Mi van az élelmiszerek papír csomagolásában? Műanyag.

  • 2024. szeptember 18.
  • PKata

Vajon az egyik egyszer használatos anyagról a másikra (pl. műanyagról papírra) való átállás valóban megoldást jelent-e az egyre növekvő csomagolási hulladék-válságra?

Miután az egyszer használatos műanyagok – jogosan – reflektorfénybe kerültek komoly környezeti hatásaik miatt, az eldobható papír alapú és karton csomagolások titokban elfoglalták a helyüket „fenntarthatóbb alternatívaként”. Ez azonban félrevezető megoldásnak bizonyul, mivel az eldobható csomagolóanyagok összetett anyagokból, bevonatos papírból, műanyagból és alumíniumból állnak, ami a környezet szempontjából nem előnyös. Ezt a témát vesézi ki a Humusz szakmai anyagai között magyarul is olvasható tanulmányösszefoglaló.

Bár a papír- és kartonipar ezt állítja, bebizonyítható, hogy ezek az állítások torzak, ugyanis az élelmiszerek közvetlen csomagolására használt papír és karton többsége műanyagot tartalmaz, azaz továbbra is egyszer használatos műanyaggal lesz dolgunk.

A papír- és kartoncsomagolások előállításának hatásai ebben a tanulmányban kerültek feltárásra. A Zero Waste Europe összefoglalója magyar nyelven itt olvasható.


Összetétel
Azért, hogy a papír és a karton be tudja tölteni csomagolási funkcióját, azaz pl. a vízzel, gázokkal, zsírokkal stb. szembeni védelmet nyújtson, különböző adalékanyagokat, pl.: szigetelőréteget képző polietilént vagy egyéb műanyagokat, esetleg alumíniumot is kell tartalmaznia.

 

 

Élelmiszercsomagolás

Forrás: M. + Mme Recyclage (2024) „Functionalisation of paper and cardboard”



Újrahasznosítás
Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező papír/karton csomagolások többsége nem kerül újrahasznosításra az összetett anyagok kombinálásának módja miatt, és nagy részük a kommunális hulladékgyűjtőkbe kerül. Ha ezeknek a csomagolásoknak sikerül az újrahasznosító üzemekbe kerülniük, csak a papír/karton réteg kerül újrahasznosításra, az is csak keverten: az újrahasznosított cellulózhoz „szűz” cellulózt adnak (pl. 50/50 arányban).

Vegyi anyagok
A festékek, ragasztók vagy funkcionális védőanyagok jelenléte miatt a jelenlegi papír/karton csomagolásokat nem szabad sem komposztálni, sem metántermelés (biogáz) céljából hasznosítani. A PFA-vegyületekkel kezelt csomagolások (zsírállóvá tétel) rákkeltő, mutagén és/vagy reprotoxikus hatásúak, azonban az ilyen vegyülettel kezelt csomagolást sokszor biológiailag lebomlónak vagy komposztálhatónak jelölik.

 

 

múanyag papírcsomagolásban

Forrás: M. + Mme Recyclage (2024) „Functionalisation of paper and cardboard”

 

A papír- és kartoncsomagolásokon található vegyi anyagokkal kapcsolatos további információk ITT találhatók.

Egyszer használatos műanyag vs. egyszer használatos papír
Az egyszer használatos műanyag egyszer használatos papírral/kartonnal való helyettesítését a CO2-kibocsátások megtakarításaként jelenítik meg. Életciklus-elemzéseknél (LCA) nem veszik figyelembe azonban az erdészeti munkálatok kibocsátását, ráadásul az elemzéseket gyakran maga a szponzor írja, amint azt ez a jelentés is mutatja.
A legtöbb környezeti hatást egy csomagolóanyag gyártási fázisa okozza. Ezért az újrahasználható csomagolás jobb alternatíva, amennyiben megfelelő számban újrahasználják, így biztosítva, hogy a teljes környezeti hatás megoszlik a ciklusok/használatok száma között.

Szabályozási háttér
A műanyaggal bevont egyszer használatos papír/karton csomagolások az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv szerint európai szinten egyszer használatos műanyagnak minősülnek. Ezt azonban a tagállami végrehajtás során nagyrészt figyelmen kívül hagyták, így az egyszer használatos műanyagokat hibásan egyszer használatos papírral/kartonnal helyettesítették ahelyett, hogy prioritást adtak volna a csomagolás megelőzésének és újrahasználatnak.

 

A cikket írta: Vígh Dóra

Forrás: eredeti tanulmányösszefoglaló magyar nyelven ITT