Világeleje

  • 2024. május 07.
  • kovacseszter

Ugye olvasnál már végre valami lelkesítőt is az ökológiai válság kapcsán? 

 Szeretném figyelmetekbe ajánlani Takács-Sánta András Világeleje-A jó élet keresése az ökológiai válság korában című most megjelenő könyvét. 

„Valljuk be, nem sokat számít, mi lesz veled – vagy bármelyikünkkel. Ami igazán számít, az az, hogy mi lesz velünk, a Világegyetem egyik csodájával, a talán egyszeri és megismételhetetlen Élő Bolygóval és lakóival.

Emiatt életed akkor válik igazán értékessé, ha mindenekelőtt a Nagy Egészet szolgálod vele. Merthogy paradox módon bármennyire is jelentéktelen vagy (ahogy minden más élőlény is az), a te léted is mindörökre hagy egy kis nyomot az Élő Bolygón. Korántsem mindegy, hogy ez a nyom milyen lesz.”

Tartalom

Lehet-e lelkesítő könyvet írni az ökológiai válság kapcsán? Nem könnyű, hiszen nem járunk messze civilizációnk ökológiai öngyilkosságától: ijesztően gyors éghajlatváltozás, a csodás élővilág rohamos elszegényedése, fullasztó települési légszennyezés és még számos hasonló probléma fenyeget bennünket.

Ez a könyv sem festi rózsaszínre a képet, még véletlenül sem. Ugyanakkor megmutatja azt is, hogy a zord, keserű Mad Max-világ eljövetele korántsem szükségszerű.

Sorsunk ugyanis a saját kezünkben van. A tiédben is. A pazarló piaci-fogyasztói civilizáció helyébe még mindig építhetünk egy újat – különösen, ha közösségeket és hálózatokat alkotva, alulról építkezve vágunk bele ebbe a feladatba.

E könyv több tucat, együtt egy nagy képet kirajzoló mikroesszéje erről a lehetőségről szól: a cselekvő remény rögös, de szép útjáról. A jó élet fogalmának átértékeléséről. Bátrakról, gyógyítókról, hősökről, prófétákról. Azaz remélhetőleg rólad is.

A szerző

Takács-Sánta András humánökológus, az ELTE docense, a helyi ökoközösségeket segítő Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu) szakmai vezetője. Bő huszonöt éve foglalkozik hivatásszerűen az ökológiai válsággal és a kiútlehetőségekkel.

Korábbi könyvei:

- A közlegelők komédiája (2017)

- Építőkockák egy új világhoz (társszerzőkkel – 2017)

- Bioszféra-átalakításunk nagy ugrásai (2008)

Kiadó: Gingko Kiadó

Oldalszám: 144 oldal

Mérete: 175 x 125 mm

ISBN 978-615-6326-37-9             

Megjelenés: május 10.

Kötés: kartonált, füles, belív: 1+1 színes

1%

A Gingko Kiadóról

A Gingko Kiadó 2020 végén született. Mi, az alapítói elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvása iránt, így kiadónk fő profilja a környezettudatos, zöldebb élet lehetőségeinek felkutatása és bemutatása lett. Célunk az, hogy könyveinken keresztül újra harmóniába kerüljünk a természettel, és ezáltal önmagukkal is. Fontos, hogy átgondoljuk vásárlói döntéseinket és életünk minden területén szempont legyen a fenntarthatóság és a környezetünk értékeinek védelme. 

Meggyőződésünk, hogy odafigyeléssel, egymás és a természet felé fordulással, összefogással, akár apró lépésekben is, mindannyian tehetünk azért, hogy Földünk és közvetlen életterünk jobb hely legyen.

Kiemelt témáink: környezetvédelem, humánökológia, egészség, tudatos életmód, hulladékcsökkentés, ökológiai lábnyom csökkentése, társadalmi összefogás, mesék fenntarthatóság témában.

A könyvről  információt itt találtok.