Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

5 tipp a környezettudatos túrázáshoz

  • 2022. augusztus 11.
  • Jakab János

A természetjárás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, amely minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást nyújt. A rendszeres túrázás számos jótékony szellemi és fizikai hatással van az emberi szervezetre, melyek közül legjelentősebb a stressz csökkentése. A kellemes időtöltés közben sem szabad megfeledkezni arról, hogy ügyeljünk a természetre – cikkünkben összeszedtünk néhány tippet a környezettudatos túrázáshoz.

1. Vigyünk magunkkal szemeteszsákot!

Az elhagyott szemét a városokban is jelentős problémát okoz, azonban a természetben még nagyobbat. A növekvő túrázók számával együtt a túraútvonalakon eldobott hulladék mennyisége is növekszik, amelyek több tíz vagy akár száz év alatt bomlanak csak le, folyamatosan szennyezve az erdőket. A túrázások alatt mindig legyen nálunk egy zacskó, amibe a szemetünket gyűjtjük – a kirándulás végeztével, egy pihenő helyen felállított kukába könnyedén kidobhatjuk. Fontos, hogy kerüljük az egyszer használatos műanyag zacskót, helyette inkább válasszuk fenntarthatóbb formáját a tárolásnak, például a papír alapú változatot vagy egy vászonzsákot.

 

2. Csak kijelölt helyen gyújtsunk tüzet!

Az erdőtüzek jelentős részét a felelőtlen tűzgyújtások okozzák világszerte. Magyarországon is kizárólag az erre kijelölt tűzrakó helyeken lehet tüzet gyújtani, amit legtöbbször tábla jelez, de a legcélszerűbb túrázás előtt tájékozódni arról, hogy a tervezett útvonalon hol jelöltek ki tűzrakó helyeket.

 

A helyszín kiválasztása mellett a megfelelő óvintézkedésekre is figyeljünk oda:

- Soha ne hagyjuk a tüzet, illetve a még ki nem hűlt parazsat és hamut felügyelet nélkül!

- Az elegendő oltó víz mennyiségéről is gondoskodni kell, hiszen a nem megfelelően eloltott parázs halmok még órákkal a tűz után is képesek újragyulladni!

Fontos kiemelni, hogy tűzgyújtási tilalom esetén még a kijelölt helyeken sem engedélyezett a tűzgyújtás! Az aktuálisan érvényben lévő tilalmi helyekről az alábbi linken tájékozódhatunk, a nyári hónapokban ez gyakran a teljes országra kiterjed.

 

3. Ne térjünk le a kijelölt túraútvonalról!

A túraútvonalak nem véletlenül lettek kijelölve, a fákra festett jelzések segítenek a tájékozódásban és mutatják a biztonságos utat. Letérni a kijelölt útvonalról megnöveli az eltévedés kockázatát, ennek következtében könnyen veszélyes területre kerülhetünk. Ezen felül a vadon élő állatok területét is megzavarhatjuk, ami további kockázatot jelent.

 

4. Környezetbarát felszerelés

Környezettudatos túrázásnak csak egy része az, hogy hogyan viselkedünk a természetben, a másik a megfelelő felkészülésben rejlik. Túraruházatunk összeállításakor is figyelni kell a fenntartható szempontokra, fontos, hogy környezetbarát anyagokból készült öltözetet vásároljunk. Lehetőség szerint kerüljük a nem újra hasznosított műszálas ruhákat, inkább válasszuk a bio pamut alternatívákat. Szerencsére egyre több vállalat kínál környezetkímélő módon előállított ruházatot, így a választék is folyamatosan növekszik.

 

5. Környezetkímélő közlekedés                      

A túraútvonal megközelítéséhez érdemes biciklit választani, de ha távolabb eső helyre utazunk, igyekezzünk azt tömegközlekedéssel megközelíteni. Ha mégis az autó mellett döntünk, akkor törekedjünk a hatékony helykihasználásra és a túratársainkkal közös gépjárműben utazzunk.

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu