Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékmegelőzés fontosságát hangsúlyozza a Zero Waste Europe újonnan megjelent szakmai értekezése

  • 2020. augusztus 25.
  • Gyuri

A jelenlegi hulladékkezelési rendszerek fenntarthatatlansága globális probléma, ennek tudatában az Európai Unió sok éve foglalkozik a hulladékgazdálkodás témakörével. Az EU számos jogszabályt alkotott ezzel kapcsolatosan, a körforgásos gazdaságra való átállásra törekedve pedig igyekszik a fenntartható erőforrás-gazdálkodás segítségével csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét.

Az érvényes jogszabályok jelenlegi formájukban nem fektetnek akkora hangsúlyt a hulladékmegelőzésre, mint az szükséges lenne. A Zero Waste Europe ezért kiegészítő intézkedéseket fogalmazott meg, melyek ezt a hiányosságot kívánják orvosolni. Az intézkedések elolvashatóak az alábbi dokumentumban, amelyben átfogó képet kapunk a problémáról és a lehetséges megoldásokról egyaránt.

 

A Zero Waste Europe a következő kiegészítő intézkedések bevezetését javasolja:

  • 20%-os hulladékmegelőzési cél kitűzése, amelyet 2030-ig minden EU-tagállam számára kötelező teljesíteni.
    A célérték 2035-re 30%-ra módosulna. Fontos azonban, hogy az átfogó célokat igazságosan kell az országokhoz igazítani, attól függően, hogy mennyi az általuk termelt hulladék mennyisége.
  • Hulladékcsökkentési célértékek meghatározása az egyes termékcsoportokra vonatkozóan.
    Jelenleg a fő mozgatórugó az összesített hulladékáramokra vonatkozó célkitűzés, ezt kellene kiegészíteni a konkrét anyagtípusokra vonatkozóan.
  • A nem újrafeldolgozásra kerülő maradékhulladékra vonatkozó maximális célértékek meghatározása 120 kg/fő értékben 2030-ra és 100 kg/fő értékben 2035-re vonatkozóan.
    Nem elegendő a százalékos célértékek meghatározása: minden esetben figyelembe kell venni a keletkező hulladék összmennyiségét az adott tagországban. A cél a maradékhulladék fokozatos megszüntetése és a hulladéklerakás minden formájának felszámolása.

 

Fontos lenne, hogy a hulladékmegelőzési keretrendszer a körforgásos gazdaság alappillére legyen, hiszen a célkitűzések így valósíthatóak meg hatékonyan.

Az elmúlt 10 évben az EU-ban az átlagos települési szilárdhulladék-termelés stagnált.

Az Európai Unió célul tűzte ki, a fenntarthatatlan irányvonalak lassítását és megfordítását. A fenntartható Európa felé történő átmenet eléréséhez, erős hulladékmegelőzési eszközök és intézkedések elfogadására és végrehajtására van szükség. Az újrahasznosításról a hangsúlyt át kellene helyezni a hulladék megelőzésére és annak minimalizálására.

A megfogalmazott keretrendszer ennek elérésében segítené az EU tagállamait: a negatív hatások háttérbe szorulnának, míg a pozitív megoldások ösztönzésként jelennének meg. 

Elkerülhetetlen, hogy újragondoljuk a hulladékhoz való hozzáállásunkat, és bár a hulladéktermelést csak lassíthatjuk, nagyon fontos, hogy hosszú távon folyamatosan csökkenjen az európai uniós polgárok anyaglábnyoma.

 

Ismerd meg a Zero Waste Europe által kidolgozott javaslatot, és járulj hozzá te is egy fenntarthatóbb jövőkép építéséhez!

A dokumentum IDE kattintva olvasható.