Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Búcsú a Pezsgősüvegtől

Egy temetés, és ami mögötte van
Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
HuMuSz

A HuMuSz gyászszertartást rendezett abból a szomorú alkalomból, hogy december 1-jétől megszűnt a Törley pezsgő betétdíja - többé nem válthatjuk vissza ezeket a palackokat sem.

Ennek következtében 2006-tól hozzávetőleg 26 millió pezsgőspalack is növelni fogja hulladékhegyeinket. Sem a termékdíj törvény módosítása, sem a betétdíjas kormányrendelet megalkotása nem tudta ugyanis megakadályozni a környezet számára kedvezőbb újratölthető csomagolások fokozatos eltűnését. A Törley cég csak egy a sok közül, amely megszünteti újratölthető italcsomagolásait, a helyzet idén vált véglegesen drámaivá.

A termékdíjas és betétdíjas szabályozás nem működik
A termékdíj törvény tavalyi módosításai (a darab-alapú termékdíj bevezetése, ill. a csak újratöltéssel kiváltható termékdíj bevezetése) jó irányba tett lépésnek bizonyultak, egy erős betétdíjas rendelet ezek hatását tudta volna egyértelműsíteni, megerősíteni. Sajnos nem ez történt.
Megszűnt a környezettudatos fogyasztók választási lehetősége
Nem fogadható el, hogy a rendszerváltás óta egyik kormány sem tartja fontosnak a betétdíjas rendszerek megmentését, az pedig végképp nem, hogy a környezettudatos fogyasztók számára sem biztosítják a környezetbarát választás lehetőségét. A tudatos vásárlóknak ma már azzal a problémával kell szembesülniük, hogy nem találnak visszaváltható csomagolású termékeket.

Mi a baj az újrahasznosítással?
A kormány és bizonyos gazdasági körök a szelektív gyűjtésben és a hasznosításban látják a probléma megoldását. Ezzel szemben ma a lakosságnál keletkező magyar üveghulladék csupán 5%-a hasznosul, de hazai hasznosítási kapacitás hiányában ez sem itthon, hanem Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban.
Az üveghulladékok újrahasznosítása a lerakásnál és égetésnél jobb megoldás ugyan, de nem csökkenti olyan mértékben a hulladékok keletkezését, mint az újratöltés (egy visszaváltható üveget átlagosan 40-szer lehet újratölteni). Betétdíjas rendszerekben az italcsomagolások több mint 90%-a a lakosságtól visszagyűjthető.

 

****

 

 

Tisztelt Gyászolók, Együttérzők, Sorstársaim a boltban!

Összeszorult szívvel, megrendülten állunk itt a fogyasztói társadalom újabb áldozata, az utolsó betétdíjas pezsgősüveg előtt. Szeretett halottunk a betétes csomagolás családjának egyik utolsó sarja volt, a hűség és a kitartás példaképe. Ahogy végigkísérte a 180 éves magyar pezsgőipar történetét, úgy végigkísérte a mi életünket is. Ő szállította az italt és vele a vidámságot ünnepeinkre: megannyi születésnapra, szilveszterre és esküvőre. Délceg alakja szerénységgel párosult, többutas mivoltját mindig is szolgálatnak tekintette. Nem akarta megvetetni magát a fogyasztóval – a betétdíjával inkább arra tanított minket, hogy a kiürült csomagolás is újrafelhasználható érték. Állandó körforgásával és újratöltésével hitet tett a környezet kímélete, a nyersanyagkészletekkel való takarékosság mellett.
Szeretett társunk, visszaváltós pezsgősüveg!
A környezet és a fogyasztók nevében köszönjük, hogy Te akkor is kitartottál, mikor betétes társaid sorra elestek a hulladékforradalomban. Kitartottál, ámbár tudtuk, hogy ez a világ még nem rólunk szól. Nem a környezet kíméletéről, nem az elvhű hatóságokról és nem a tudatos fogyasztókról. Csupáncsak idő kérdése volt, hogy Konzummánia (a fogyasztás fennkölt istene) és Törley (a magyar pezsgőipar helytartója) mikor listáz ki eme földi körforgásból és mikor vált le eldobó palackokkal. Íme hát, a sorsod most beteljesedett. De ahogy itt fekszel megalázva, dugótlanul, betétdíjadtól megfosztottan - torkunkba fájdalmas kiáltás tolul. Ó, hát miféle társadalom az, ahol az számít erénynek, hogy ki tud a Föld értékes nyersanyagkészleteiből hamarabb hulladékot csinálni? Ó, hát miféle szabadság az, amelyik ilyen rendet szül?
Szomorú kérdések ezek Sorstársaim; a választ rájuk majd a jövő generáció megüzeni. Ha lesz kinek… Számunkra marad a puszta tény. Kárhozat, de betétdíjas helyett immáron eldobóvá lett évi 26 millió pezsgőspalack. A Törley, a Hungária, a Pompadour, a Kölyök – és a BB-pezsgők csomagolóanyaga eztán nem a töltőüzembe, hanem a gyűjtőkonténerbe vagy a szemétbe kerül. Leginkább persze a szemétbe, hiszen mint tudjuk: az ember gyarló – az ÖKO-Pannon útjai pedig kifürkészhetetlenek.
Ó jaj, búcsúzunk tőled végleg, kedves pezsgősüveg. Képzetünkben így maradsz meg nekünk: karcsún, délcegen, betétesen. Immár menj - nyugodjál békében.
Mi még maradunk, amíg a Föld hajlandó elviselni a hátán. Addig is kérjük Istent, legyen irgalommal.
Ámen.