Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szütyő Challenge: új kihívás, amely a közösség erejével küzd a műanyag zacskók ellen

  • 2020. február 25.
  • CsViki

A közösségi média számos rossz tulajdonsággal rendelkezik, de ez fordítva is igaz. Tény azonban, hogy megkerülhetetlen az életünkben, és hatalmas tömegeket lehet vele elérni. Így, ha valaki akar, olyan kezdeményezéseket is útjára indíthat, mint a szütyő-challenge.

Kihívások 

Sokszor és sok formában terjedt már kihívás a közösségi médiában. Az egyik legnépszerűbb ilyen a jeges vizes buli volt, melyben az emberek jéghideg vizet öntettek a nyakukba. Sajnos a végére inkább csak a vicces mivolta miatt terjedt a kihívás, eredeti céljának már nem tett eleget, vagyis jótékony célra már nem ajánlottak pénzt az emberek. 

A szütyő-challenge más, itt ugyanis bárki csatlakozhat, nem kell másokat meghívni, kihívni, és az ügy sem sikkad majd el. A kihívás lényege, hogy az emberek végre leszokjanak a boltokban ingyen elvehető vékony, egyszer használatos zacskókról, melyeket egyébként már az EU is betiltott. Ezek ugyanis nagyban hozzájárulnak az élővilág pusztulásához, a biodiverzitás csökkenéséhez, mivel olyan műanyagok, melyeket nem lehet újrahasznosítani, és tele vannak velük a tengerek. 

 

Szütyőt mindenkinek! 

A kihívás lényege ebben az esetben az, hogy annyian csatlakozzanak, amennyien csak szeretnének. Ehhez mi kell? Egy olyan függöny vagy bármilyen textília, melyből készülhet szütyő, és amiről a gazdája már lemondana, de szütyőnek még tökéletes! Ha ez megvan, akkor jöhetnek azok, akik varrást vállalnak, vagyis a szütyők létrehozását. Majd azok, akik segítenek a terítésben, hogy olyan boltokba jussanak el a textilzacskók, ahol azokat szívesen fogadják, és hajlandóak ezeket kitenni a nejlonok helyett. 

Igen, minimális befektetéssel, közösségi munkában szeretnék megvalósítani, hogy a szütyők eljussanak mindenhova, ingyen, hiszen sokan éppen ezért választják a nejlontasakokat. Bár egyes üzletek már árulnak textil zsákokat is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget beletegyük, a szütyők azoknak is kínálják ezt az alternatívát, akik nem akarnak emiatt többet költeni. 

Hogy van-e értelme a textilnek a nejlonnal szemben? Hiszen lényegesen nagyobb erőforrást köt le az előállítása, és nagy a vele járó károsanyag-kibocsátás is. Nos, ez igaz, bár ebben az esetben újrahasznosított anyagról van szó, vagyis a karbonlábnyom lényegesen kisebb. Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a szütyőket nagyon sokszor lehet használni, nem csak egyszer, vagy kétszer, ráadásul nagyon nem elhanyagolható szempont, hogy képesek maguktól, csupán néhány hónap alatt lebomlani - már persze akkor, ha nem műszálas anyagból készülnek. 

 

Forrás: koponyeg.hu