Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Barcelona és vonzáskörzete elköteleződik a nulla hulladék mellett

  • 2019. március 12.
  • Csilla
Spanyolország második legnagyobb régiója állt elő nulla hulladék kibocsátási tervvel, melyben konkrét célokat tűzött ki maga elé 2025-ig. A 4,5 millió lakossal rendelkező régió, ahol jelenleg a hulladéknak csak 30 százalékát gyűjtik szelektíven, nem sok reménnyel kecsegtet arra vonatkozóan, hogy betartsa az 50 százalékos újrahasznosításra vonatkozó célkitűzéseit 2020-ra.

Ugyanakkor a régió, melyhez 36 önkormányzat tartozik Barcelonát is beleértve, terveket alkotott a hulladékgazdálkodási rendszerükre vonatkozóan. A Nulla Hulladék Terv kevesebb, mint 5 hónappal azután érkezett, hogy Spanyolországról kiderült, hogy nem fogja tudni teljesíteni az 50 százalékos hulladék újrahasznosítási célt 2020-ra [1]. 

„Megértettük, hogy ha nem változtatunk a hulladékgyűjtési és -gazdálkodási módjainkon, Barcelona és környéke nem fogja tudni teljesíteni a célokat” - mondta Eloi Badia, a régió alelnöke.

Mivel a szelektív hulladékgyűjtés elengedhetetlen az újrahasznosításhoz, a régió 25 százalékos emelést tervez erre vonatkozóan a következő hat évre, így megcélozva  az 55 százalékos újrahasznosítást 2025-re. Számos intézkedés mellett, az önkormányzatokkal összhangban, a stratégia olyan egyedi hulladékgyűjtési rendszert és a hulladéktermelés mennyiségéhez kapcsolódó hulladékdíj bevezetését tartalmazza, mellyel ösztönözni szeretnék a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre.

De a nulla hulladék terv nem merül ki ennyiben, és a stratégia ösztönzőket kínál a hulladékmegelőzésre. Az európai egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv következő részében a terület kötelezettséget vállal arra, hogy csökkenti az egyszer használatos és nem újrahasznosítható műanyag termékeket.

Az intézkedés számokban:

•A becsült GHG-megtakarítás 160 és 250 000 tonna / év között

•Körülbelül 1500 kiváló minőségű munkahely létrehozása a hulladékgyűjtés, újrafelhasználás és újrahasznosítás terén

•20 millió teljes megtakarítás / év

 

Pierre Condamine, a Zero Waste Europe hulladékpolitikai tisztviselője szerint: „A nagymértékben urbanizált és sűrűn lakott területek, mint például a Barcelona nulla hulladékos elköteleződési egyértelműen előrelépésnek számítanak.”

Tekintve, hogy az EU tagállamok fele feltehetően nem fogja tudni teljesíteni a 2020-as újrahasznosítási célokat, olyan gyors és hatékony reakciókra és hozzáállásra van szükség, mint, amelyet Barcelona is képvisel. 

 

Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2019/02/barcelonas-metropolitan-area-commits-...
Fordította: Nyilas Andrea

[1] https://ec.europa.eu/info/news/commission-reviews-implementation-eu-wast...