Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A G8 és az energia

  • 2006. július 18.
  • humusz

A Szentpéterváron 2006. július 15-17 között folyó G8 csúcstalálkozó jelenlegi tervei a globális energiaellátás biztosítására csak elõsegítik az éghajlatváltozást. Bár a G8 elkötelezte magát az éghajlatváltozás elleni cselekvés mellett, a vázlatos terv jelenleg hátramutató javaslatokat tartalmaz: nagyobb befektetéseket új olaj- és gázlelõhelyek felkutatásába, megnövelt olajfinomítás-kapacitásokba és az atomenergia nagyobb szerepvállalásába. (1) [Az MTVSZ közleménye]

A G8 az olajtól való függést és az éghajlatváltozást támogatja***


Catherine Pearce, a Föld Barátai (Friends of the Earth International) nemzetközi éghajlati programvezetője szerint:

Múlt évben a gleneagles-i G8 csúcson az államfők elismerték az éghajlatváltozás elleni sürgős cselekvés szükségességét, úgy, hogy közben a "világ energia-szegénységét megszüntetik." A jelenlegi akcióterv azonban hátralépés, amely visszatérést fog jelenteni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függéshez. Ha a világ leggazdagabb országai komolyan kezelni akarják az éghajlatváltozás és az energiaellátás problémáját, a valódi megoldásokra kell tekinteniük és az energiahatékonyságba és a tiszta, megújuló energiákba kell befektetniük. (2)

A G8 országok a világ teljes népességének csak 13%-át teszik ki, mégis a világ összes üvegházgáz-kibocsátásának 45%-ért felelősek.

A G8 csúcs várhatóan megerősíti a múlt évi találkozó kötelezettségvállalásait a megújuló energiákról és az energiahatékonyságról, sőt, a "világ energia-szegénysége megszüntetéséről". Ezek a dicséretes vállalások -- melyeket Barroso Európai Bizottsági elnök is hangsúlyozott - csak kirakat-tervek annak fényében, hogy a hangsúly a fosszilis tüzelőanyag-kinyerésbe és az atomenergiába való befektetések elősegítésén van -- tette hozzá Botár Alexa, a Magyar Természetvédők éghajlati programvezetője. Botár Alexa elmondta, hihetetlen, hogy a vezetők hogyan tartják a világot a "piszkos energiák" szorításában, az olajtól való függésünket táplálva ahelyett, hogy inkább csökkentenék e függést. A jelenlegi magas olaj- és gázárak továbbá az exportáló országok politikai instabilitása mellett, az éghajlatváltozás fenyegetését és a nukleáris hulladék egyre növekvő hegyeit figyelembe véve a józan ész azt diktálja, hogy az energiapazarlást kellene megszüntetni és megújuló energiákba befektetni -- ez fogja a hosszútávú, fenntartható energiaellátást biztosítani.

Az MTVSZ különösen aggódik az atomenergia-ipar mostanában tapasztalható újjáélesztési kísérletei láttán, amely annak ellenére zajlik, hogy az atomenergia gazdaságilag mindig is problémás volt az elmúlt 50 évben (3).

Az EU vezetői, akik több atomenergiát kívánnak, saját állampolgáraik érdekei ellen tesznek, akik nem tekintik megoldásnak az atomenergiát az energiaellátás hosszú távú biztosításához (4). Több, mint 400 000 európai írta eddig alá az atomenergia kivonását követelő petíciót, közte 7000 magyar.

Az Magyar Természetvédők Szövetsége a következő területeken akar vállalásokat a G8 vezetőitől:

1. A globális átlaghőmérséklet-emelkedés nem lehet több, mint 2 fok az iparosodás előtti szinthez képest. Már 2-3 fokos melegedés további 300 ezer embert tenne ki a maláriaveszélynek, 3 milliárdot a vízhiánynak és 100 millió főt veszélyeztetne a tengerparti áradás.

2. A G8 államok megállapodása specifikus, jelentős mértékű és ütemezett saját üvegházgáz-kibocsátás-csökkentésről. Ennek tartalmaznia kell a kiotói vállalások teljesítéséhez szükséges nagyobb erőfeszítést, és hogy kötelezettségvállalásaik 2012 után nagyobbak lesznek. A friss üvegházgáz-kibocsátási adatok (2004. évről) szerint Európa kibocsátásai megint nőttek, amely egyre messzebb viszi Európát a kiotói vállalások teljesítésétől. (https://selectra.co.uk/guides/european-environmental-agency)

3. Szülessen egy olyan megállapodás, amely innovatív és nagyszabású finanszírozási mechanizmusokat nyújt az energia mix növelésére és változatossá tételére. Ebbe beletartozik a több megújuló energia és a nagyobb erőfeszítés az energiahatékonyság irányába.

A G8 államok állítsák meg a fosszilis tüzelőanyag fejlődő országokból való kitermelésének elősegítését, olyan nemzetközi intézményeken keresztül, mint a Világbank és az exporthitel ügynökségek; a közpénzeket ehelyett azonnal a fenntartható, tiszta energiákba fektessék be.

4. Az éghajlatváltozás pusztító hatásaival már ma szembesülő fejlődő országok kapjanak sürgős pénzügyi és tudásbeli támogatást.


További információ:

Botár Alexa, éghajlati programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, telefon: 216-7297, mobil: 20/931-5043

Ladányi-Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, MTVSZ, mobil: 30/22-30-137

Jegyzetek

(1) A vázlatot egy USA-beli civil szervezet, az Oil Change International hozta nyilvánosságra,http://www.priceofoil.org

(2) 2006. július 13-án a BBC által végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint világméterű támogatottságot élveznek az alternatív (megújuló) energia stratégiák és ugyanilyen széleskörű az aggodalom amiatt, hogy az éghajlat és a környezet károsodást szenved. http://news.bbc.co.uk/2/hi/in depth/5170152.stm

(3) Nincs egyetlen olyan atomerőmű, amely ne közvetlen vagy közvetett támogatásból épült volna az adófizetők pénzén. Minden egyes atomenergiába befektetett euró tízszeres üvegházgáz-kibocsátási megtakarítást jelentene, ha energiahatékonysági intézkedésekbe fektetnék be helyette. http://www.rmi.org

(4) Egy friss Eurobarometer közvélemény-kutatás alapján látható: az európaiak mindössze 12%-a hisz abban, hogy az atomenergia használatának fejlesztése megfelelő választ adna az energiaellátás biztonsága, a növekvő energiafogyasztás és az éghajlatváltozás jelenlegi kihívásaira. http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/ebs/ebs_247_en.pdf