23 dolog, amit nem vettem amióta hulladék nélküli háztartást vezetek

  • 2018. március 01.
  • CsViki

23 dolog és nem több. Érdekes megközelítése lehet ennek az életmódnak, hogy vajon mennyit spóroltam így. Spóroltam-e egyáltalán? – Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül blog szerzője bemutatja.

A nulla hulladékos háztartással pénzt is megtakarítunk

 

Immáron több mint 2 éve igyekszem minimalizálni a háztartási hulladék termelésünket. Még közel sem vagyok tökéletes, és valószínűleg sosem tudjuk elérni a 100%-os hulladékmentességet, azonban a szemetünk mennyiségéből azt látom, hogy legalább 80%-kal csökkent.

Azt tudni kell rólam, hogy nem szeretek kidobálni még használható vagy újrahasználható dolgokat. Így a fogyasztási szokásaim is ennek megfelelően alakultak ki: csak akkor és annyit vásárolok, amikor és amennyi valóban szükséges. Ha így gondolkodunk, akkor a tartós eszközök beszerzésére fordított kiadásaink nem fognak jelentősen megnőni a zero-waste életmód hatására. Ugyanis bátran használhatja mindenki az otthon megtalálható eszközöket, akkor is ha az történetesen műanyagból van.

Saját egyszerű példám: mindig vágyakozva megnézem az üveg és fém tárolóedényeket. Minden alkalommal szépen le is beszélem magam a megvásárlásukról, hiszen nincs rá szükségem. Nincs rá szükségem, mert tele van a konyhám még a korábbi évek alatt felhalmozott – igaz többnyire műanyag – tökéletes állapotú tárolóedényekkel. Majd ha ezek szép lassan kikopnak, na majd akkor fogok venni új, csilli-villi és valóban hulladék nélküli edényeket.

Tehát ha erről az oldaláról nézzük, akkor az én esetemben a hulladék nélküli élet még inkább pozitív pénzügyi mérleget zár, mert nincsenek fölösleges kiadások. Lássuk a részleteket, mit NEM vettem meg 2017-ben (a teljesség igénye nélkül)?

A hasznos részletekkel teli táblázatot és a cikk folytatását a hulladekvadasz.hu-n olvashatjátok.

Forrás: hulladekvadasz.hu