Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Túl sok műanyagot állít elő és használ el a társadalom

  • 2021. február 03.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentése alapján hiába az emberek növekvő klíma- és környezettudatossága, még mindig túl sok műanyagot állít elő és használ el a társadalom.

 

Az európai vizekben felhalmozódó maszkokról és egyszer használatos zacskókról készült felvételek hatására a koronavírus-járvány idején még inkább a figyelem középpontjába került a hulladék problémája. Ennek ellenére még ma is túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása.

„A műanyag okozta kihívások nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy termelői és fogyasztói rendszereink nem fenntarthatók” – mondta Hans Bruyninckx, az EEA főigazgatója. A legjobb módszer a szakértők szerint egy alapvetően fenntartható és körforgásban lévő műanyaggazdaság, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel és hasznosítják újra. Emellett a műanyagokat fenntartható nyersanyagokból kellene előállítani.

A koppenhágai székhelyű EEA jelentése alapján Európában 2018-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak el. Ez a mennyiség viszonylag stabil, miközben más földrészeken folyamatosan növekednek az értékek.

A nyugat-európaiak fejenként évente háromszor annyi műanyagot használnak, mint a globális átlag.

A közép-európai felhasználást nem közölte a jelentés.

A szakértők úgy vélik, a pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába terelte a műanyag okozta válságot, a járvány elleni védekezésben ugyanakkor épp a műanyag játszik nagy szerepet: a maszkok jelentősen hozzájárulnak a vírus terjedésének megakadályozásához. Az éttermek egy része házhozszállításra állt át, amit többnyire műanyagból készült eldobható dobozokkal oldanak meg. Az online vásárlások száma és a kiszállított csomagok száma is megnövekedett. Mindezek veszélyeztethetik az Európai Uniónak a műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek sikerét.

 

közvetlen forrás: dontwasteit.hu