Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU kötelezné a gyártókat a hosszabb életciklusú mobilok készítésére

  • 2022. szeptember 05.
  • Gyuri

Az Európai Bizottság új jogszabálytervezetet terjesztett elő, amely a telefonok és táblagépek akkumulátorainak élettartamán és a pótalkatrészek elérhetőségén kívánja javítani.

A Financial Times szerint a dokumentumok arra köteleznék a gyártókat, hogy az egyes termékek megjelenésétől számított minimum öt évig biztosítsanak cserealkatrészeket a professzionális műhelyek számára.  Ha a javaslatokat elfogadják, az okostelefonok és táblagépek is új energiacímkét kaphatnak, amelyek hasonlóan működhetnek majd, mint a háztartási gépek esetében.

Az energiacímke jelzi majd a vásárlók számára a telefon vagy a táblagép aksijának várható élettartamát, továbbá információt ad a készülék víz- és por elleni védettségéről, sőt még véletlen leejtésekkel szembeni ellenállóképességéről is.

 

Meghatározzák továbbá, hogy a tizenöt leggyakrabban cserélt alkatrészből az adott készülék megjelenésétől számított, legalább öt évig rendelkezésre kell állnia. Így a fogyasztók és a javítóműhelyek öt évig garantált hozzáférést kaphatnának a csereakkumulátorokhoz, kijelzőkhöz, töltőkhöz, hátlapokhoz, sőt, még a SIM-/memóriatálcákhoz is.

 

Az akkumulátoroknak pedig legalább 500 teljes töltést kell kibírniuk anélkül, hogy kapacitásuk 83 százalék alá csökkenne.

 

Az EU tervei szerint, ha a gyártók nem tudnak öt évig akkumulátorokat szállítani a fogyasztóknak, akkor egy sor akkumulátor-állóképességi tesztnek kell megfelelniük. Ezeknek biztosítania kell, hogy a készülékek 1000 teljes töltési ciklus után is elérjék az eredeti kapacitás 80 százalékát. Vélhetően az Apple korábbi botrányának hatására a gyártóknak azt is garantálniuk kell majd, hogy az egyes szoftverfrissítések nem lesznek negatív hatással az akkumulátorok élettartamára.

 

A dokumentum szerint minderre azért van szükség, mert az uniós piacokon jelentősen megnőtt ezen eszközök gyártásához szükséges energia- és anyagszükséglet, ami kéz a kézben jár a hozzájuk kapcsolódó környezetikárosító hatások emelkedésével is. A döntéshez, mint írják, az is hozzájárult, hogy a felhasználók gyakran idő előtt cserélik le a készülékeket, és hasznos élettartamuk végén nem használják fel vagy hasznosítják újra kellőképpen azokat, ami az erőforrások pazarlásához vezet.

 

A Verge szerint az okostelefonok életciklusának öt évvel történő meghosszabbítása nagyjából 5 millió autó forgalomból való kivonásával egyenértékű lenne a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében Európa-szerte. A rendelettervezetet azt követően dolgozták ki, hogy az uniós jogalkotók az év elején javaslatot tettek a mobiltelefonok és más készülékek univerzális töltőjének kötelezővé tételére. Az Európai Parlament akkor azt állította, hogy a fel nem használt és kidobott töltők évente mintegy 11 ezer tonna elektronikai hulladékot tesznek ki Európában - írta a 24.hu.

 

Forrás: greenfo.hu