Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élen a hulladékgazdálkodásban – Newporti történet

  • 2021. október 08.
  • Gyuri

A Wastesavers (Szemétmentők) nevű társadalmi vállalkozás a newporti Városi Tanáccsal együttműködve egy hatékony és példaértékű hulladékgazdálkodási rendszert dolgozott ki, amely a megszokottól eltérően nem a hulladék mennyiségére, hanem minőségére fekteti a hangsúlyt.

A walesi Newport a kilencvenes évek végén a hulladék 97%-át hulladéklerakókban helyezte el, majd 1997-től – elsősorban az uniós irányelvek teljesítése érdekében – fokozatosan átalakította hulladékgazdálkodási rendszerét, és 2020-ra már 66%-ra nőtt az újrahasznosítás aránya.

De ez hogyan valósulhatott meg? Ezt bővebben a vonatkozó esettanulmányban lehet elolvasni, röviden azonban az alábbiakban is összefoglaljuk.

 

A rendszer felépítése

A lakók különböző tárolókban gyűjthetik a hulladékot, azok eltérő típusa szerint, melyek a következők lehetnek:

  • műanyag, fém, fólia = piros zsák
  • kartonpapír, italoskarton, befőttesüveg = zöld doboz
  • papír, textil, apró elektronikai cikkek = kék doboz 

Ezenkívül az élelmiszer-hulladékot egy 25 literes tárolóba tehetik.

A „betakarítás” heti egy alkalommal történik, speciális gyűjtőjárművekkel. Ezekben szintén több tároló van elhelyezve, amelyek megfelelően szeparálva vannak egymástól, ezáltal is elkerülve az értékes hulladék beszennyeződését.

A begyűjtést képzett szakemberek végzik, akik adott esetben észreveszik és jelzik, ha nincs megfelelően szelektálva vagy tárolva a hulladék.

 

A Wastesavers (Szemétmentők) közösségi szervezet lévén nagy hangsúlyt fektet a lakosság folyamatokba történő bevonására, valamint a megfelelő tájékoztatásra és a különböző korosztályok gyakori oktatásra.

 

A folyamat kiválóságát számadatok is bizonyítják

A newporti szelektívhulladék-gyűjtési rendszer bevezetése óta (1997) folyamatosan nőtt az újrahasznosítás aránya a városban.  2012/13-ban 48% volt, 2020-ra pedig már 66%-ra emelkedett. A cél az, hogy 2034-35-re 80%-os, 2049-50-re 100%-os legyen az újrafeldolgozás.

A rendszer sikerének egyik kulcsa, hogy a helyi hatóságok egy jogilag szabályozott hulladékmegelőzési stratégiát dolgoztak ki, konkrét célszámokat fogalmaztak meg, továbbá az élelmiszer-hulladék más hulladéktípusoktól történő külön gyűjtése révén tisztán tartják a később még újrafeldolgozásra kerülő anyagokat. Ezzel egyidejűleg arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy ösztönözzék a lakosságot a komposztálásra. Alapvető szegmense a folyamatnak, hogy a lakosság megértse, hogy miért kiemelten fontos a megfelelő hulladékkezelés.

 

A Newportban alkalmazott lakosságbarát hulladékgazdálkodási stratégia nagyon jó minta és kiindulópont lehet számos városnak, régiónak. A rendszer kiépüléséről és elemeiről részletesebben az alábbi linken elérhető esettanulmányban lehet részletesebben olvasni:

https://humusz.hu/sites/default/files/zwe_case_study_the_story_of_newpor...

 

Az esettanulmány angolul a Zero Waste Europe honlapján érhető el.