A biomonitoring-adatok szerint az élelmiszerek Európa-szerte riasztóan szennyezettek a hulladékégető és hulladék-együttégető művek közelében

  • 2024. április 30.
  • Gyuri

A Zero Waste Europe és a ToxicoWatch Alapítvány által közzétett, a szlovákiai és hollandiai hulladék(együtt)égetők kibocsátásával kapcsolatos biomonitoring-kutatásról szóló új bizonyítékok szerint a létesítmények közelében lévő élelmiszerekben magas a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (persistent organic pollutants, POP) szintje.

A Zero Waste Europe True Toxic Toll projektjének részét képező két tanulmány Szlovákiára és Hollandiára összpontosít, POP-ok jelenlétét elemezték a létesítmények környezetében. A tanulmányok során aprólékos gonddal gyűjtöttek mintákat – például háztáji csirkék tojásait, növényzetet, gyümölcsöket, tetőport, vizet és üledéket – a vizsgált létesítmények környékéről.

A szlovákiai Turňa nad Bodvou-ban (Torna) található létesítménynél kiderült, hogy a környéken a tojások, fenyőtűk és mohák kifejezetten magas koncentrációban tartalmaznak dioxint és PFA-vegyületeket, közismert nevükön „örök vegyi anyagokat”. Zádielben a tojások dioxinszintje 300%-kal (!) meghaladja az uniós határértékeket. Súlyos aggodalomra ad okot a cementégető kemence és üledék közelében lévő felszíni vízfolyásokban talált PFA-anyagok magas szintje. A mohaminták az egyik legmagasabb nehézfémszintet mutatják Európában.

Hasonlóképpen, a hollandiai Harlingenben található REC hulladékégető környékén végzett vizsgálat kimutatta, hogy a háztáji csirkékből származó tojások dioxinkoncentrációja közel 300%-kal meghaladta az EU által megengedett határértéket – mindössze 2 km-re a REC hulladékégetőtől. Továbbá az ugyanonnan származó tojások PFOS-koncentrációja meghaladta a Hollandiában korábban tojásokban mért legmagasabb szintet (38,4 nanogramm/gramm zsír, [Ford.: korábban mért legmagasabb szint: 24,8 ng/g,  EU határérték: 1 ng/g zsír]). A PFA-koncentráció ezekben a tojássárgákban összehasonlítható az antwerpeni fluorkémiai üzem közelében talált szintekkel, ahol 11 különböző PFA-vegyületet mutattak ki.

Janek Vahk, a Zero Waste Europe Zero Pollution szakpolitikai menedzsere szerint: „A jelentések mélyen aggasztó bizonyítékokat tárnak fel arra vonatkozóan, hogy az égetőművek közelében termesztett élelmiszerek nagy aggodalomra okot adó anyagokkal szennyezettek. Ez a szennyezés jelentős veszélyt jelent mind az egyének egészségére, mind a közösségek megélhetésére. Sürgős cselekvésre van szükség e növekvő probléma kezelése, valamint a közegészség és a közjólét védelme érdekében.”

Abel Arkenbout, a ToxicoWatch Alapítvány kutatási vezetője szerint: „Miután alaposan megnéztünk számos általunk vizsgált helyet, riasztó dolgot találtunk: a dioxinok, PFA-vegyületek és más szennyező anyagok terjednek ezeken a gyönyörű területeken (Ford: Turňa nad Bodvou/Torna: Szlovák Karszt Nemzeti Park, Harlingen: Watt-tenger, UNESCO világörökség). Az idő fogytán van, és az ezekből a mérgekből származó veszély egyre nagyobb. Gyorsan kell cselekednünk, hogy megállítsuk ezt a környezeti válságot, mielőtt túl késő lenne, és a károk maradandóvá válnának.”

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük e szennyező anyagok lerakódásának forrásait és mintázatait. Emellett fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a POP-ok egyéb lehetséges zavaró tényezőit sem. 

A tanulmány egy nagyobb, öt európai országot – Belgiumot, Hollandiát, Spanyolországot, Szlovákiát és Franciaországot – átfogó biomonitoring kutatási projekt része. A hollandiai székhelyű ToxicoWatch Alapítvány tudományos együttműködőként aktívan részt vesz ebben a tanulmányban. A projekt koordinálása a Zero Waste Europe hatáskörébe tartozik.

 

Forrás: Zero Waste Europe

Fordította: Uray Katalin