Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan frissítsük a ruhatárunkat (környezet)tudatosan

  • 2019. május 14.
  • PKata

Az öltözködés, a ruhavásárlás általában nem szerepel a környezetvédelem kiemelt témái között, pedig a ruhaipar a legkörnyezetszennyezőbb iparágak egyike. Hogyan öltözködhetünk környezettudatosabban? Mire figyeljünk a ruhatárunk frissítésekor? A következő zöld tanácsok ebben segítenek.

 

A média hangos a baljós hírektől a klímaváltozással kapcsolatban. Vészjósló sorok, megdöbbentő képek, egyre keményebb hangvételű dokumentumfilmek hirdetik: valamit tennünk kell.

Bár közhely, de mindig az első lépések a legnehezebbek. Több hazai zöld szervezet, környezetvédelmi szakember és a téma iránt érdeklődő blogger összefogott, hogy egyszerű, lépésről lépésre megvalósítható tippeket, zöld tanácsokat adjon a környezettudatosabb élet kialakításához. Keressétek a #rajtamismúlik hashtaget, osszátok meg a saját tapasztalataitokat ezzel a hashtaggel ti is!

Ez a #rajtamismúlik sorozat első része, melyben a ruhavásárlással, a tudatos ruhatár kiépítésével kapcsolatos tippeket, tanácsokat gyűjtöttük össze.

összefogás

Mi a baj a ruhaiparral?

Azt gondoljuk, biztosan nem azon a néhány ruhadarabon fog múlni az emberiség jövője, amelyeket a tavaszi leárazáson megvásároltunk, ugye? Azzal a néhány darabbal sem lehet baj, amelytől megváltunk, mert meguntuk / kifogytuk / kihíztuk őket, vagy egyszerűen divatjamúlttá váltak. Ha a világon nem is gondolkodik hasonlóan mind a hét és fél milliárd ember, azért a túlfogyasztás és a túltermelés komoly terhet ró a bolygóra.

Csak néhány megdöbbentő adat: évente több mint 150 milliárd ruhadarabot gyártanak le és próbálnak meg eladni a piacon. Egyetlen pamutpóló előállítása 2720 liter édesvizet igényel, amely egy átlagos felnőtt ember számára körülbelül 3 évre elegendő ivóvízmennyiség. A ruhaipar évente annyi vizet használ fel, amellyel 32 millió ötvenméteres úszómedencét fel lehetne tölteni. Az Egyesült Királyságban évente 300 ezer tonna használt ruha kerül a szeméttelepekre. Műszálas ruháink felelősek a világ mikroműanyag-szennyezésének 34,8%-áért. A környezetterhelés mellett még nem beszéltünk az állatok kizsákmányolásáról.

És nem esett szó arról sem, hogy kik és milyen körülmények között készítik a ruháinkat. A ruhaiparban dolgozók 80–85%-a nő, akik borzalmas körülmények között, fillérekért varrják a nyugati országokba szánt ruhaneműket. Ők maguk soha nem engedhetik meg maguknak azokat az olcsó ruhadarabokat, amelyeken dolgoznak.

 

A továbbiakat olvasd el a Holy Duck blogon és tudd meg, hogy 

  • Mire figyelhetsz ruhavásárláskor?
  • Hogyan kezeld a ruhákat, hogy hosszabb életűek legyenek?
  • Mit tehetsz a használt ruhával?
  • Valamint találsz egy linkgyűjteményt is, ahol további érdekességeket, zöld tanácsokat, tippeket olvashatsz a témában.