Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zavar az egyszer használatos ételrendelős doboz, ugye? Akkor ez a megoldás!

  • 2020. január 28.
  • CsViki

Az egyik legtöbb műanyag szemetet az éttermekben kapott elviteled dobozok jelentik. A Felelős Gasztrohős új kezdeményezése ez ellen veszi fel a harcot.

Mi is írtunk már arról, hogy ha 2020-ban szeretnél zöldebb életmódra váltani és kevesebb hulladékot termelni, akkor arra mindenképp ügyelj, hogy ne egyszer használatos műanyag dobozban hozd el az ebéded, vacsorád az étteremből, hanem lehetőség szerint saját tárolóban. Most a Felelős Gasztrohős Alapítvány az egyéniről közösségi szintre emelte az elviteles műanyag dobozok elleni harcot. Elindították Dobozközösség névre keresztelt programjukat, amely a kávézás területén már egy ideje Budapesten is működő HuskeeCup vagy Boomerang Cupshare rendszeréhez hasonlóan, visszaváltós alapon működik.

  

Mit is jelent ez pontosan?

A Dobozközösségben a működésük zöldítését célul kitűző vendéglátóhelyek az ételek elviteléhez és kiszállításához beszerzik a Kajabox-ot a Felelős Gasztrohőstől, akik ezen felül tanácsokkal és kommunikáció anyagokkal segítenek nekik. A Kajabox egy

rozsdamentes acél ételtároló doboz 850 ml térfogattal, a balesetek megelőzése érdekében cseppmentesen záródik, és végtelenszer újrahasználható. Az elviteles ételvásárlásnál a vendégek dönthetnek úgy is a résztvevő helyeken, hogy 1890 Ft-ért megvásárolják ezt a tárolót. Mikor legközelebb az adott helyen vagy a Dobozközösség más partnerénél jár a Kajabox tulajdonosa, visszaadhatja a dobozt (rendelés esetében a futárnak adja át), az ételt pedig egy ugyanilyen, frissen elmosott dobozban kapja meg, amiért már nem számolnak fel külön díjat. Ahogy Dr. Horvátth Sarolta, a Felelős Gasztrohős Alapítvány elnöke kérdésünkre kiemelte: „Ezáltal nem sérülnek az élelmiszerhigiéniai előírások, és a vendéglátóhelynek sem kell kockáztatnia.”

A praktikus dobozokat emellett bárki megvásárolhatja közvetlenül a Felelős Gasztrohőstől.

Kérdésünkre Dr. Horvátth Sarolta mesélt a Dobozközösség ötletlének megszületéséről: „Az ötlet nagyjából öt éves, kolléganőm és egy másik civil szervezet egyik tagja találták ki, teljesen függetlenül a már létező külföldi példáktól. Eddig úgy éreztük, még nem elég környezettudatos az ország egy ilyen programhoz, de most az Európai Unió műanyagellenes irányelve lendületet adott az ügynek.” 

A Dobozközösség nem példa nélküli a nagyvilágban, Svájcban a Recircle, az angliai Durhamban Green to go, míg az Egyesült Államok Portland városában pedig Go Box néven működik visszaváltós dobozrendszer.

Bár Magyarországon még gyerekcipőben jár a környezettudatosság, egyre nagyobb a nyitottság az ilyen jellegű zero waste megoldásokra mind a vendéglátóhelyek, mind a vendégek részéről. A Dobozközösség három vendéglátóhely részvételével indult el 2020 januárjában, ezek a Fruccola MOM Park, Csillaghegyi Megálló és egy frissen nyitott békéscsabai hely, a Yes, Chef Magtár, de természetesen várják további, a fogyasztótól visszatérő edények mosására engedéllyel rendelkező helyek csatlakozását, hiszen így lesz működőképes a rendszer, és így érhető el valódi változás.

 

Szerző: Szász Nóri

Forrás: nosalty.hu