) alkalmából online kommunikációs kampányt indítunk a Facebook és Instagram oldalunkon, ahol március 20-tól kezdve minden nap bemutatunk egyet a hulladékcsökkentés 10 pontjából. Március 30-án pedig egy videóban fogjuk bemutatni a hazai nulla hulladék hálózat Hulladékmegelőzési Világnapi üzenetét.

Csatlakozz Te is, és mutasd meg/meséld el nekünk, ezek közül melyiket csinálod már vagy melyiket próbálnád ki szívesen!

 

úton a nuhu felé

 

Ha tetszenek hulladékcsökkentő tevékenységeink, támogasd szervezetünket! Köszönjük!