Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétből épült lebegő szigetek az Auditól

  • 2018. július 18.
  • PKata

Rotterdamban nyitotta meg az Audi Környezetvédelmi Alapítvány a Recycled Island Foundation nevű szervezettel közösen azt a bemutató parkot, amelyben a vizekben lebegő műanyaghulladék eltávolításával kapcsolatos tevékenységüket ismertetik meg a látogatókkal.

 

Plasztikmentesítő módszerük lényege, hogy még a nyílt vizekre kerülés előtt, a folyókban és kikötőkben akadályozzák meg lebegő gyűjtőmedencékkel a műanyag kijutását a tengerbe. A hálós gyűjtőkben speciális felfogó akadályozza meg, hogy az erős hullámverés ismét kimossa a szemetet a medencéből. 

Az így nyert hulladékot új és innovatív célra használják fel a projekt résztvevői: különböző technológiákkal (köztük sajtolás, hegesztés, háromdimenziós nyomtatás) alkalmazásával hatszögletű műanyagszigeteket állítanak elő belőle, melyek "hosszú távon javítják a környékbeliek, illetve a folyók halállományának és más élőlényeinek életkörülményeit". No de hogyan is, kérdeztem magamtól a sajtóközlemény olvasása közben, és azonnal meg is kaptam a választ:

"A rotterdami műanyagsziget összfelülete 140 négyzetméter, amit öt négyzetméteres műanyagelemekből állítottak össze a projektpartnerek, majd telepítettek be növényekkel, mohával, vagy akár többméteres fákkal. A legtöbb blokk nyitott szerkezetű, amelyen áthatolhatnak a növények gyökerei, a vízfelszín alatt sűrű szövedéket alkotva. Ez algáknak és más vízinövényeknek is ideális élőhely, de élelemforrásként is szolgál a folyó élővilága számára. A szigetek mozgathatók, így különösen sokrétűen használhatók, s ebédszünet alatti kiülőként vagy épp a kikötőbeli szabadtéri koncertek színpadául vagy nézőteréül is szolgálhatnak."

 

szemetsziget_audi

 

Ahá, szóval így! A rotterdami pilot után újabb hulladékgyűjtő medencék és úszó plasztikszigetek jelenhetnek meg még az idén Brüsszelben a Charleroi-csatornán, illetve az indonéziai Ambon szigetén.

 

Forrás: https://verde.444.hu

Kép forrása: https://rotterdamstyle.com/city-news/rijnhaven-rotterdam-from-plastic-waste-to-floating-city-park