Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betétdíjas rendszer: hatékony eszköz a hulladékmentes jövő felé

  • 2019. július 23.
  • Csilla
Szerző: 
admin

Célunk, hogy Európa elmozduljon egy körforgásos, hulladékmentes (zero waste) gazdaság irányába, ahol a legfőbb értéket az anyagok újrahasználata jelenti, az újrahasznosításra pedig csupán végső megoldásként tekintenek, biztosítva ezáltal, hogy nem kerül hulladék a környezetbe. A betétdíjas rendszer (angolul Deposit return system (DRS)) bizonyítottan a leghatásosabb és legfenntarthatóbb útja annak, hogy ez megvalósuljon.

Mit jelent pontosan a betétdíj és a betétdíjas rendszer?

Betétdíjas rendszerben a termék megvásárlása során a fogyasztóra további járulékos költség (betétdíj) megfizetése hárul – kvázi biztosítékként–, ami azonban megtérül a termék csomagolásának gyűjtőponton történő visszaváltása után.

betétdíj

A rendszer a fogyasztók gazdasági ösztönzésén alapul. A betétdíj visszatérítése az üres palackok visszaváltására sarkallja a vásárlót, melyek ezután újrahasználatra vagy újrahasznosításra kerülnek. Ez a rendszer már több mint 40 országban sikeresen és eredményesen működik.

palack visszaváltás

Véleményünk szerint kiemelten fontos, hogy az ital kereskedelmi szektorban általános előírás legyen a betétdíjas rendszer alkalmazása, az újrahasználat kerüljön előtérbe az újratöltési (többutas) rendszer által, és terjedjen ki további szektorokra is, beleértve többek között a szállítás során használt csomagolóanyagokat.

 

Miért fontos a betétdíjas rendszer megvalósítása?

1. A betétdíjas rendszer által nagyobb arányban valósul meg a szelektív hulladékgyűjtés, ami Európában jelenleg kb. 90%-ot jelent.

2. A betétdíjas rendszer az egyik leghatékonyabb módszer, ami megakadályozza, hogy a műanyag hulladék az óceánokba és környezetbe kerüljön. A rendszer képes akár 40%-kal is csökkenteni az italcsomagolásokból származó hulladék mennyiségét az óceánokban.

3. Az egyszer használatos árucikkekre bevezetett betétdíjas rendszer mérföldkő az újrahasználat terén. A hulladékok kezelésének egyik alapelve, hogy az újrahasználat minden esetben előnyösebb az újrahasznosításnál.

4. A betétdíjas rendszer kötlségmegtakarítást jelent az önkormányzatok számára és nem jelent plusz költséget a közintézményeknek.

5. A betétdíjas rendszer az egyetlen lehetőség, hogy elérjük a műanyag palackok szelektív gyűjtésére meghatározott 90%-os célkitűzést, amit az EU az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó irányelvében irányzott elő 2029-re. A betétdíjas rendszer továbbá segít elérni az újrahasznosításra és hulladéklerakásra vonatkozó célokat is.

6. A betétdíjas rendszer egy olyan eszköz, amelyet számos mindennapos fogyasztási cikket (gyorsan forgó fogyasztási cikket) forgalmazó cég támogat.

7. Az újrahasználatot támogató betétdíjas rendszer jó lehetőség arra, hogy szembesüljünk életmódunk környezetre gyakorolt hatásával.

8. A lakosság több mint 80%-a támogatja a betétdíjas rendszer bevezetéséből származó többletköltségeket.

9. A betétdíjas rendszer megfelelő működése során az újratöltési (többutas) rendszer 50%-kal kevesebb CO2 kibocsátást eredményez, mint az egyszerhasználatos árucikkekre bevezetett betétdíjas rendszer.

10. A betétdíjas rendszer új munkahelyeket teremt, támogatja a helyi gazdaságot.

11. A betétdíjas rendszer a jobb újrahasznosíthatóság érdekében elősegíti a környezetbarát tervezés (ökodizájn) fejlődését.

12. A betétdíjas rendszer hozzájárul az újrafeldolgozás minőségének javulásához, ami egyúttal a piaci érték növekedését vonja maga után.

13. A betétdíjas rendszer segíti leghatékonyabban a „palackból palack” újrahasznosításának folyamatát.

14. A rendszer képes finanszírozni önmagát, függetlenül attól, hogy melyik módszert (manuális/automatikus) választják.

15. A betétdíjas rendszer jó példa a kiterjesztett gyártói felelősség elvének megvalósítására.

 

visszaváltós rendszer

 

 

CSELEKEDJÜNK!

Felhívjuk az EU intézményeit, a tagállamokat, valamint az illetékes hatóságokat, hogy őrizzék meg a nyersanyagok értékét a gazdaságban és csökkentsék környezetbe való kijutásukat az alább módon:

1. Ambíciózus európai és nemzeti célok kitűzésével, melyek 2030-ig 70%-ra növelik az újratölthető (többutas) italcsomagolások arányát (újrahasználati célszámok);

2. Betétdíjas rendszer bevezetésével minden egyszer használatos italcsomagolásra (betétdíj minden italcsomagolásra);

3. A betétdíjas rendszer italos rekeszekre, poharakra, ételes dobozokra való kiterjesztésével (betétdíj az italcsomagoláson túl).

 

Szervezet képviselője vagy? Írd alá te is a betétdíjas kiáltványt!

 

A Humusz Szövetség több mint 20 éve lobbizik a betétdíjas rendszer mellett, és olyan akciók köthetőek a nevéhez, mint az utolsó betétdíjas pezsgő temetése vagy a palackokból épült ladikon evezés a Dunán. Szomorúan tapasztaljuk, hogy bár a műanyagszennyezés mértéke nő, a betétdíjas üvegben kapható termékek száma rohamosan csökken (már a vendéglátásban is kezdenek eltűnni a visszaválthatós üdítős üvegek!). Fogyasztóként mi magunk is részt vehetünk az egyszer használatos italcsomagolások ellen: válaszd a visszaválthatót! Keresd a címkén a BETÉTDÍJAS TERMÉK feliratot!

 

többutas kontra egyutas

 

Hasznos anyagok a témában a Humusz honlapján:
- betétdíjas adatbázis
Ki a valódi döntéshozó: a gyártó vagy a fogyasztó?
Betétdíjjal a hulladékcsökkentésért

 

 

Forrás: Zero Waste Europe
Fordította: Mudrák Sára