Itt az ideje jobban figyelni a hulladékokra

  • 2024. október 16.
  • PKata

Biogázüzemek, műanyag-, elektronikai hulladék feldolgozók – csak néhány olyan üzem, ahol a lakosság és a vállalatok által termelt hulladék alapanyaggá válhat. Ahhoz viszont, hogy ezek a rendszerek tényleg hatékonyan működjenek, nem elég a feldolgozórendszerek kiépítése, már a háztartásokban el kell kezdeni úgy gondolkodni, hogy végül jól szelektált anyagáramok keletkezzenek. 

Ehhez széles körű edukációra, kiterjedt tájékoztatásra és persze elhatározásra van szükség. Még úgy is, hogy a hulladék-kérdés ritkán beszédtéma, keveseket érdekel igazán, hogy mi a szemét sorsa, és csak az igazán elszántak gyűjtik például az üvegeket is szelektíven. Most pedig, mire közel 10 év alatt nagyjából megszokta a magyar lakosság a színes kukák használatát, jött a DRS (Deposit Return System), azaz kötelező visszaváltási rendszer, hamarosan pedig a háztartási zöldhulladékokat is külön kukába kell dobni.

Egyre több vállalat számára fontos, hogy hulladékát ne lerakókon helyezze el.
 Egyre több vállalat számára fontos, hogy hulladékát ne lerakókon helyezze el. Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP
Hogy ne teljes kudarc legyen a hasznosítási törekvés, alapvető szemléletváltásra van szükség, ebben élen járnak a cégek, amik azon dolgoznak, hogy a hulladék ne szemétként végezze, hanem alapanyaggá váljon. Ilyen az ALTEO is, ami biogázüzemekkel, fémfeldolgozóval és hulladékválogatóval is rendelkezik. Mellette pedig olyan energetikai nagyvállalat, ami nemcsak zöldenergiát termel, hanem egyedülálló hatékonysággal szabályozza is azt.

Nem szexi a hulladékkezelés, de elengedhetetlen
Bájos, hogy a kisgyerekek jelentős része hosszabb-rövidebb ideig kacérkodik azzal, hogy egyszer majd ő is „kukásként” dolgozzon, felnőttként viszont kevesek számára vonzó a hulladékkezelés, mint szak- és munkaterület. Igaz ugyan, hogy a válogatás egy jó részét a hazai üzemekben is automatizálták már, ahogy arra Simon Anita, az ALTEO körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese is utalt a Qubit podcastban, mégis nehéz elég és megfelelő munkaerőt találni a területen. Pedig a hulladékgazdálkodás egyre fontosabb lesz, ahogy a „szemét” egyre nagyobb részét hasznosítja a lakosság. A magyarországi koncessziós rendszer lényege is az, hogy szakterületenként gyűjtik és kezelik a hulladékot, így a már megszokott papír- és műanyag hulladék gyűjtés mellett az üveg, a különböző fémek és az elektronikai eszközök gyűjtése is egy átláthatóbb rendszer részeként valósul meg.

Az ALTEO Nyrt. több különböző ágazatával is bekapcsolódik ebbe a rendszerbe. Alvállalatán, a FE-Groupon keresztül a hazai elektronikai hulladékok mintegy 10 százalékát, kb. 12 ezer tonnát dolgoz fel évente. Ezt a mennyiséget az üzem akár 20 hulladékfrakcióra is szétválogatja, ami lehetővé teszi, hogy tiszta és jól hasznosítható anyagáramok képződjenek. Ennek azonban talán a legfontosabb előfeltétele, hogy szelektált hulladék érkezzen az üzemhez, ahol a válogatást már a feldolgozási szempontok határozzák meg, és nem az, hogy egyáltalán újrahasznosítható-e valamilyen formában az, ami beérkezett.

A területen dolgozó szakemberek feladata még, hogy megtalálják ezeknek a frakcióknak a legjobb helyét, kiválasszák, hogy hol és milyen módon hasznosíthatók a leghatékonyabban a kinyert anyagok. Ez ma részben Magyarországon, részben választott külföldi partnereknél valósul meg, de a cél az, hogy a hulladék minél kevesebbet utazzon és minél könnyebben új életet nyerjen.

 

A teljes cikk a qubit.hu-n olvasható