Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Esővízgyűjtés okosan: csináld úgy, mint a profik!

  • 2022. szeptember 07.
  • Jakab János

Manapság az elszabaduló energiaárak mellett a csapadékvíz igazi kincs lehet, de ha még ez nem is sarkall mindenkit az esővíz gyűjtésére és a legoptimálisabb felhasználására, akkor legalább az ivóvizeink megóvása érdekében érdemes a Coloré jóvoltából megismerkedni az esővíz gyűjtésével és felhasználásával. Már a cikk elolvasásával sokat tehetsz a jövő nemzedékéért.

Az esővízgyűjtés a legtöbb kertész szívügye: amellett, hogy sokkal gazdaságosabb ezzel locsolni, több előnye is van, ám nem mindegy, hogy hogyan gyűjtjük és használjuk fel!

 

Az esővíz évezredekig az első számú locsolási mód volt, azonban a kutak majd a csapvíz megjelenésével az esővíz némiképp háttérbe szorult. Manapság, amikor a vizet rendkívüli módon meg kell becsülnünk, és ajánlott spórolni, különösen fontos, hogy átgondoljuk az esővíz hasznosítását!

 

Ezért jó az esővízgyűjtés

Kertünket mindenképpen éri eső, így nem az a kérdés, hogy jut-e esővíz a növényekre, hanem az, hogy mi tudatosan teszünk-e róla, hogy még többet kapjanak belőle. Ha kutunk van, a víz minősége függ attól, hogy milyen talajból jön tör felszínre. Szobanövényeinket jellemzően csapvízzel locsoljuk, ám jellemzően a kertünk is ebből kap. Ugyan ez a víz ivásra alkalmas, a tisztítás során számos olyan anyag kerül bele, ami nem feltétlenül jó a növényeinknek, így meggondolandó, hogy mi a legjobb megoldás.

 

Sajnálatos módon az esővízben is vannak olyan összetevők, amik miatt nem ideálisak a növényeknek. Ugyan nem vegyszerezett, mégis belekerülhetnek a levegő szennyeződései. Mindennek ellenére nem nyúlhatunk mellé, ha ezzel locsoljuk kinti növényeinket, ugyanis ha akarjuk, ha nem, néhanap a természet is gondoskodik vízellátásukról.

 

Hogyan gyűjtsük az esővizet?

Az esővízgyűjtéshez a legegyszerűbb módszer a hordó használata: egy átlagos hordóban nagyjából ötven liter esővizet gyűjthetünk össze. A jellemzően műanyagból készült hordót olyan helyre tegyük, ahol az ereszcsatornából könnyedén belefolyik a víz.

 

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja, ha hordót teszünk az eresz alá / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

 

Ha egy mód van rá, ne tartsuk benne hetekig a vizet, mert meglehetősen könnyen algásodik, és a szúnyoglárvák is hamar megtalálják. A kis lárvák a víz tetején gyülekeznek, így egy használaton kívüli sűrű szövésű szűrő használatával kiemelhetjük a lárvákat, amik a szabadlevegőn elpusztulnak.

 

A teljes cikk folytatását ide kattintva elolvashatod.

Kép és cikk forrása: colore.hu