Ehető gombák Magyarországon

  • 2025. október 09.
  • kovacseszter

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Almási Petra Ehető gombák Magyarországon című könyvét. 

„Eső és avar illata száll, kezed puha, mohás fatörzset súrol. Megroppan egy ág a bakancsod alatt, ahogy lassan előrelépsz. Figyelmesen pásztázod az előtted lévő földet. Semmi más nem létezik abban a pillanatban, csak te és körülötted az erdő néhány négyzetmétere. Megakad a szemed a keresett buckán, fürgén letérdelsz, és győzedelmes mosollyal szabadítod ki az avarréteg alól a vargányát. Lesöprögeted, megtapogatod, körbeforgatod – minden oldalról tökéletes. Földes alját tisztítod, amikor megpillantasz egy másik termőtestet, majd még egyet, és ott van a következő is. Gyorsan telik a kosár.”

 

Tartalom

Az erdőn-mezőn vadon termő gomba értékes élelem és ízletes konyhai alapanyag. Nem meglepő, hogy gyűjtése és fogyasztása egyidős az emberiséggel. A gombaszedéssel töltött természetjárás test és lélek gyógyírja, a teli kosár pedig az élelem-önellátást és a kulináris kalandozásokat is támogatja. 
Az Ehető gombák Magyarországon összefoglalja a gombászás történetét, a biztonságos gyűjtés írott és íratlan szabályait, a gombák friss felhasználási módjait és tartósítási technológiáit. Bemutatja a hazai ehető gombák teljes kínálatát 200 hazai faj részletes gyűjtési és felhasználási útmutatójával. A gyűjtemény éppúgy kalauzolja a kezdő, a gyakorlott gombászokat és a szakellenőröket e sokszínű világban, mint a különleges alapanyagokra nyitott háziasszonyokat és a szakácsokat.

A szerzőről

Almási Petra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen kertészmérnökként végzett ökológiai gazdálkodás és természetvédelem specializáción, szakdolgozatában a városi élelem-önellátással foglalkozott. A Magyarhoni Gombász Egyletnél végezte el a gomba-szakellenőri tanfolyamot, majd a Magyar Mikológiai Társaság felsőfokú gombaismereti képzésén is részt vett. Fővárosi lakosként, kert hiányában folyamatosan kereste az élelem-önellátás lehetőségeit, és az újrakapcsolódási pontokat a természettel. Mindkettőt az ehető vadnövények gyűjtésében és a gombászásban találta meg. 2019 óta foglalkozik a vadon termő, ehető fajok megismerésével, gyűjtésével és feldolgozásával. Célja a modern kori gyűjtögetés biztonságos és élményteli gyakorlatának átadása írásain és oktatási tevékenységén keresztül.

 

Kiadó: Gingko Kiadó
Ára: 9290 Ft
Oldalszám: 384 oldal
Mérete: 165 x 235 mm
ISBN 978-615-6326-50-8         
Kötés: keménytábla, 
Belív: 1+1 szín, fekete-fehér linómetszéssel készült grafikákkal
Grafikus: Goják Anna 
Megjelenés: 2025. szeptember 29.

A Gingko Kiadóról
A Gingko Kiadó 2021 elején született. Alapítói elkötelezettek a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvása iránt, így a kiadó fő profilja a környezettudatos, zöldebb élet lehetőségeinek felkutatása és bemutatása lett. Céljuk, hogy könyveiken keresztül az olvasók újra harmóniába kerülhessenek a természettel, és ezáltal önmagukkal is. Fontosnak tartják, hogy átgondoljuk vásárlói döntéseinket, és életünk minden területén szempont legyen a fenntarthatóság és a környezetünk értékeinek védelme. Meggyőződésük, hogy odafigyeléssel, egymás és a természet felé fordulással, összefogással – akár apró lépésekben is – mindannyian tehetünk azért, hogy Földünk és közvetlen életterünk jobb hely legyen.

Kiemelt témáik: környezetvédelem, humánökológia, egészség, kert, permakultúra, tudatosság az élet minden területén, hulladékcsökkentés, ökológiai lábnyom csökkentése, társadalmi összefogás, mesék fenntarthatóság témában

A könyvről további információt itt kérhettek.