Biokóla
Egy biotermékeket forgalmazó webáruházban böngészve bukkantam a képen látható kólára. Egy aludobozba csomagolt angol importcsodát bioterméknek nevezni, ehhez azért bátorság kell! Az ökológiai termesztés célja, hogy egészséges termékeket állítson elő, úgy hogy közben minél kevésbé terheli a környezetet. A biokóla melyik feltételnek felelmeg? Se nem egészséges, se nem környezetkímélő, ráadásul alapélelmiszernek sem nevezhető. De ha valaki azt gondolja, hogy kólaivás nélkül nem tud élni, akkor sem kellene több száz kilométerről beszereznie a nélkülözhetetlen italt.
Alapelv, hogy próbáljuk a hazai– egyelőre még a nyugatinál kevésbé virágzó – ökológiai gazdálkodást támogatni. Ez persze nem mindig könnyű, hisz sok terméktípust nem lehet magyar forrásból beszerezni. Például magyar termesztőtől aligha lehet csokigolyókkal feljavított málnás joghurtot és gulyáskonzervet venni. Az import jórészt Németországból és Ausztriából jön, ahol a biofogyasztás sokkal szélesebb körű, többen megengedhetik maguknak. Arrafelé méltányos kereskedelemből származó biokávét közönséges drogériában is lehet kapni. Kérdés azonban, hogy szükségünk van-e az efféle késztermékekre? Nem arról van szó, hogy azokat a fogyasztókat célozzák meg velük, akiknek a pénz nem számít? Azokat, akik nem a környezetüket, hanem kizárólag saját magukat akarják megóvni a sok csúnya permetszertől? Nekik könnyen el lehet adni az agyoncsomagolt készételeket, étrendkiegészítőket. Az igaz, hogy ezek megvásárlásával több-kevesebb külföldi biogazdát támogatnak, de egyébként legalább annyira szennyezik a környezetüket, mint ha hazai „hagyományos” terméket vásárolnának. Jó lenne, ha a bioterméket vásárló jóérzésű fogyasztók jobban törekednének arra, hogy hazai termékeket válasszanak. Fölösleges termékeket pedig a hazai termelők támogatása érdekében sem kell fogyasztanunk! Nem minden környezetbarát, ami bio…
Jánossy Bori