Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betétdíjjal a hulladékcsökkentésért

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla

Újrahasznosítás kategóriában nyert Zöld Innovációs díjat a Varga Pincészet, pedig az egyedülálló betétdíjas rendszer még a hasznosításnál is jobb.

2012-­ben született meg a döntés, 2013 januárjában palackozták az első saját betétdíjas üveget, ma már csak ilyen üvegekben lehet kapni a 0,75 literes bort. Varga Bálintot, a Varga Pincészet ügyvezetőjét kérdeztük az egyedi betétdíjas rendszerrel kapcsolatos tapasztalataikról.

Varga Bálint

Lassan két éve, hogy átálltatok a saját betétdíjas üvegek forgalmazására. Mik voltak a főbb szempontok a bevezetésnél, és hogyan álltok most?

Ilyet korábban még senki nem csinált, egyedülálló dolog a világon, hogy egy pincészet országos rendszert üzemeltet visszaváltható palackokkal. Természetesen ez piaci előnyt jelent, bár nagy kockázatvállalás volt a részünkről. De nem volt jó érzés szeméthegyeket termelni. Először csak egy nagy forgalmú bortípusnál vezettük be a betétdíjas üveget, de ez nem hozta meg az elvárt sikert. Menekülni csak előre lehetett, és amikor a boraink 50-­60%-­át az új palackban árultuk, látszott, hogy mégis működni fog a rendszer. Az idén forgalmazott borok 89%-­át már dombornyomott logóval ellátott Varga palackokba töltöttük. A visszagyűjtés is folyamatosan növekszik, jelenleg 65-­70%-os az arány.

Újdonságnak számít, hogy egyre több palackon a dugó helyett csavarzár található. Ez milyen előnnyel jár?
Míg a dugókat visszagyűjtés során nem kapjuk vissza, addig a vásárlók a csavarzárat szívesebben hagyják rajta a palackon, így 80%-­uk a visszaváltás során újra eljut hozzánk. Így ezeket újrafeldolgozásra tudjuk továbbítani.

A fogyasztók hogyan fogadták a változásokat?
Eleinte sokan sokallták a betétdíjat (99 Ft), viszont cserébe a bor árába nem épül be a palack és a papírkarton ára (műanyag rekeszekkel dolgozunk), és persze visszaváltásnál visszakapják az összeget. Ráadásul az üveget nemcsak a vevők találják szebbnek, ami miatt szívesebben is választják, de a palackozás során is kevesebb palack és rekesz törik. Ma már kb. 10 ezer üzletben visszaváltják üvegeinket, de olyan levelet is kaptunk már, hogy inkább abba teszik el otthon a házi szörpöt, annyira szépnek találják az üveget.

Mik a jövőbeli tervek?
Szeretnénk elérni a 80-­85%-­os visszagyűjtési arányt. Növeljük a betétdíjas palackban forgalmazott borok számát is, a gyöngyöző borok lesznek a soron következők. Keressük az új megoldásokat, amelyekkel még hatékonyabbak lehetünk hulladékcsökkentés terén, és bízunk benne, hogy a rendszerünk követendő példa lesz mások számára is.

Betétdíjas rendszer


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!