Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Országos körkép

Tájsebészet 2004
Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Privigyei Csaba

CSEMETE Egyesület, Szeged:

Év elején 1700 helyre juttatták el a pályázati kiírást. Egy kiskunfélegyházi és egy bajai csoport jelentkezett.

Reflex Környezetvédő Egyesület, Győr:

Január-február folyamán iskolák és társadalmi szervezetek körében meghirdették a pályázatot. A régióközpont jelenleg 9 Győr-Moson-Sopron és 7-7 Komárom-Esztergom illetve Vas megyei jelentkezőt regisztrált. A regionális sajtó nagyon sokat foglalkozott a témával: helyi televíziók, megyei lapok és térségi rádiók. A kampányba idén bekapcsolódott Esztergomi Környezetkultúra Egyesület egy nyugdíjas szervezet is bevont, akik két kistérség iskoláinak már szerveztek a Tájsebészethez nagyon hasonló akciót.

E-Misszió Egyesület, Nyíregyháza:

A program tájékoztatóját eljuttatták a megye összes iskolájába (különös tekintettel a tavalyi jelentkezőkre), teleházába, megjelent a Pedagógiai Intézet hírlevelében is, és az egyesület Süvöltő című folyóiratában is. A helyi és regionális médiát is bevonták a hírverésbe: stúdióbeszélgetés a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában, a nyíregyházi Városi TV-ben és a probléma szerepelt a híradóban is. Eddig három jelentkező van. Emellett az egyesület hulladékgazdálkodási témával foglalkozó kerekasztalok szervezésébe fogott, melyeknek célja az adott részterületeken  illegális lerakás, szelektív gyűjtés, veszélyes hulladékok, komposztálás  gyakorlati lépések megtervezése és végrehajtása. A beszélgetésekre döntéshozókat és szakembereket hívnak meg.

HITVK, Hajdúböszörmény:

A pályázatot iskolákon, civil szervezeteken, teleházakon és a megyei Pedagógiai Intézeten keresztül hirdették meg. Eddig három jelentkező van. Március közepén intenzív regionális kampányba kezdenek.

Nimfea Egyesület, Túrkeve:

Hasonlóan iskolák, civil szervezetek, teleházak és művelődési házak címére juttatták el a kiírást, valamint a kistelepülési sajtónak. Három biztos jelentkezőre már számíthatnak.

Pécsi Zöld Kör:

Baranyában decemberben, Somogyban pedig február elején indították a kampányt. Iskolákon, társadalmi szervezeteken és a Pedagógiai Intézeten keresztül hirdették meg a programot.

Hatvani Környezetvédelmi Egyesület:

Kizárólag iskoláknak célzott megkeresésekkel indítottak, eddig 400 levelet küldtek ki, ami Nógrád és Heves megye összes iskoláját takarja. Ezenkívül hevesi és nógrádi civil szervezeteknek küldték el a kiírást. Eddig négyen jelentkeztek. Új fejlemény, hogy hatvani csapat is indul, a tavalyi győztes pedig idén távol marad, mert túl sűrű az iskola idei programja.

Zöld Akció Egyesület, Miskolc:

Elsősorban iskolákat, civil szervezeteket és művelődési házakat céloztak meg, és regionális kampányindítót is tartottak. Eddig hat jelentkezőt regisztráltak.

GAJA Környezetvédő Egyesület, Székesfehérvár:

Fejér megyében a Pedagógiai Intézeten keresztül valamennyi iskola értesült a Tájsebészetről, míg Tolna megyében a tavalyi hat csapaton kívül segítőkész önkormányzatokra számítanak, akik iskolákba és civil szervezetekhez juttatják el a kiírást. Egyébként idén is Fejér megye volt a leggyorsabb, már több akció le is zajlott. Iszkaszentgyörgyön két kastélypark takarítását szervezték meg: közel 30 résztvevő két teherautónyi szemetet szedett össze. A Csabdi Diákönkormányzat ezúttal a település külterületeit, erdőszéleit és a vízmosást mentesítette az illegális lerakóktól és további akciókat is terveznek. A ?Fehérvári Civilek? (4-5 kisebb szervezet összefogása) az Aranybulla emlékműnél (Csúcsoshegy), a Geocaching Egyesület kezdeményezte takarítási akcióban vesznek részt.

Budapesten és Pest megyében

a bevált csatornákat (hírlevelek, környezeti nevelési egyesületek, civil szervezetek, ökormányzatok) és az országos médiát vettük igénybe. A négy jelentkező mellett 14 iskola, civil szervezet és önkormányzat kért jelentkezési lapot. Több fővárosi kerület önkormányzatával sikerült ? remélhetőleg ? hosszú távú kapcsolatot kialakítani a környezeti nevelés területén, aminek a Tájsebészet program egyik fontos eleme lehet.

A Tájsebészet jövőjéről

Az országos stratégiai egyeztetés alapján megmarad a ?klasszikus? Tájsebészet, mint egy, a környezeti nevelést szolgáló országos program; és ezzel párhuzamosan nyitni fogunk az önkormányzati, szolgáltatói oldal és a civil társadalom felé. Egyre több önkormányzat lát fantáziát a Tájsebészetben, illetve számos hulladéklerakót üzemeltető, települési hulladékkezelést végző vállalkozás, cég érdeklődött a program iránt. Jó esély van arra, hogy hosszú távú együttműködés alakuljon ki a helyi civil társadalom és az önkormányzatok, szolgáltatók között a köztisztasági problémák megoldása érdekében. Sipos Jánosné elmondta, hogy Rózsaszentmárton község kitűnő példa az ilyen együttműködésre, hiszen a tavalyi, több települést összefogó, sikeres falutakarítás óta sem szűnt meg a kapcsolat az önkormányzat és a helyi civilek között.